Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 12 Eylül Davası'nda, dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya duruşmaya telekonferans yöntemiyle "yataklarından" katıldı.

İki sanık, hastalık gerekçesiyle duruşma salonuna getirilmedi. Şahinkaya İstanbul GATA'daki yatağında, Evren de Ankara GATA'daki yatağında telekonferans yöntemiyle duruşmaya katıldı.

Evren, 12 Eylül darbe planı olduğu iddia edilen Bayrak Harekat Planı ile ilgili sorulara çelişkili cevaplar verirken, ihtilal yapmayı suç sayan bir kanun olmadığını ve pişman olmadığını da söyledi. Bugün olsa gene yapacağını da belirtti. Şahinkaya ise hakimin sorduğu hiçbir soruya cevap vermedi.

Ayrıca sanıklar darbe planı ile ilgili ifadelerde birbirlerinin ifadelerini de yalnlışladı.

İŞKENCEYLE İLGİLİ TALEP REDDEDİLDİ

Bugünkü duruşmada söz alan müdahil avukatlardan Hikmet Babaoğlu, "İddianamede sanıklar sadece darbe yapmakla suçlanmıyor. Sistematik işkence ve kötü muameleyle ilgili suçlamalar da var. Dolayısıyla iddianamedeki işkence anlatımları da sanıkların yüzüne okunmalı" dedi. Mahkeme Heyeti, savcının talebi doğrultusunda, iddianamede sistematik işkence ve kötü muameleye ilişkin somut bir suç isnadı bulunmadığını belirterek, talebi reddetti. İddianamenin işkence ile ilgili bölümleri özetlenerek okunacak.

'O DÖNEM GEREKEN NEYSE ONU YAPTIK'

Tahsin Şahinkaya'nın savunmasına geçildiğinde ise Şahinkaya, savunmasında özetle şunları söyledi:

"TBMM asli kurucu iktidardır ve MGK anayasal haklarla görevini yaptı. Anayasa ile hükme bağlanmış fiiller suç konusu olamaz. Yargının MGK üyelerini yargılama yetkisi de yoktur, mahkeme beni sanık olarak gösteremez.

Bizim muhatabımız Türk milletidir. Tarihi olayları tarih yargılar. Biz o dönem gereken neyse onu yaptık. Kendimi sanık olarak görmediğimden hiçbir soruya cevap vermeyeceğim."

ŞAHİNKAYA HAKİMİN SORULARINA YANIT VERMEDİ

Hakim İnce, Şahinkaya'ya şunları sordu:

"Bir darbe yapmaya ilk nerede inandınız? Bu kararınızı kimlerle paylaştınız? Hangi tarihli toplantıda, hangi komuta kademesinde ve hangi komutanlarla bu kararı verdiniz? TSK dışında bir silahlı güç darbe yapsaydı tepkiniz ne olurdu?

"Darbeden sonra hemen demokratik bir düzene geçileceği ifade edilmişti. O zaman neden idam kararları TBMM'ye bırakılmadı, neden askeri mahkemeler tarafından verilen idam kararları uygulandı? Neden MGK eliyle idam kararı verildi?

"Darbeden sonra gözaltında ölümler yaşandı, başta Diyarbakır ve Mamak cezaevi olmak üzere birçok cezaevinde işkence sonucu ölümler yaşandı. Bu olayların engellenmesi için bir çabanız oldu mu?

"Darbenin yapılmasında ABD veya bir başka ülkenin bilgisi veya onayı var mıydı?"

Hakimin sorularının hiçbirine yanıt vermeyen Şahinkaya, Avukat Ömer Kavili'nin 100'den fazla sorusunu da yanıtsız bıraktı.

BASKIN ORAN: ERDAL EREN KONUSUNDA HALA AYNI FİKİRDE MİSİNİZ?

12 Eylül döneminde 1402 sayılı yasayla üniversiteden atılan müdahil Prof. Baskın Oran da, Şahinkaya'ya, "1402'lik öğretim üyeleri hiçbir suçları olmadığı halde işten atıldı, ne hissediyorsunuz? 17 yaşındaki idam ettiğiniz Erdal Eren'in idam kararını imzalarken elim titremedi demiştiniz, hala aynı fikirde misiniz? Sükut ikrardan gelir, cevap vermemek suçları kabul etmektir" sorusunu sordu.

'SUSARAK KURTULACAĞINIZI MI SANIYORSUNUZ?'

Avukat Ali Arif Cangı, Şahinkaya'ya "Susarak beraat edeceğinizi mi düşünüyorsunuz? 12 Eylül döneminde susma hakkını kullananlara neler yapıldığını hatırlıyor musunuz?" dedi.

EVREN: PİŞMAN DEĞİLİM, BUGÜN OLSA GENE AYNISINI YAPARIZ

Darbeci sanık Kenan Evren kendisine özgü olan "Adaletli olsun diye bir sağdan bir soldan astık" sözlerini inkar etti.

Evren savunmasında, "Biz, ihtilal yaptık, ihtilale teşebbüs etmedik. İhtilal yapmayı suç sayan bir kanun yok. Bugün olsa yine aynı şeyi yapardık. Pişman değilim” dedi.

SUÇU BİRBİRLERİNE ATTILAR

Evren, hakimin "12 Eylül darbesinin planı olduğu iddia edilen Bayrak Harekat Planı'nın yapılması görevini kime verdiniz" sorusuna çelişkili cevaplar verdi:

"İsimleri hatırlamıyorum. Benden habersiz yazıldı. 20 sene geçmiş hatırlamıyorum, imzayı ben attım. Necdet Ürün yazmıştı planı, Haydar Saltık imzalamış olabilir, bilmiyorum"

Bunun üzerine diğer sanık Şahinkaya itiraz etti, planın hazırlanmasında kuvvet komutanlarının dahil olmadığını söyledi.

Evren, 27 Aralık 1979'da cumhurbaşkanına verildiği söylenen muhtıraya ilişkin "Evet, bu bir muhtıradır" dedi. Şahinkaya Evren'e yine itiraz etti: "O dönemin nazik durumunu anlatan bir belgedir, muhtıra olduğunu düşünmüyorum."

Kenan Evren, “Darbe planını 1. Ordu Komutanı Necdet Üruğ hazırladı. Cumhurbaşkanı hassas durum konusunda mektupla uyarıldı" dedi.

DURUŞMAYA YARIN DEVAM EDİLECEK

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya yarın sabah 9.45'te devam edilecek.(etha, bianet)