Gündem Çocuk Derneği Çocuk Hakları İzleme Merkezi, 'Türkiye’de Çocuğa Karşı Ayrımcılık' raporunu yayımladı. Raporda anlatılara yer verildi. Derneğin görüştüğü kişilerden biri, "“Şiddet herkese uygulanıyordu. Ama şiddetin dozunu sizin etnik kökeniniz belirliyordu. Elektrik bize (kürtlere) özeldi” diyor.

Rapora göre, çocuklar, ‘Irkçılık’, ‘Etnik Köken’, Dinsel İnanç’, ‘Cinsiyet’, ‘Cinsel Yönelim’, Engellilik’, ‘Ekonomik’ gibi alanlarda ayrımcılığa maruz kalıyorlar.

Hülya Karabağlı'nın Zete'de yer alan haberine göre ötekileştirilen çocuklar için Ermeni, Kürt, Roman, Alevi, Eşcinsel olmak; engellilik, apartman görevlisi bir ailenin çocuğu olmak ayrımcılık nedeni. Raporda, “Ebeveyni seks işçisi olan çocukların askeri okullara alınmaması, okulda, mahallede hor görülmesi ve dışlanması” ayrımcılığın boyutlarını ortaya koyuyor.

Gündem Çocuk Derneği’nin raporunda, yakın geçmişteki çocukluklarını anlatan görüşmecilerden biri, “Şiddet herkese uygulanıyordu. Ama şiddetin dozunu sizin etnik kökeniniz belirliyordu. Elektrik bize (kürtlere) özeldi” diyor.

11 yaşında girdiği cezaevini anlatan görüşmeci: “Kürt olduğum için değil Türkçe bilmediğim için şiddet gördüm. Ben o yaşıma kadar okula gittim. Haftada bir gün ders oluyordu ve bu bir gün benim Türkçe öğrenmeme yetmedi. Cezaevine girince ‘bu ülkede başka dil mi var sen nasıl Türkçe konuşmazsın’ diyerek çok dayak yedim.”

Başka bir görüşmeci de, “Ensemde haç dövmesi var. Taksimde dolmuş beklerken kulağıma eğilip “ya sev, ya terk et” diyen biri olmuştu. Döndüm ‘sevmesem, senin gibi biriyle burada yaşamaya değer mi?’ dedim…”

'MADEM Kİ ERMENİSİN İSTEMEDEN VERMELİSİN!'

Bir Ermeni genç kızı 14 yaşında erkek arkadaşının sözlerinden şöyle bahsetti: “Madem ki Ermenisin, istemeden vermelisin” derdi ve bunu sürekli söylerdi. Tekerleme gibi… Türkler için de “Madem ki Türksün, göster bi ürksün” derler, Süryaniler için de “En iyi Süryani, ölü Süryani” derler, onu da bilirim, onu da duymuşumdur.”

Türkiye’de Çocuğa Karşı Ayırımcılık Raporu’nun raportörlüğünü Mehmet Onur Yılmaz, Emrah Kırımsoy, Ezgi Koman, Erkan Sert, Bişeng Özdinç, Mehmet Onur Yılmaz görüşmeyi gerçekleştiren uzmanlar. Türkiye’nin ‘ötekilerinin’ minik dünyalarından kopan fırtınaları gösteren ve ayakta kalma mücadelesini da aktaran rapor, bu ülkede, azınlık olmalının ya da mezhep farklılıklarının ne kadar zor olduğunu gösteriyor.

Rapor, çocukların kırılganlıkları, savunmasız bireyler olduğu göz önüne alarak yetişkinliğe yeni geçmiş kişilerle görüşerek hazırlandı. Çok uzak olmayan çocukluklarını ve yaşadıklarını 18-25 yaş arası 6 yetişkin anlattı. Gündem Çocuk, raporun aynı zamanda İngilizcesini de yayınladı.