12 Eylül darbecileriyle ilgili soruşturmada Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, yeni bir karar daha alarak sivilleri ve askeri personeli ayırdı.

Darbecilerin yargılanması için Ankara Cumhuriyet Savcılığına gönderilen 5 bin’e yakın suç duyurularını düzenleyen savcı Çetin, suç duyurularının büyük bölümünü diğer illerin başsavcılıklarına gönderdi. Ankara ile ilgili suç duyurularını elinde tutan Savcı Çetin, soruşturmada yeni bir aşamaya geçti. Savcı Kemal Çetin, Kenan Evren’in başında olduğu Milli Güvenlik Konseyi’nin (MGK) kararlarını uygulayan sivil ve askeri personelin yargılamasının birbirinden farklı yürütülmesi kararını aldı.

12 Eylül soruşturma savcısının aldığı karar doğrultusunda aynı cezaevinde ismi işkenceye karışan cezaevi komutanı ve cezaevi müdürünün yargılama süreçleri farklı işleyecek. Sivillerden ayrılan komutanların yargılanma süreci daha da ağır olacak. Siviller yaptıkları işkencelerden yargılanırken askeri personel ise komutanlarının yasadışı emirlerini yerine getirdikleri için darbe suçundan yargılanacak. 12 Eylül döneminin subayları işkence suçu dışında darbe suçuna iştirak etmek ve MGK kararlarını uygulamaktan da sorgulanacak. MGK kararlarını uygulayan sivil personel ise kasten adam yaralamak, kasten adam öldürmeye teşebbüs ve işkence suçlarından doğrudan soruşturulacak. Sivillere ‘darbe suçu’ soruşturması yapılmayacak.

12 Eylül askeri cunta döneminin hayata kalan işkenceci komutanlarına İl Başsavcılıkları tarafından önümüzdeki günlerde çağrı yapılması bekleniyor. Başsavcılılar nezaretinde ifade verecek olan komutanlara Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan sorularla birlikte “Darbeyi neden sorgulamadınız?” diye sorulacak.

STAR