Karlıova Belediye Mezarlığı'nda poşete sarılı bir halde gömülmüş bulunan PKK'linin cenazesinin 2003 tarihinde çıkan çatışmadan sonra defnedildiğini belirten dönemin tanıkları, o dönem 16 cenazenin olduğunu ve kefenlenmeden elbiseleriyle, poşetlenerek rastgele açılan mezarlara gömüldüğünü anlattı.

'O DÖNEM 5 GERİLLAMIZIN CENAZESİ BULUNAMAMIŞTI'

Karlıova Belediye Mezarlığı'nda 20 Mart günü bir yurttaşın cenazesini defnetmek üzere yapılan kazıda poşete sarılı halde bulunan cenazenin 2003 tarihinde çıkan bir çatışmada yaşamını yitiren 16 PKK'liden birine ait olduğu kaydedildi.

Dönemim tanıkları DİHA'dan Edip Kaynar'a konuştu. MEYA-DER Karlıova Temsilcisi Alper Aksoy, 19 Kasım 2003 tarihinde Kızılağaç alanında çıkan çatışmada 16 PKK'linin yaşamını yitirdiğini, cenazelerin ise mezarlık dışında bir alana gelişigüzel bir şekilde defnedildiğini kaydetti. Birçok ailenin cenazesini aldığını dile getiren Aksoy, "O dönem 5 gerillamızın cenazesi bulunamamıştı. Ve onlar halen buradadır. 2003 tarihinden bu yana mezarlık alanı genişlemiş ve belediye mezarlığının içine dahil olmuştur" dedi. Aksoy, "Doğu ve Güney Kürdistanlı olduklarını tahmin ettiğimiz 5 gerillanın cenazesi burada kalmıştır. Diğer cenazeleri aldığımızda onlar da poşet içerisinde sarılıydı. Hatta cenazeler bozulmamıştı" şeklinde konuştu.

'ON YIL BOYUNCA BİR CENAZE BOZULMAMIŞSA...'

2003 yılında yaşanan çatışmada yaşamını yitiren PKK'lilerin cenazelerinin Karlıova ilçe merkezine getirildiğine tanık olan yurttaşlardan Selahattin Baran, cenazelerden birinin Bingöl doğumlu olduğu için ailesi tarafından hemen alındığını ifade etti.

Baran, kalan cenazelerin belediye tarafından kabul edilmemesi nedeniyle askeriye tarafından elbiseleri dahi çıkarılmadan poşet içerisinde mezarlığın alt tarafına gömüldüğünü dile getirerek, "Birkaç gün sonra yanılmıyorsam 26 Kasım'da bir cenaze daha getirildi, o aynı şekilde diğerlerin yanına gömüldü. Aradan bir süre geçtikten sonra aileler gelmeye başladı. O dönem kimse ilgilenmeye cesaret etmiyordu. Ben de o dönemin ilçe başkanı ve başka bir arkadaş ile birlikte cenazelerin çoğunun çıkarılıp ailelere verilmesine yardımcı olduk. O dönemden yanılmıyorsam 5 cenazenin burada kalmıştı. Mezar kazısında çıkan cenaze olduğu gibi duruyordu, hiçbir tarafında bir bozulma veya bir çürüme olmamıştı. Aradan on yıl geçmesine rağmen saçları dahi dökülmemişti, otopsisi yapıldıktan sonra yıkanıp dini vecibeleri yerine getirildikten sonra tekrar defnedildi. Bu halk arasında büyük bir etki yarattı, çünkü on yıl boyunca bir cenaze bozulmamışsa bu Allah katında şehittir. Halkta öyle görüyor" şeklinde anlattı.

'YARALI ELE GEÇİRİLEN PKK'Lİ İNFAZ EDİLDİ!'

Dönemin görgü tanıklarından Ferit Karabağ ise, çatışmadan birkaç gün sonra 15 cenazenin Karlıova'ya getirildiğini kaydederek, "Belediye cenazeleri kabul etmediği için, yıkanmadan poşete sarılı bir şekilde götürüp defnetmişlerdi. Bu definden üç gün sonra bir cenaze daha getirildi. O da aynı şekilde defin edildi, ancak halk arasında son getirilen gerilla cenazesinin çatışmada yaralı ele geçtiğini ve daha sonra infaz edildiği konuşuluyor" diye aktardı.

Öte yandan cenazenin, bulunmasının ardından Karlıova Cumhuriyet Savcılığı tarafından Malatya Adli Tıp Kurumu'na gönderilerek otopsisinin yapıldığı, ardından tekrar Belediye Mezarlığı'na defnedildiği belirtildi. (Yuksekovahaber)