İstanbul Esenyurt’ta 9 ay önce silahından çıkan kurşunla 16 yaşındaki lise öğrencisi Ömer Barış Topkara’nın  ölümüne neden olan polis memuru H.D.S.’nin yargılandığı davaya bilirkişi raporu ulaştı.

Bilirkişi raporunda, H.D.S.’nin Ömer Barış Topkara’nın omuzuna silahın kabzasıyla vurduğunda sağ işaret parmağının silahın tetik bölümünde olduğunu, vurmanın etkisiyle polis memurunun tetiğe bastığının tespit edildiğini belirtti. Bir önceki duruşmada olay anında elinin tetikte olmamasına rağmen silahının ateş aldığını söyleyen sanık polis memuru H.D.S.  duruşmada tekrar söz alarak “Olayda kastımın olmadığını söylemek istiyorum.Bu olaydan dolayı üzgünüm. Aileye tekrardan başsağlığı dilemek istiyorum” dedi.

DUDAK OKUMA ANALİZİ

Bakırköy Adalet Sarayı’nda bulunan 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ikinci duruşmaya, tutuklu polis memuru H.D.S. ve taraf avukatları katıldı. Vefat eden Ömer Barış Topkara’nın babası Seyfettin Topkara ve kardeşi Neslihan Aydın da  “şikayetçi” sıfatıyla duruşmada hazır bulundu.

Mahkeme Başkanı İlhami Yılmaz, olay anına ilişkin kamera kayıtlarına incelenmesine ilişkin bilirkişi raporu ve kamera kayıtlarındaki konuşmalarla ilgili dudak okuma analizine ilişkin bilirkişi raporunun mahkemeye ulaştığını açıkladı. Ulusal Kriminal Büro tarafından hazırlanan raporda, kamera kayıtları üzerinde dudak okuma çalışması yürütüldüğü belirtilerek, “Kamera kayıtlarında polis memuru / memurlarının, genç erkek şahıslara karşı söylediklerinin tespit olunamayacağı değerlendirilmiştir” denildi.

BİLİRKİŞİ RAPORU

Foto Film Şube Müdürlüğü Görüntü İnceleme ve İyileştirme Uzmanı Teknik Bilirkişi Mustafa Çamlıbel tarafından hazırlanan raporda da olay anına ilişkin kamera görüntülerinin incelendiği ifade edildi. Raporda, hırsızlık iddiasıyla yakalanıp elleri birbirine kelepçelenen Ömer Barış ve arkadaşının bir anda kaçmaya başladıkları, polis memurunun silahı çektiği ve peşlerinden koşmaya devam ettiği, bir süre sonra Ömer Barış Topkara ve arkadaşının koşmayı bırakarak durduğu ifade edildi.

Polis Memuru H.D.S.’nin Ömer Barış Topkara’yı yakaladığı, sağ elinde bulunan silahı havaya kaldırdığı ve elinde bulunan silahı maktüle vurmak için indirdiği ifade edilen raporda, “Polis memurunun sağ elindeki silah ile maktulün şahsın sağ omuz bölgesine vurduğu anda silahın namlu uç bölgesi ile şahsın sağ kafa bölgesi  arasında görüntüde tespiti yapılan gaz oluşumu olduğu ve  silahında bu anda ateş aldığı tespit edilmiştir. Polis memurunun sağ elindeki silah patladıktan sonra maktül şahsın yere doğru eğilmeye başladığı ve polis memurunun sağ elinin maktül şahsın sağ tarafında bulunduğu belirlenmiştir” denildi.

Raporda, “Polis memurunun maktulü omuzuna silahın kabzası ile vurduğunda sağ işaret parmağının silahın tetik bölümünde olduğu ve vurmanın etkisiyle polis memurunun tetiğe bastığı anın yapılan görüntü iyileştirme çalışmaları sonucunda net bir şekilde  tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Mahkeme heyeti, atılı suçun vasıf ve mahiyeti, dosya kapsamı, mevcut delil durumu, somut delillerin bulunması ve adli kontrol hükümlerinin bu aşamada yetersiz kalacağı gerekçesiyle sanık polis memuru H.D.S.’nin tutukluluk halinin devamına karar verdi. Esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için dosyanın duruşma savcısına verilmesine hükmeden mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

Mahkeme heyeti üye hakimi Halil Serin, sanık H.D.S.’nin tutukluluğunun devamı kararına muhalefet şerhi koydu.

İDDİANAME

İddianameye göre olay şöyle oldu:  16 Şubat 2017 tarihinde Ömer Barış Topkara ile arkadaşı hırsızlık eylemi gerçekleştirdi. Bu eylemin ardından kolluk kuvvetleri tarafından olay mahallinden alınan Topkara ve arkadaşı ardından darp-adli raporu almak üzere Esenyurt Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Elleri birbirine kelepçelenmiş çocuklar kaçmaya başladı ve çocukları takip eden polis memuru H.D.S. hastane kapısında havaya doğru bir el ateş etti. Söz konusu kovalamaca yaklaşık 150 metre sürdü.  Eylemin gerçekleşmiş olduğu yere vardıklarında çocuklar teslim olmak üzere durdu, ancak buna rağmen polis memuru  H.D.S., kendisine karşı teslim olma iradesini  sunan Ömer Barış Topkara’nın omuz hizasına doğru silah elinde olacak vaziyette vurdu. Vurduğu esnada silah ateş aldı ve Ömer Barış Topkara olay yerinde hayatını  kaybetti.

Polis memuru H.D.S.’nin  “Çocuğu veya beden veya ruh bakımından kendini  savunamayacak kişiyi olası kast ile  öldürme“ suçundan müebbet hapis cezası isteniyor. Şüpheli H.D.S.’nin “Kamu görevine ait araç ve gereçleri suçta kullanma” suçundan da cezalandırılması talep ediliyor.