Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 12 Eylül darbesi davasının bugünkü duruşması tamamlandı.

12 Eylül 1980 darbesini gerçekleştirdikleri için haklarında dava açılan dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı bugünkü duruşmada sanıkların görüntüleri telekonferans yöntemiyle salona yansıtıldı.

Sanıkların bulunduğu bölüme konulan LCD ekran aracılığıyla yansıtılan görüntüleri ile Evren ve Şahinkaya'nın savunmaları alındı. Evren ve Şahinkaya'nın hastanede olmalarına rağmen, üzerlerinde pijama değil günlük kıyafetler olduğu görüldü.

Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, duruşmanın başlangıcında, salonda her türlü sesli ve görüntülü kaydın yasak olduğunu tutanağa geçirdi.

AVUKAT 'MİT'E AİT KAMERALAR SÖKÜLSÜN' DEDİ

Avukat Ömer Kavili, Mahkeme Başkanı'nın uruşmanın başlangıcında, salonda her türlü sesli ve görüntülü kaydın yasak olduğunu söylemesinin ardından, salonda MİT'e ait kameralar olduğunu belirterek, bunların sökülmesini istedi.

Mahkeme Başkanı Süleyman İnce ise, kameraların bir dosyada gizli tanık dinlenmesi için kullanıldığını belirterek, kameralara müdahale edilemeyeceğini söyledi.

'DAVA TOPLUMA MAL OLMUŞTUR; ALENİLİK İLKESİ YAYGINLAŞTIRILSIN'

Avukat Hikmet Babaoğlu da "Bu dava topluma mal olmuş bir davadır, bu sistem dışarıya da kurulmalıydı. Alenilik ilkesinin yaygınlaştırılmasını istiyoruz" dedi. Hakim talepleri reddetti.

'BEDEN DİLLERİ GÖRÜNMÜYOR'

Avukat Ömer Kavili de, sanıkların yüzlerinin net görülmediğini söyleyerek yönteme itiraz etti. "Beden dillerini görmemiz gerekiyor. Anlaşılan o ki kadraj olarak teknisyenlerin insafına kaldık. Biz bu durumu kabul etmiyoruz."

EVREN'İN KAHVE FİNCANI TARTIŞMAYA NEDEN OLDU

Duruşmada iddianamenin sanıklara okunması sırasında, Şahinkaya'nın kahve fincanıyla bir şeyler içtiğini gören müdahil avukat Ömer Kavilli, "İlaç içiyorsa tamam ama kahve veya benzeri bir şey içiyorsa bu mahkemeye saygısızlıktır. Mahkemeye saygısızlık yapılmasın" itirazında bulundu.

Bunun üzerine kendisine ne içtiği sorulan Şahinkaya, sıcak su içtiğini söyledi. Müdahil avukatlar, Şahinkaya'nın önce kahve dediğini ancak uyarılar üzerine sıcak su olarak değiştirdiğini belirtti. Duruşma salonunda dahi su içenler olduğunu söyleyen Mahkeme Başkanı, aynı toleransın sanıklara da gösterilmesinde sakınca olmadığını savundu.

EVREN: AYLIK GELİRİM 13 BİN 330 LİRA

Kimlik tespiti sırasında Kenan Evren, aylık gelirinin 13 bin 330 lira olduğunu söyledi.

Kimlik tespitinin ardından TRT tarafından görevlendirilen spiker Cüneyt Gündoğdu, iddianameyi okudu.

DAVA ERTELENDİ

Davanın iki sanığı Evren ve Şahinkaya'nın, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ''Devlet Kuvvetleri Aleyhinde Cürümler''e ilişkin 146. maddesi ile 80. maddesi uyarınca ''ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına'' çarptırılmaları istenen davanın duruşması yarına ertelendi. (anf/etha)