Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde 2011 yılında 13 askerin hayatın kaybettiği olayla ile ilgili haklarında, “İhmal suretiyle görevi kötüye kullanmak” suçundan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan 4 komutanın beraatine karar verildi.

İMC’de yer alan habere göre, gerekçeli kararını açıklayan mahkeme, operasyona giden birliğin intikal sırasında bile yorgunluktan uyukladığını belirterek, komutanların ihmali olmadığına hükmetti.

Görevi kötüye kullandıkları iddiasıyla tutuksuz yargılanan Silvan 4’üncü Taktik Jandarma Alay Komutanı Albay Mehmet Murat Toprak, 4’üncü Taktik Jandarma Tabur Komutanı Binbaşı Milbay Şahin, 1’inci Bölük Komutanı Üsteğmen M.Emin Karagöz ve 2’nci Bölük Komutanı Üsteğmen Necmettin Erdoğan, Diyarbakır 7’nci Kolordu Askeri Mahkemesi’nce ihmalleri olmadığı gerekçesiyle beraat ettirildi.

Davanın sona ermesi ardından açıklanan gerekçeli kararda askeri savcının esas hakkındaki görüşüne yer verildi. Sanıkların görevlerinde ihmal ve gecikme gösterdiğini söyleyen savcı, şehit olan ve yaralanan askerlerin mağduriyetine sebep olan 4 subayın cezalandırılmasını istedi.

‘KARAR HUKUKİ DAYANAKTAN UZAK’

Kararın açıklanması ardından hayatın kaybeden asker ailelerinin avukatı Nesrin Yakşi, Askeri Yargıtay’a temyiz başvurusu yaptı. Kararın hukuki dayanaktan uzak olduğunu belirten Yakşi,

“Olaydan sonra Genelkurmay Başkanlığı’nca görevlendirilen tahkikat heyetinin raporunda sanıkların emirleri yerine getirmediği, uygun üs bölgesinin seçilmediği gibi 20’ye yakın eksiklik tespit edilmiş ve sanıklarin 1’nci dereceden kusurlu oldukları belirtilmiştir. Bilirkişi raporunda ise olayın meydana gelmesi ve zayiat verilmesinin hatalardan kaynaklandığı belirtilmiştir. Bu raporlara rağmen sanıkların beraat etmesi hukuka, yasaya ve vicdana aykırıdır. Mahkemenin verdiği kararı hukuka aykırı bulduğumuz için temyiz ettik. Yargıtay’ın bu hukuki hatayi düzelteceğini bekliyoruz” dedi.