10 Ekim 2015 tarihinde Emek Barış Demokrasi mitingine katılmak üzere Ankara Garı önünde toplananlara yönelik canlı bomba saldırısına ilişkin davanın ilk duruşması başladı.

101 kişinin yaşamını yitirdiği katliama ilişkin davanın ilk duruşması Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Davanın hafta boyunca devam etmesi planlanıyor. Duruşma için Adliye’de özel önlemler alındı.

10. ve 11. Ağır Ceza Mahkemeleri arasındaki paravan kaldırılarak tek salon haline getirildi. Buna rağmen salon yetersiz kaldı. Çok sayıda kişi duruşmayı ayakta takip ediyor.

Duruşmaya Ankara, İstanbul, Balıkesir ve Mersin Baro Başkanlarının yanı sıra, katliamda hayatını kaybedenlerin aileleri ve yaralılar, çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

CHP Malatya İl Örgütünden katliamda yaşamını yitiren aileler ve yaralılar da duruşmayı takip edenler arasında yer aldı. Duruşmayı çok sayıda CHP'li de takip etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve Grup Başkanvekili Özgür Özel ile çok sayıda milletvekili duruşma salonunda yer aldı.

İddianamede 36 sanık hakkında 101 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası isteniyor.

Tutuklu 15 sanıktan 12’si duruşma salonuna getirilirken, 3’ü SEGBİS ile bağlanacak.

Salondaki tutuklu sanıkların isimleri şöyle: İbrahim Halil Alçay, Resul Demir, Hüseyin Tunç, Mehmedin Baraç, Nihat Ürkmez, Hakan Şahin, Yakub Şahin, Yakup Karaoğlu, Metin Akaltın, Erman Ekici, Burak Ormanoğlu, Hacı Ali Durmaz. Abdülmüttalip Demir, Talha Güneş ve Abdulhamid Boz ise duruşmaya SEGBİS sistemiyle katılacak olan sanıklar.

Sanıkların salona girişi sırasında, katliamda yaşamını yitirenlerden birinin yakını “Bu katiller gözümüzün önünde oturuyor” diye bağırarak tepki gösterdi.

Sanıklarla avukatlar arasına jandarmalar dizildi. Mağdur avukatları, sanıkları göremedikleri için duruma itiraz etti. Birleştirilen iki salondan birinde görüntü ve ses sisteminin sağlıklı çalışmaması tepkiye neden oldu.

GÖRÜNTÜLÜ İFADE

Antep’te tutuklu bulunan sanıklar Abdülhamit Boz, Talha Güneşli ve Abdülmüttalip Demir’in ifadelerini almak amacıyla görüntülü sistem oluşturulmak için yapılan hazırlıkların uzun sürmesi salonda bulunanların tepkisine yol açtı. ‘’Hazırlık yeni mi aklınıza geldi?" tepkileri arasında hazırlıklar sürdürüldü.
 
Duruşmayı izleyen bir mağdur “Daha iki salon arasındaki dengeyi sağlayamayan zihniyet bize adaleti nasıl sağlayacak” diye itiraz etti. Mahkeme başkanı Salfet Giray, “Bu fiziki koşullar bizim tercihimiz değil” diye yanıt verdi.
 
SALONDA GERGİNLİK
 

Salonda görevli bir polis memurunun ailelere ‘’Şov yapıyorlar’’ demesi üzerine gerginlik yaşandı. ‘’Katiller dışarı" sloganları sürerken polis memuru salondan çıkarıldı. Mağdur avukatları, polisin isminin tutanağa geçirilmesi için ısrarcı oldu.
 
Gecikme üzerine seslendirilen tepkilere Mahkeme Başkanı, ‘’Bir şekilde başlayacağız’’ karşılığını verince bir mağdur yakını "Savsaklayacağınız buradan belli, ne demek böyle başlarız" diye itiraz etti. Başkan’ın "Seyirciler her şeye müdahale ederse…’’ sözü üzerine katılımcılar, ‘’Biz seyirci değiliz, seyirci sizsiniz’’ diye bağırdı.
 
- Kimlik yoklaması ile yargılamaya başlandı.
 
- Davanın sanıkları: "İlhami Balı, Deniz Büyükçelebi, Edremit Türe, Yakup Şahin, Hakan Şahin, İbrahim Halil Alçay, Resul Demir, Hacı Ali Durmaz, Hüseyin Tunç, Abdülmubtalip Demir, Talha Güneş, Metin Akaltın, Savaş Yıldız, Burak Ormanoğlu, Suphi Alpfidan, Hasan Hüseyin Uğur, Bayram Yıldız, Kenan Kutval, Ahmet Güneş, Abdulhamit Boz, Cebrail Kaya, Ömer Deniz Dündar, Muhammet Zana Alkan, Walentina Slobodjanjuk (Kazakistan vatandaşı), Mustafa Delibaşlar, Mehmedin Baraç, Nihat Ürkmez, Nusret Yılmaz, Kasım Dere, Yakup Selağzı, Erman Ekici, Yakup Karaoğlu, Yakup Yıldırım, Esin Altıntuğ, Hatice Akaltın ve Mehmet Kadir Cebael."
 
- Bazı sanıklar, "anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs etmek" suçundan bir kez ve "100 kişiyi öldürmek" suçundan toplam 100 kez olmak üzere toplam 101 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yanında terör örgütünün faaliyeti kapsamında 391 kişiyi öldürmeye teşebbüs etmek, terör örgütünün faaliyeti kapsamında ruhsatsız silah ve patlayıcı madde bulundurmak suçlarından da toplam 7 bin 631 yıldan 11 bin 750 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Bazı sanıklar için ise "silahlı terör örgütü DEAŞ üyesi olmak" suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
 
- Sanık avukatı Orhan Şahin'in kimlik bildirimi sırasında "Cemaatçileri dahi savunmayan avukatlar yokken siz kimi savunacaksınız' denildi.
 
- Bir başka sanık avukatı ise "CMK tarafından atandım. Biz de yapmak istemiyoruz. Daha faydalı olacak bir avukat atanmalıdır" dedi. Bu sözleri salon alkışladı.
 
- CMK'den atanan bir diğer avukat da, "Kişisel olarak da vicdanımı kanatıyor. Bir meslektaşımızı kaybettik patlamada. Usül her şeyden önce gelmez. CMK görevini reddetme hakkkı vardır ama hangi örgüt olmadığını bilmeden kabul ediyorsunuz. Usül yanlışsa değiştirilir. Usül yanlış ve değiştirilsin" dedi.
 
11 AVUKAT DAVADAN ÇEKİLDİ

- Avukatlardan Cüneyt Ayhan, Gamze Deniz Yıldız, Mehmet Sinna Akbaka, Mehmet Cengiz Oğuz, Fatih Yaman'ın da aralarında bulunduğu 11 avukat CMK görevini reddederek davadan çekildiklerini ifade ettiler. Böylelikle davaya katılan 15 sanık avukatından 11'i davadan çekilmiş oldular. Davadan çekilmek isteyen avukatların beyanlarından sonra salonun alkışı üzerine mahkeme başkanı "alkışlamayın" uyarısında bulundu.
 
- Müşteki avukatların yoklaması yapılıyor.
 
İLK SANIK SAVUNMASI
 
Sanık avukatı Orhan Şahin, "Siz polisin adını istiyorsunuz; bense bana sataşan kişinin adını istiyorum" dedi.
 
BAROYA YAZI YAZILDI
 
Sanıklara müdafi görevlendirilmesi için Ankara Barosu'na yazı yazıldı.
 
MÜDAHİLLİKLERE İTİRAZ

 
Av. Huseyin Tunç, "Müdahilliklere karar verilmeden sorulmasını istiyoruz bazılarına itiraz edeceğiz" dedi.
 
Sanıkların kimlik tespitine geçildi. Geçilmeden önce mağdur avukatı Kazım Bayraktar, "Sanıklardan Yakup Şahin 14 Ekim'de yakalandı. 16 Ekim'de etkin pişmanlıktan faydalanmak için yer gösterdi ve isim verdi. Vereceği bilgilerin devam etmesi için can güvenliğinin sağlanmasına ihtiyaç var. Sanıkların ortasında oturuyor. Sanıklardan ayrı bir şekilde güvenliği alınarak tutulmalıdır" dedi.
 
Bunun üzerine Yakup Şahin ile diğer sanıklar arasına jandarma oturtuldu.
 
Tutuklu sanıklar İbrahim Halil Alçay, Resul Demir, Hüseyin Tunç, Mehmedin Barıç, Nihat Ürkmez, Hakan Şahin, Yakup Şahin, Metin Akaltın, Erman Ekici, Burak Ormanoğlu, Hacı Ali Durmaz, Yakup Karaoğlu, Suphi Alp Fidan, Yakup Yıldırım kimlik tespiti yapıldı. Antep Cezaevinden sesli görüntülü görüşme ile de Sanık Talha Güneş, Abdulmubtalip Demir, Abdülhamit Boz’un da kimlik tespiti yapıldı.
 
Sanıkların kimlik tespiti yapılırken salondan, “Senin de ciğerlerin benim gibi yanacak” denildi. Sanıkların çocukları olduğu öğrenildiğinde “ İnşallah sen de evlat acısı çek” , “Hangi elinle seviyorsun çocukları, katil” denildi.
 
Davanın 36 sanığı ve 493 şikayetçisi bulunuyor. 5 gün sürmesi planlanan davanın sorumluları arasında gösterilen üç isim yargılama başlamadan polis operasyonları sırasında ölürken, aralarında ‘’IŞİD’in sınır emiri’’ olduğu söylenen İlhami Balı’nın da bulunduğu 16 isim firarı, 5 sanık da tutuksuz yargılanıyor.
 
Mağdurların kimlik tespitine geçildi.
 
Kimlik tespiti esnasında aileler sanıklara karşı, "Usandi bu heyet ama daha dinleyecekler bizi. Biz çok öldük.
 
Bizim muhataplarımız bu tetikçiler değil asıl yaptıranlardan hesap soracağız" dedi.






(Kaynak: Evrensel/ BirGün)