Silvan’da gaz fişeğiyle vurulan Mehmet Ezer dosyası kapsamında ifade veren şüpheli polis “Atış açısı için en uygun mesafeyi ayarladıktan sonra usulüne uygun yerden sektirerek attım” dedi.

Burcu Karakaş'ın Milliyet'te yer alan haberine göre Diyarbakır Silvan’da 25 Mart 2014 tarihinde yapılan BDP mitingi sırasında polisin attığı gaz fişeğiyle başından vurularak yoğun bakıma kaldırılan 10 yaşındaki Mehmet Ezer’in dosyası kapsamında şüpheli polis memuru ifade verdi.

Polis A.G. ifadesinde, “Saat 16.55’te benim tarafımdan Eski Bitlis Caddesi çıkışı olan 309. Sokak’a doğru bulunan grubun dağılması amacıyla usulüne uygun olarak yani yerden sektirmek suretiyle attım. Atış anında dışarıya doğru polis aracının sağ tarafında bulunan mazgaldan baktım. Atış açısı için en uygun mesafeyi ayarladıktan sonra usulüne uygun olarak yerden sektirerek attım. Gaz dağılmadan önce herhangi bir kimsenin yere düştüğünü görmedim. Herhangi bir kimsenin yaralandığını olay esnasında arkadaşlarımdan duymadım.”

Mehmet Ezer ise savcılıktaki ifadesinde, “Miting alanından ayrılarak bir sokağa doğru giderken beyaz renkli zırhlı bir polis aracından inen polisler beni tutup araca aldılar. Bir polis memuru tokat attı, ağlamaya başlayınca araçtan indirdi. İndirirken de tekme attı” dedi.

Avukat Cihan Aydın olay anını görüntüleyen Ozan Market adlı işyerine ait kameraların, gazetecilerin ve BDP’lilerin olduğu bir grup tarafından söküldüğü ibaresine yer verilerek emniyette hazırlanan tutanağın işyeri sahibi M.D.’ye okutulmadan imzalatıldığını öne sürdü.

İçişleri Bakanlığı’nın, göz yaşartıcı gaz silahları ve mühimmatları kullanım talimatı, şüpheli polisin verdiği ifadenin aksine, grupları dağılım güzergahlarına yönlendirmek maksadıyla yapılan müdahalelerde, “Kullanıcının vücuduna 45 derece açı ile atış yapılır” deniliyor.