Diren Güngören / ETHA

Türkiye'de yaşam hakları dahi tanınmayan LGBTİ'ler, bu yıl da 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası'nı yoğun hak ihlalleriyle karşılıyor.

Bunların başında ise nefret cinayetleri geliyor. Transgender Europe'un verilerine göre 2013 yılında dünyada 238, Türkiye'de 34 trans birey katledildi.

BAŞI EZİLEREK KATLEDİLDİ

Türkiye'de nefret cinayetinin son adresi Antakya oldu. F.İ, İskenderun'da kaybolmasından üç gün sonra, 20 Kasım'da, Suriye vatandaşı üç kişinin evinde vahşice katledilmiş halde bulundu. F.İ'nin, elleri kelepçelenmiş, ayakları bağlanmış ve kafasına çuval geçirilerek başı ezilmişti.

F.İ'nin katledilmesi de tıpkı R.Ç, Dora Özer, Gaye, Seda, Neşe Dilşeker, Ahmet Yıldız cinayetleri gibi cezasız bırakılma tehdidiyle karşı karşıya. F.İ. cinayetiyle ilgili şüpheli olarak gözaltına alınan üç Suriyeli serbest bırakıldı.

Türkiye'de LGBTİ'lere yönelik nefret cinayetleri yasalarda tanınmıyor. Bu nedenle cinayetler çoğunlukla cezasız bırakılıyor. En bilinen örnekler arasında Ahmet Yıldız cinayeti de var. Yıldız'ın öldürülmesinin üzerinden 5 yıl geçtiği halde Interpol tarafından arandığı ileri sürülen baba Yahya Yıldız hala bulunamadı.

Diyarbakır'da babası ve amcası tarafından öldürülen R.Ç. davası ise LGBTİ hareketin adalet mücadelesi ile görünür oldu.

'DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ'NDE YOK SAYILDILAR

Nefret suçları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan "Demokratikleşme Paketi"ne girse de, LGBTİ'ler yine yok sayıldı. Yakın zamanda TBMM'ye sevk edilen pakette, nefret suçları düzenlemesi de var. Ancak cinsel yönelime saldırı suçları nefret suçları kapsamına alınmadı. Yasal bir yaptırım gücünün olmaması, katilleri korumaya ve yeni cinayetlere neden oluyor.

ANAYASA'DA TANINMIYORLAR

LGBTİ'lerin en temel taleplerinden olan "eşitlik" talebi de hala karşılanmadı. Anayasa'nın "Kanun önünde eşitlik" başlıklı 10. maddesinde, "dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep" ifadeleri yer alıyor. Oysa LGBTİ'ler, söz konusu maddeye "cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimin" de eklenmesini istiyor.

İŞLETİLEN TEK YASA KABAHATLAR KANUNU

Türkiye'de yasalar, LGBTİ'lere sadece aleyhte işletiliyor. En çok uygulanan kanun ise Kabahatler Kanunu. Polis, Kabahatler Kanunu'nu dayanak yaparak, translara keyfi para cezaları kesiyor, gözaltına alıyor.

Öte yandan, polislerin sokakta translara yönelik fiziki saldırıları da sürüyor. Son örneği İstanbul Şişli oldu. İlçede yaşayan 8 trans birey, arka arkaya sivil polisler tarafından darp edildi.

LGBTİ'lerin barınma hakkı da her zaman tehdit altında. 2012 yılının sonlarında Meis sitesinde yaşayan translara yönelik saldırılar, cezasız bırakılan suçlar arasında.