10 Ekim Ankara Katliamı'na ilişkin süren yargılamanın beşinci grup duruşmasında mahkeme, 18 sanığın tutukluluğunun devamına karar verdi.

10 Ekim 2015'te KESK, DİSK, TMMOB ve TTB'nin düzenlemeyi planladığı Emek, Barş ve Demokrasi Mitingi öncesinde tarihi Ankara Garı önünde IŞİD'in gerçekleştirdiği katliama ilişkin yargılamada beşinci grup duruşma görüldü.

BirGün’den Hüsyin Şimşek’in haberine göre mahkeme, tutuklu 18 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Sanık ifadelerinde adı geçen polislerin mahkeme huzurunda dinlenilmesine karar verilerek, dava 22-23 Kasım’a ertelendi.

102 kişinin yaşamını yitirdiği katliama ilişkin Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde süren davanın beşinci grup duruşması ikinci gününde, sanıkların mağdur avukatlarına yönelik ifadeleri ve tutuklu sanıklardan Hacı Ali Durmaz'ın avukat Hatice Aydın'ın ailelere yönelik ifadesi tepki çekti.

POLİSLERİN TANIKLIĞINA BAŞVURULAMIYOR

Duruşmanın ilk bölümünde mağdur avukatları, katliamın planlanması ve gerçekleştirilmesine yönelik ihmallere değindi. Antep'te görevli iki polis memurunun beşinci grup duruşması sona ermesine rağmen hala "tanık sıfatı ile" ifadesinin alınamamasını eleştiren avukatlar, "Mahkemenin yazısına gelen yanıtta, polis memurlarının ikametgahlarında oturduğu fakat o an orada bulunmadığı belirtiliyor. İki polis memurunun tanıklığına başvurulamayacak durumda mıyız" diye sordu.

‘SUSKUNLUĞUMUZ ZAYIFLIK DEĞİL’

Mağdur avukatlarının ardından sanık avukatlarının esasa ilişkin beyanlarına alındı. Bu sırada söz alan sanık Hacı Ali Durmaz'ın avukat Hatice Aydın, 10 Ekim katliamından "olay" diye bahsetti. Avukat Aydın'ın bu ifadesine tepki gösteren katılımcılar ise 10 Ekim'de bir "olay"ın değil, katliamın yaşandığını ifade etti. Bunun üzerine katılımcılara dönen avukat Aydın, "Bizim suskunluğumuzu zayıflık olarak görmeyin" dedi. Avukat Aydın, onlarca polis memurunun ve jandarmanın bulunduğu salonda, yeterli güvenlik önleminin alınamadığını da öne sürdü. Avukat Aydın'ın bu ifadelerinin "tehdit" olduğunu söyleyen katılımcılar ise müdahale etmeyen mahkeme heyetine ve avukat Aydın'a tepki gösterdi.

AVUKATA TEHDİT

Sanık avukatlarının beyanlarının ardından sanıklar kendilerini savundu. Bir kısım sanık savunma yapmak istemezken, sanıklardan Talha Güneş, bir mağdur avukatının, başka bir örgütün savunucusu olduğu iddiasında bulundu. Mağdur avukatının HDP ile de ilişkisinin olduğunu öne süren Güneş'e avukatlar ve katılımcılar tepki gösterdi. Bu sırada diğer sanık Mehmedin Baraç, aynı avukatı sözlü olarak tehdit etti.

‘DOSYAMIZ AYRILSIN’ TALEBİ

Tutuklu sanıkların büyük bir bölümü, son taleplerinin dinlendiği sırada mahkeme heyetinden davalarının yerel mahkemelere aktarılmasını talep etti. Antep, Adıyaman ve Elazığ gibi kentlerde de yargılanan bazı sanıklar söz alarak, dosyalarının 10 Ekim katliamı davasından ayrılarak bu kentlerdeki mahkemelere gönderilmesini talep etti. Mahkeme heyeti bu talebi reddetti.