12 Eylül Utanç Müzesi, “İdamlar ve Katliamlar” temasıyla Çankaya Belediyesi Sanat Galerisi’nde açıldı. Bu yıl müzede 10 Ekim Ankara, Suruç katliamlarında yaşamını yitirenlerin eşyalarının yanı sıra gazetemiz muhabiri Metin Göktepe’nin yeleği, Ahmet Kaya’nın gömleği de sergileniyor.

Evrensel'de yer alan habere göre, 12 Eylül askeri darbesinin yıl dönümünde her yıl açılan 12 Eylül Utanç Müzesi, bu yıl “İdamlar ve Katliamlar” temasıyla Çankaya Belediyesi Sanat Galerisi’nde ziyaretçilerini bekliyor. Müzede, 10 Ekim Ankara Tren Garı, ve 20 Temmuz Suruç ve Roboski katliamlarında hayatına kaybedenlerin eşyaları, gazetemiz muhabirlerinden Metin Göktepe’nin yeleği, Ahmet Kaya’nın gömleği sergileniyor. SOMA katliamı ve açlık grevlerini cezaevinde sürdüren kamu emekçileri Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için ayrı bir köşe oluşturuldu. Müze 23 Eylül’e kadar açık kalacak.

‘HESAP SORMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Açılışta konuşan Ankara Devrimci 78’liler Derneği Başkanı Hüseyin Esentürk, geçmişte işkencelerle hesaplaşmak için davalar açtıklarını ancak AKP hükümetinin yargıya müdahalesi sonucu davların kapatıldığının söyleyerek, “İşkencecilerimizin halen korku halinde yaşadıklarını biliyoruz. Ancak asla onları aramaktan ve hesap sormaktan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Bu yıl müzede katliamlar bölümü açtıklarını hatırlatan Esentürk, “Yarını bugüne çağırmaya ve bugünü yarına taşımaya devam ediyoruz” diye vurguladı. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL sürecinde yaşanan hak ihlallerine de değinen Esentürk, “OHAL KHK’ları ile kurulmak istenen tek adam diktatörlüğüne karşı duyarlılık yaratmayı amaçlamaktadır” diye belirtti