12 Eylül cuntası tarafından yasaklanan, Mardin'deki Arap ve Süryani halklarının şenliği olan Hessıt Merenê şenliği 36 yıl sonra kutlandı. Kutlama Kenan Evren’in öldüğü güne denk geldi.

Artuklu Belediyesi’nin organize ettiği Mardin halkının unutulan geleneği Hessıt Merenê şenliği önceki günü Mardin’i merkez Artuklu ilçesinde bulunan 1. Cadde’de geçiş töreni ile başlamıştı. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra bir daha kutlanmayan şenlik, ilk kez 36 yıl aradan sonra Mardin halklarının güçlü katılımı ile kutlandı.

Artuklu ilçesinde bulunan ve mesire alanı olarak bilinen Kamor Parkı’nda sabah erken saatlerinden itibaren Hessıt Merenê şenliği, Mardin’de yaşayan Arap, Süryani, Türk ve Kürtlerin katılımı ile kutlandı. Şenlikte, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Februniye Akyol Akay, Artuklu Belediyesi Eşbaşkanı Sevinç Bozan, Eşbaşkan Yardımcısı Mehmet Hadi Baran, Belediye Meclis Üyeleri, Hessıt Merenê Şenliği Komisyonu, Mardin-Amed Süryani Metropoliti Saliba Özmen, Demokrat Araplar Derneği, DBP ve HDP temsilcileri yer aldı.

Şenlik alanına, sabah saatlerinde Yenişehir Karayolları Parkı önü, Diyarbakır Kapı mevki ve Yeniyol Şimal Düğün Salonu önünde bir araya gelen kitle, belediyenin tahsis ettiği araçlarla şenlik alanına getirildi. Şenlik havasında geçen Hessıt Merenê’ye katılanlar, yaptıkları yemekleri birbirlerine ikram etti. Şenlik boyunca, insanlar çalınan müzikler eşliğinde halaylar çekti ve Mardin Araplarına özgü Reyhani oyunu oynandı.

Şenlikte, Mardin Artuklu Üniversitesi Mahalli Müzik Grubu seslendirdiği Arapça, Süryanice, Türkçe ve Kürtçe müzikler seslendirdi. Ardından mahalli müzik grupları da sahne alarak, söylenen ezgiler eşliğinde halaylar çekildi.

"EVREN'İN ÖLÜM HABERİ ŞENLİĞİ DAHA DA ANLAMLANDIRDI"


Şenlikte konuşma yapan Artuklu Belediyesi Eşbaşkanı Sevinç Bozan, Hessıt Merenê’nin yıllardır kutlanan bir şenlik olduğunu, ancak 12 Eylül askeri darbesinden sonra Mardin kalesinin halka kapatılması sonucu bir daha bu şenliğin kutlanamadığını hatırlattı. Bozan, fiili olarak yasaklanan bayramı 36 yıl aradan sonra halkların bayramını kutlamak için bir arada olduklarını ifade ederek, “Hessıt Merenê bir başlangıç. Önümüzdeki yıldan itibaren özüne uygun olarak 9 gün boyunca kutlayacağız. Festival olarak kutlayacağız. Bunun bir başka önemi daha var bizler için. Bu festivalimizi yasaklayan 12 Eylül zihniyetin mimarı Kenan Evren dün ölüm haberi geldi. Festival ve ölüm haberinin aynı güne denk gelmesi şenliğin önemini de daha da anlamlandırmıştır. Halkın şenliğini yasaklayanlar bugün yok olup gidecekler, ama bizim şenliğimiz bundan sonra her yıl büyük bir coşkuyla kutlanmaya devam edecektir” dedi.

ZERDE TATLISI DAĞITILDI

Daha sonra konuşan Hessıt Merenê Şenliği Komisyon Sözcüsü Çetin Alkanoğlu ise Arapça yaptığı konuşmasında, Hessıt Merenê’nin tarihi önemine vurgu yaparak, önümüzdeki yıllarda şenliği festivale dönüştüreceklerini söyledi. Konuşmaların ardından, şenliğe katılanlara, eşbaşkanlar Akyol Akay ve Bozan ile Metropolit Özmen tarafından Mardin tatlısı olarak bilinen Zerde tatlısı dağıtıldı. Şenlik, halay ve reyhani oyunlarıyla devam etti. (ANF)