http://banuguven.com/

 

Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu Başkanı Yaşar Kaya ile birkaç gün önce beni çok etkileyen bir söyleşi yaptık. Hemen her gün Dersim tartışmalarının yapıldığı bir dönemde, 1937-1938‘den derin izleri taşıyan Kaya ile kesintisiz bir sohbet çok aydınlatıcı oldu, ama o ölçüde de sarsıcıydı.

 

Dersim’de neler yaşandığını, Başbakan Erdoğan’ın partisinin il başkanları toplantısında dile getirdiği özrün mahiyetini ve önemini, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’ndan beklentileri, Kureyşan Aşireti’ne mensup ailesinin nasıl katledildiğine dair tanıklıkları, kendi amcasının hayatı boyunca içinde taşıdığı dayanılmaz acıları, hepsine dair bilgi ve düşüncelerini samimiyetle anlattı.

 

‘En önemlisi Dersimliler’in çiğnenen onurlarını devlet olarak iade etmektir, bunun için özür TBMM’de dilenmelidir’ diyen Kaya, Dersim’de yaşananların Zazaca ‘Tertele Peen’ olarak anıldığını da anlattı. ‘Sonraki Soykırım’ yani. ‘İlk Soykırım’ sözünü Dersimliler Ermeniler için kullanmışlardı çünkü: ‘Tertele Vıren’. Yaşar Kaya ‘Tarihle yüzleşmek sadece iyi sonuçlar doğurur, Düşmanlık değil, sevgi ve kalıcı bir barış doğurur’ diyor ve önerilerini açıklıyor. Herkesin buna ihtiyacı yok mu?

 

Söyleşiyi aşağıdan izleyebilirsiniz:

Federasyon Başkanı Yaşar Kaya: Dersim'de soykırım yapılmıştır. Komisyon kurulmalıdır, TBMM'de özür dilenmelidir from Banu Güven on Vimeo.