Habur Sınır Kapısı’nda 10 gün bekletilen 13 Halk Savunma Birlikleri (YPG)-Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) savaşçısına ait cenazeler dün gece ailelerine teslim edilerek, Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye geçirilerek Silopi’ye doğru götürüldü.

Rojnews’e konuşan Erbil Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) temsilcisi Şilan Eminoğlu cenazelerin dün gece saat 22.30 sularında sınır kapısından Türkiye’ye geçirildiği ve Silopi’ye doğru götürüldüğünü belirtti.

Habur Sınır Kapısı’nda otopsi işlemleri biten cenazeler, ailelerine teslim edilerek memleketlerine uğurlandı. Almanya vatandaşı YPG savaşçısı Kevin Jochim’in (Dilsoz Bahar) cenazesinin ise Erbil’e götürüldüğü ve buradan havayolu ile memleketine götürüleceği belirtildi.

HÜKÜMETLE GÖRÜŞÜLMÜŞTÜ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız da Şırnak Valisi ile yaptığı görüşmeden sonra Twitter hesabından açıklama yaparak cenazelerin ailelere teslim edileceğini belirtti.

Sarıyıldız, “10 gündür sınırda bekletilen 13 şehidimizin cenazesi bu gece ailelerine teslim edilecek. Çocuklarını yüce bir ruhla sahiplenn halkımız sağolsun. Gerilimden medet umanların oyununa gelmemek için, şehitlerimizi büyük bir hassasiyetle, provokasyona mahal bırakmadan karşılayacağız.” dedi.

Ailelerle birlikte Başverimli’deki eylemde bulunan DBP İl Eşbaşkanı Salih Gülenç, HDP’li vekillerin hükümet yetkilileri ile yaptığı görüşmelerde sonuç alındığını söyledi.

CENAZELER SINIRDA BEKLETİLİYORDU

Rojava’da IŞİD’le çatışma sırasında yaşamını yitiren 13 YPG/YPJ’linin cenazesi 25 Temmuz’dan bu yana Habur Sınır Kapısı’nda bekletiliyordu.

Aileler Türkiye’ye alınmayan ve bir TIR’ın içinde muhafaza edilen cenazelerin yanında sınırın diğer tarafında bekliyorlardı.
HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi vermişti.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) İnsan Hakları Komiserliklerine, kendilerinin de dahil olduğu uluslararası insan hakları ağlarına acil eylem çağrısında bulundu.

Cenazeler Bakanlar Kurulu kararı gerekçe gösterilerek teslim edilmiyordu.

(İMC TV)