Hakkari'de gürültü eyleminde kurşunla yaralanan ve 15 ameliyat geçiren mahpus Sibel Çapraz ilk duruşmasına çıktı. Dört ameliyata daha girmesi gereken Çapraz tahliye edilmedi.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 2015 yılının Kasım ayında katıldığı bir gürültü eyleminde yaralanan ve yaralı halde Menemen R Tipi Cezaevi'nde tutulan Hakkari İl Genel Meclisi Başkanvekili Sibel Çapraz hakkındaki ilk duruşma görüldü.

Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Çapraz, tutuklu bulunduğu İzmir Menemen’den SEGBİS sistemi ile katıldı. Çapraz’ı Yüksekova’da Avukat Davut Uzunköprü, İzmir’de ise avukat Banu Güveren savundu.

“Örgüt üyeliği” ve “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek”le suçlanan Çapraz'ın avukatı Davut Uzunköprü bianet'e konuştu.
Uzunköprü, mahkeme heyetinin yeni atandığını belirtti. Uzunköprü, savunmalarında tanık beyanlarının çelişkili olduğunu, hazır bulunan tanıkların ifadelerini çektiğini, okumadan teşhis tutanağını imzaladıklarını beyan ettiğini belirtti.

Çapraz'ın bir elini kullanamadığını ve hastalığını hatırlatarak tahliye isteyen avukatların talepleri kabul edilmedi.

DURUŞMA 25 EKİM'DE

Tahliye kararı vermeyen mahkeme heyeti duruşmayı 25 Ekim'e erteledi.

Çapraz ailesi daha önce 15 ameliyat geçiren Sibel Çapraz’ın 4 ameliyatı daha kaldığını, halen kalın bağırsağının dışarıda olmasından dolayı kolostomi torbası ile yaşadığını ve tek başına ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olduğundan dolayı tedavisinin devamı için serbest bırakılmasını istiyor.

DOKTORU: CİDDİ YAŞAMSAL RİSK VAR

Çapraz'ı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde tedavi eden doktorlardan Çetin Kotan, avukatlara gönderdiği e-postada Çapraz’ın “yaşamsal riski” olduğu uyarısında bulunmuştu.

Ameliyatının 2016 yılı Ocak veya Şubat ayında yapılması gerekirken halen yapılmamış olmasının somut bir tıbbi kötü uygulama örneği teşkil ettiğini belirten Kotan “Restoratif ameliyatın geciktirilmesi, yol açacağı metabolik sonuçlar nedeniyle yaşamsal risk oluşturur” demişti.

TUTUKLAMA KARARI VEREN HAKİM GÖZALTINA ALINDI

Yüksekovahaber’e göre Çapraz hakkında tutuklama kararı veren hakim ise, 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili operasyonlarda gözaltına alındı.

NE OLMUŞTU?

Sibel Çapraz, 27 Kasım 2015'te ilçedeki bir hendek operasyonu sırasında silah sesleri üzerine mahalleli ile beraber sokağa çıkarak gürültü protestosu yaptığı esnada vücuduna isabet eden kurşunlarla yaralanıştı. Dokuz gün yoğun bakımda kalan Çapraz, 2 Mart 2016'da “örgüt üyesi” iddiasıyla tutuklanmıştı.

96 günlük tedavisi boyunca 15 ameliyat geçiren Çapraz, İstanbul'da tedavi gördüğü hastaneden Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki ameliyatını olmak üzere taburcu edildiğinde tutuklanmıştı.

Çapraz önce Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda kalmış, 30 Haziran'da da İzmir Menemen R Tipi Cezaevine sevk edilmişti.

SİBEL ÇAPRAZ HAKKINDA

1981 Yüksekova doğumlu. İlköğrenimini Yüksekova'da, orta öğrenimini Elazığ'da tamamladı.

Anadolu Üniversitesi Sosyal Hizmetler ve Atatürk Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği bölümlerinden mezun.

13 yıl Yüksekova Haber Gazetesi'nde muhabirlik yaptı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi. 29 Mart 2014 yerel seçimlerinde Barış ve Demokrasi Partisi'nden (BDP) Hakkari İl Genel Meclisi üyesi seçildi. (Elif Akgül / Bianet)