AFP haber ajansının fotomuhabiri olan 35 yaşındaki Bülent Kılıç’ın çektiği 2 fotoğraf, bu yıl World Press Photo Ödülleri’nde Yılın En İyi Haber Fotoğrafı (Spot News Single) dalında 1. ve 3. seçildi.

Birinci seçilen fotoğraf, 2014 yılının Mart ayında İstanbul’da düzenlenen Berkin Elvan protestoları sırasında çekilmişti. Fotoğrafta, polis şiddetine maruz kalan ve tutuklanan bir genç kız görülüyordu.

Fotoğraf hakkında Time’a konuşan Kılıç, “O anı çekmek zorundaydım. Bu benim sorumluluğumdu. O gün Ukrayna’dan yeni dönmüştüm ve son birkaç gündür Ukrayna’daki eylemleri görüntülemiştim. Ancak cenazenin olduğu gün izin yapmak yerine, 15 yaşında ölen Berkin Elvan’ın cenazesine gidip fotoğraf çekmeye karar verdim” diyor.

3'ÜNCÜ FOTOĞRAF DA KOBANİ'DEN


3. olan fotoğraf ise, Kobani’de çekilmişti. 2014 yılının Ekim ayında çekilen fotoğraf, 4 fotoğraflık bir serinin parçasıydı. Fotoğraflarda IŞİD’in Kobani’ye yaptığı hava saldırısından görüntüler bulunuyor. Bülent Kılıç bu fotoğraflar hakkında “Pek çok kişi, yanıbaşımda insanların ölmesini izlemenin kolay olup olmadığını soruyor. Bu konuda ne hissettiğimi bilmek istiyorlar. Kolay bir şey değildi. Ancak bu bir savaş ve bu insanlar da diğerlerini öldürüyorlar. Bazen pek de bir şey hissedemiyorsunuz. Bazen bu konuda konuşmak dahi istemiyorsunuz” diyor.

Kılıç 2014 yılında Time dergisi ve The Guardian gazetesi tarafından “Yılın En İyi Fotoğrafçısı” ödülünü almıştı.

2'İNCİ FOTOĞRAF İSRAİL'İN FİLİSTİN'E SALDIRISINDAN


World Press Photo'da ikincilik ödülünü ise Tyler Hicks'in 2014 yazında çektiği, İsrail'in füze saldırısı sonucu Filistin sahilinde hayatını kaybeden çocukların fotoğrafı kazandı.

Kaynak: Radikal