Adana’da öğretmenlik yapan Eğitim -Sen üyesi Eser Çapar ve üç arkadaşı Gezi Parkı gösterilerini organize ettiği ve bu eylemlere katıldığı için yargılandığı davada, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nu muhalefet suçundan 1 yıl, polise mukavemet suçundan da 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Çapar mahkeme kararı beklenmeden, öğretmenlikten men edilmişti.

İsmail Saymaz’ın Radikal’de yer alan haberine göre, Adana’ya bağlı Yüreğir ilçesine Güney Sanayi Çalışanları İlkokulu’nda sınıf öğretmeni olarak görev yapan, 17 yıllık öğretmen Eser Çapar (41), 1-16 Haziran 2013’te yapılan Gezi Parkı gösterilerine katıldı. Eğitim-Sen üyesi olan Çapar ve üç arkadaşı hakkında yasadışı Türkiye Komünist Partisi / Kıvılcım (TKP/K) adlı, ‘artık olmayan’ bir sol örgüte üye olduğu gerekçesiyle dava açıldı. Tutuksuz yargılanan bu dört yurttaş hakkında, Adana’daki Gezi Parkı eylemleri gerekçe gösterilerek, ‘silahlı örgüt üyeliği, örgüt propagandası, polise direnme ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ suçlamalarının yer aldığı iddianame düzenlendi.

‘ÖRGÜT’ SUÇLARINDAN BERAAT

Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava dün sonuçlandı. Çapar ve üç arkadaşı ‘örgüt üyeliği ve propagandası’ suçlarından beraat ederken; 2911 sayılı yasaya muhalefet suçundan 1 yıl, polise direnme suçundan da 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Çapar hakkında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da idari soruşturma başlatılmış; MEB Yüksek Disiplin Kurulu, geçen yıl 26 Kasım’da aldığı kararla, “Adana’daki Gezi Parkı gösterilerini organize ettiği ve bu eylemlere katıldığı” için Çapar’ı memuriyetten ihraç etmişti. Karara şerh koyan Eğitim-Sen Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, okul müdürünün bile “Bugüne kadar olumsuz bir davranışına rastlamadım” dediğini, Çapar’ın da okul dışı eylemleri nedeniyle ihraç edildiğini vurgulamıştı.

Eser Çapar'ın, meslekten atılma kararına karşı 'yürütmenin durdurulması ve iptali' istemiyle İdare Mahkemesi'ne yaptığı başvuru ise henüz karara bağlanmadı.