Gezi Parkı direnişine destek vermek amacıyla 1 Haziran 2013 tarihinde, sosyal medya üzerindan yapılan çağrılarla İzmir'de gösterilere katıldıkları iddiasıyla 94 kişi hakkında, iki yıl sonra, 6'şar yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Davanın bugün görülen ilk duruşmasına, tutuksuz yargılanan 94 sanık ile gönüllü avukatlar katıldı. Sanıklar, suçlamaları kabul etmeyip, "Demokratik haklarımızı kullandık" dedi.

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Cevdet Aydemir, 94 sanık hakkında, olayın üzerinden iki yıl geçtikten sonra '2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet, görevli memura görevini yaptırmamak için zincirleme şekilde direnme' suçlardından 2 yıl ile 6'şar yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açtı.

Savcı Aydemir iddianamade, polislerin gruba dağılmaları için anons yaptıklarını, yüzlerinde maske olan kişilerin yollara barikat kurup polise taş ve sopalarla saldırdıklarını, parti binasına saldırmalarının ardından müdahale edildiğini, sanıkların birçok kamu malına zarar verip, güvenlik güçlerine direndiklerini ve olaylar sırasında birçok polisin yaralandığını, direnişin gözaltına alınırken de sürdüğünü belirtti.

İzmir 24. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan dava, duruşma salonunun yetersiz olması nedeniyle İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülmeye başlandı.

Kimlik tespitleri yapılan ve bazılarının ifadeleri alınan sanıklar, üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmeyip, "Biz bir parti üyesi olarak oraya gitmedik. Kendi irademizle katıldık. Demokratik haklarımızı kullandık.Kimseye taş ve sopayla saldırmadık. Hiçbir kamu malınada zarar vermedik" dedi. Duruşmaya yarın da devam edilecek.