İnsan hakları savunucuları, 21 Şubat Dünya Anadil Günü'nde tüm anadiller için yürüyecek.

İHD İstanbul Şubesi ve Halkların Anayasası, 21 Şubat Dünya Anadil Günü'nde düzenleyeceği "Anadillerimize Özgürlük" yürüyüşüne ilişkin dernek binasında basın toplantısı düzenledi.

"Ya şimdi anadilimizle konuşacağız ya da asimile olup sonsuza kadar susacağız" şiarıyla yapılan basın toplantısına Seyid Rıza'nın torunu Seyid Mehmet Tezel, Zazaki Platformu adına Metin Daskın, Gürcü halkından Fehmi Uza, Hemşin halkından Mustafa Sarıkaya, Süryani halkından Sami (Kawme) Dik katıldı.

İHD İstanbul Şube yöneticisi Meral Çıldır, "Eğer bizler kendi anadillerimize sahip çıkmazsak belki de bu topraklarda kendi anadilinde konuşabilen son kuşak olacağız" dedi.

'UBIHÇA VE KAPADOKYA RUMCASI YOK OLDU'

Çıldır, UNESCO'nun verilerine göre dünyada halen 6 bin dilin konuşulduğunu, bu dillerden sadece 300 kadarının resmi dil statüsünde ve devletlerin doğrudan koruması altında olduğunu belirtti. Tarihsel, sosyal ve siyasal nedenlerle tarihte sayısız dil ve kültürün yok olduğunu, günümüzde de yüzlerce dilin yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu ifade eden Çıldır şunları kaydetti:

"Bu topraklarda 'resmi dil' Türkçe dışında 34 dil konuşulmaktadır. Bu dillerin 18'i yakın gelecekte yok olma tehlikesi altındadır. Son çeyrek yüzyılda ise Ubıhça ve Kapadokya Rumcası yok olmuştur. Ulus devletler asimilasyon politikalarıyla resmi dil dışındaki ana dillerin yok olmasına neden olmaktadır."

‘KENDİ KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞAYAMADIK'

Çıldır, "Kurucu Anayasa'sında Türkçe konuşup yazmayanların milletvekili olamayacağı bu topraklarda halen de süren tek dil tek ırk kültür dayatması yüzünden anadilimizde konuşamadık. Her türlü baskıcı asimilasyon politikalarına ile kendi kültürümüzü yaşayamadık" dedi.

Çığrıl, konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Unutturulan kaybolan diller, kaybolan hayatlarımızdır, tarihimizdir, geleceğimizdir. Anadili yok olmaktan kurtarıp özgürce konuşabilmek için kültürünü yarınlara taşıyıp yaşatmak için, bu asimilasyona karşı sözüyle kalemiyle, sanatıyla, yüreğiyle karşı duranlar özgür bir yaşama adım bir adım daha yaklaşmak için bir araya geliyoruz. Anadilimize Özgürlük talebimiz için Taksim’den Galatasaray’a yürüyoruz."

Çıldır'dan Sonra söz alan konuşmacılar ise anadilin önemine ve özgürlüğüne vurgu yaparak, kendi anadillerinde 21 Şubat'taki yürüyüşe destek çağrısı yaptı.

21 Şubat 2013 günü saat 19.00'da Taksim Meydanı'ndan Galatasaray'a yürünecek. Meydanda Dünya Anadil Günü'ne ilişkin etkinlikler yapılacak.