11 STK, 27 Nisan’da TBMM’de görüşülecek olan dokunulmazlıklara dikkat çekerek, “HDP’li milletvekillerine dokunma” çağrısı yaptı.

Diyarbakır Barosu Başkan Vekili Ahmet Özmen dokunulmazlık tartışmalarına ilişkin, “1994 yılında DEP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve Mecliste gözaltına alınıp tutuklanmaları, Türkiye’de çok kanlı bir sürecin fitilini ateşlemişti. Tarihe ‘demokrasi ayıbı’ olarak geçen bu adım;  siyasi mekanizmaları tüketmiş, hak ve özgürlük çizgisini geriye çekmiş ve demokratik yaşama çok büyük zararlar vermiştir” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Barosu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, İHD, Eczacılar Odası, DESOB, Mazlum-Der, Ticaret ve Sanayi Odası, DİSİAD, DOGÜNSİFED, Tabipler Odası ve Diyarbakır Ticaret Borsası Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde dokunulmazlıkların kaldırılmasını öngören yasa teklifine ilişkin açıklama yaptı.

Kürtçe-Türkçe iki dilli yapılan açıklamada konuşan Diyarbakır Barosu Başkan Vekili Ahmet Özmen yaşanan sürece ilişkin detaylı bilgi verdi.

Özmen, “İçinde bulunduğumuz sorunların demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözümü için devletin hükümetiyle, muhalefetiyle, parlamentosuyla, sivil toplum oluşumlarıyla, kısaca tüm kurum ve kuruluşlarıyla birlikte çaba sarf etmedikleri her dakika, büyük bir kayıptır, mağduriyetlerin artmasıdır, geleceğe dair umutların azalmasıdır, yaşam hakkının ihlalidir ve kopuştur” dedi.

‘SON DERECE ENDİŞELİYİZ’

“Biz Diyarbakır’daki sivil toplum örgütleri olarak; son dönemlerde yürütülen çatışma ve operasyonlardan, meydana gelen ölümlerden, hükümet kanadınca ısrarla öne çıkarılan güvenlikçi politikalardan, dozu artan yıkımlardan son derece endişeliyiz.

“Ülkemizde güvenlikçi politikalar nedeniyle, milletvekili dokunulmazlıkların kaldırılmasının ne gibi sonuçlar doğurduğu geçmişte acı bir şekilde tecrübe edilmiştir. 1994 yılında DEP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve Mecliste gözaltına alınıp tutuklanmaları, Türkiye’de çok kanlı bir sürecin fitilini ateşlemişti. Tarihe ‘demokrasi ayıbı’ olarak geçen bu adım;  siyasi mekanizmaları tüketmiş, hak ve özgürlük çizgisini geriye çekmiş ve demokratik yaşama çok büyük zararlar vermiştir” ifadelerini kullandı.

‘TEKLİF GERİ ÇEKİLMELİDİR’

Aynı şekilde milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasının gündeme taşınmasının büyük bir hata olduğunu belirten Özmen “HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması, demokratik temsil ilişkisini ortadan kaldıracak,  parlamentoya olan inancı zayıflatacak ve mevcut problemin daha da karmaşıklaşmasına sebep olup telafisi güç olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Maliyeti tüm toplum tarafından ödenecek böylesi bir girişim kabul edilemez. Bu itibarla bundan bir an önce vazgeçilmeli ve mevcut yasa tasarısı gündeme alınmayıp geri çekilmelidir. Yasa tasarısı geri çekilmeyip parlamentoda oylamaya sunulduğu takdirde de milletvekilleri ret oyu vermelidir” dedi.

Demokratik siyasete inandıklarını söyleyen Özmen yeni bir diyalog sürecinin başlaması için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını ifade etti.