Mardin'de katledilip atıldığı bir foseptik çukurunda geçtiğimiz yıl bulunan kemiklerin ait olduğu saptanan 18 yaşındaki Abdurrahman Olcay'ın bulunması sonrası Kızıltepe'deki Mezopotamya Mezarlığı'na gömülen kemikleri, kabrinden çıkarılarak ailesine teslim edildi.

Aile, 20 yıl sonra kavuştukları çocuklarının kemiklerini defnetmek üzere göç ettikleri Batman'a götürdü.

Mardin Kızıltepe'de, 90'lı yıllarda JİTEM elemanları tarafından gerçekleştirilen "faili meçhul" cinayetlere dair yürütülen soruşturma kapsamında yapılan kazılarda bir foseptik çukurunda rastlanan kemikler, kime ait olduğunu tespiti için DNA örneği alınması sonrası Mezopotamya Mezarlığı'na gömülmüştü.

Bir yıl sonra açıklanan DNA incelemesi sonucunda kemiklerin 18 yaşındaki Abdurrahman Olcay'a ait olduğunun saptanması üzerine, ailesi çocuklarının kemiklerini teslim almak için savcılığa yaptığı başvuruya olumlu yanıt verilmesi doğrultusunda bugün mezarlıkta kazı yapıldı.

Mezarlıkta yapılan kazı sırasında Olcay ailesinin yanı sıra İHD ve DBP, Barış Anneleri ve çok sayıda yurttaş da yer aldı. Yapılan kazı sonucunda Olay'ın toprak altından çıkarılan kemikleri tabuta konuldu.

Yıllar sonra akıbetini öğrendiği oğlunun kemiklerine de ulaşan baba Mehmet Ali Olcay, mezarlıkta şunları söyledi: "Allah bizim hakkımızı onlara bırakmasın. Bizler yıllardır oğlumuzu arıyorduk. Suçsuz günahsız yere bizleri öldürdüler. Ama bizler bunu peşini bırakmayacağız ve sonuna kadar yaşananların davacısı olacağız."

Çocuklarının PKK bayrağına sarılı tabutunu teslim alan aile, mezarlıktakilerin sloganları arasında tabutu defnetmek üzere göç ettikleri Batman'a doğru yola çıkardı. Batman'a götürülecek kemikler, HPG'lilerin mezarlarının bulunduğu Batman Asri Mezarlığı'nda toprağa verilecek.  (DİHA)