Tecrit Karşıtı Mücadele Platformu (TKMP), 19 Aralık Katliamı'nın 12. yılı dolayısıyla Bayrampaşa Cezaevi'nin önüne yürüdü, katliamı protesto etti.

Sağmalcılar metro çıkışında bir araya gelen kitle, "19-22 Aralık şehitleri ölümsüzdür, hesabını soracağız" ve “19-22 Aralık Katliamı'nı unutmadık unutmayacağız" yazılı pankartlarını açıp, sloganlar atarak Bayrampaşa Cezaevi'nin önüne yürüdü. Eyleme Halkların Demokratik Kongresi (HDK) de destek verdi.

"19 ARALIK TARİHSEL BİR DİRENİŞ"

Burada açıklama yapan Ezgi Çelik, 28 tutuklu ve hükümlünün öldürüldüğü katliamın ardından dönemin Başbakan'ı Bülent Ecevit'in, "Cezaevlerine hakim olmazsak IMF reçetelerini yaşama geçiremeyiz" açıklamasını hatırlattı. Çelik, "O saldırı bu yüzden o kadar azgın ve gözü dönmüştü. Bu nedenle önceki operasyonlardan farklı olarak bütün cezaevlerini kapsayan bir genellik taşıyordu. F Tipleri denilen tecrit projesinin 10 yıl sonra gündeme getirilmiş olmasının nedeni de bu ilişkide yatıyordu" dedi.

Çelik, "19 Aralık unutulmayacak bir katliam olduğu kadar, tarihsel bir direniş özelliğine de sahip" şeklinde konuştu.

Anmada, katliamın tanıkları da söz aldı. Katliamı Bayrampaşa Cezaevi'nde yaşayan Mehmet Güvel, "Kadın yoldaşlarımızı diri diri yaktıklarında yanmış et kokusu burnumuza geliyordu. O acı ve o kinle direndik. Çeşitli gaz bombalarına, kurşunlara rağmen direnişimiz hiç bitmedi, her taraftan kurşunlar yağıyordu" dedi.

"ATILAN BOMBALARDAN KAYNAKLI HER YER YANIYORDU"

19 Aralık'ta Bursa Cezaevi'nde olan ölüm orucu eylemcisi Nihat Göktaş ise şunları anlattı:

"Atılan bombalardan kaynaklı her yer yanıyordu. O vahşetin içerisinde iki arkadaşımızı kaybettik. Biri Ali İhsan Özkan biri de Murat Özdemir. İki arkadaşımız da yanarak yaşamını yitirdi. Ölüm orucunda olan yoldaşlarımızın can güvenliğini sağlamak için duvarları delerek yanlarına gittik. Katliam günü bütün yoldaşlar, siper yoldaşları kol kola girdik, saldırılara karşılık verdik."

Tanıkların anlatımlarının ardından Gurup Yorum ve Kutup Yıldızı, marşlar söyledi. Ardından, kitle katliamda yaşamını yitirenleri anmak için cezaevi önüne karanfil bıraktı.