Türkiye’deki 1 Mayıs kutlamalarına damga vuran polis şiddeti, dünya basınında flaş haber oldu. BBC haberi internet sitesinde ikinci manşetten duyururken, abonelerine çarpıcı fotoğraflar geçen Reuters Gezi Parkı hatırlatması yaptı.

REUTERS: Yetkililer, güvenlik endişelerini gerekçe gösterip, kentin toplu ulaşımının bir bölümünü kapatarak ve binlerce polis konuşlandırarak, sendikaların geleneksel toplanma alanı olan Taksim’e erişimi engelledi. Yetkililer geçen yıl da benzer bir yasak getirmiş; bunun sonucunda binlerce hükümet karşıtı protestocu Meydan’a ulaşmak için polisle çatışmıştı. Bu şiddetin hemen ardından da, Türkiye çapında Erdoğan’ın iktidarına yönelik en büyük meydan okumalardan biri olan kitlesel gösteriler başlamıştı.

AP: 2009′da ulusal bayram ilan edilmesinden önce, 1 Mayıs’a Türkiye çapında genellikle şiddet damga vuruyordu. Taksim, Türkiye’nin işçi hareketi için sembolik önem taşıyor. 1977′de, yakındaki bir binadan kitlenin üzerine ateş edilmesi sonucu 34 kişi öldürülmüştü.

USA TODAY: Polis, Taksim Meydanı yasağına karşı koymaya yeminli göstericileri dağıtmak için gaz ve tazyikli su kullandı. Kentin en simgesel meydanı olan Taksim, 1 Mayıs için büyük önem taşıyor.

BBC: Türkiye’deki 1 Mayıs protestoları, Taksim Meydanı yakınlarında gözyaşartıcı gazla karşılaştı.