19 Aralık 2000 tarihinde, 20 cezaevine birden yapılan, 2'si asker 30'u tutuklu 32 kişinin öldüğü “Hayat Dönüş” adlı operasyonda Bayrampaşa Cezaevi’nde 12 kişi yaşamını yitirmişti.

Jandarma Genel Komutanlığı, “Hayata Dönüş Operasyonu”nda, Bayrampaşa Cezaevi'nde kalan kadın mahkumların diri diri yanmasına neden olan gazın kullanılması emrini veren ve operasyon belgelerinde isimleri Tufan-3, Tufan-4, Tufan-5, Tufan-6 diye kodlanan komutanların isimlerini açıklamadı.

Hayata Dönüş katliamında 12 kişinin yaşamını yitirdiği Bayrampaşa Cezaevi'nde, tutsaklara ölmesine neden olan gaz ve silah kullanma emrini kimin verdiği ortaya çıkmadı. Operasyon belgelerinde "Tufan-3, 4, 5, 6" diye kodlanan isimler için Jandarma Genel Komutanlığı, "İsim listesini bulamadık" diye yanıt verdi.

Hayata Dönüş Operasyonu kapsamında Bayrampaşa Cezaevi'ne yapılan ve 12 mahkumun yaşamını yitirdiği müdahale ile ilgili, ağır müdahale emrini veren isimler Mahkeme'den gizlendi.

MAHKUMLAR DİRİ DİRİ YANDI

Operasyonda, en ağır müdahale Bayrampaşa Cezaevi'ne yapılmıştı. Silah kullanıldığı ortaya çıkan müdahalede, bayan mahkumların kaldığı koğuş ise ateşe verilmişti. Askerlerden Altan Sabsız, verdiği ifadede, ateşli silahlarla müdahaleye başlandığını ve envanterde bulunmayan değişik gaz bombaları ve özel otomatik tabancalar kullanıldığını söylemişti. Sabsız, ifadesinde, bazı rütbelilerin "sizi kurtaracağız, yaş battaniye atıyoruz, bunlara sarılıp kendinizi koruyun" diye, bayan mahkumlara battaniye attığını, ancak su yerine battaniyelere yanıcı madde dökülmüş olduğunu ve yangını hızlandırdığını anlatmıştı.

TUFAN-3 KİM?

Daha sonra ortaya çıkan belgelerinde, adı Tufan Operasyonu olarak kodlanan, operasyonda komuta kademesi de Tufan-3, Tufan-4, Tufan-5, Tufan-6 diye kodlandı. Mahkeme, temmuz ayındaki duruşmada, Jandarma Genel Komutanlığı'na bir yazı yazarak, komuta kademesinin kodlandığı Tufan-3,4,5,6 isimlerinin kimler olduğunu sordu. Mahkeme, cezaevi müdahalesinde fiilen görev aldıkları anlaşılan Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı personelinin görev ve açık kimliklerinin müdahale planında açıkça yazılı olduğu için İstanbul Jandarma Bölge Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı'na sorulması için müzekkere yazdı.

JANDARMA'DAN YANIT

Jandarma Genel Komutanlığı, önceki günlerde Mahkeme'ye yanıt gönderdi. Yanıtta, "Yapılan tüm araştırmalarda belge ve isim listesine ulaşılamadı" ifadelerine yer verildi. Jandarma'nın bu yanıtı, operasyon davasını da kilitledi.

Hayata Dönüş Operasyonu soruşturmasını yürüten Savcı Ali İhsan Demirel de müdahale planının orijinalini ve ölümlerin yaşandığı bölümdeki görevli listesi için İstanbul İl Jandarma Alay Komutanlığı'na yazı yazmıştı. Jandarma bu yazıya da "Operasyon İl Komutanlığınca düzenlenmediğinden, görevlilerin isimleri tanzim edilemedi" yanıtını vermişti. (ANF)