İstanbul'da 1 Mayıs'ta polis müdahalesiyle gözaltına alınanların adliyedeki işlemleri sürerken, adliye önünde bekleyen kimi sendika üyeleri, gözaltına alınanlara işkence yapıldığı iddialarının olduğuna dikkat çekti.

İstanbul'da 1 Mayıs'ta çıkan olaylarda gözaltına alındıktan sonra götürüldükleri emniyette ifadeleri alınması sonrası bugün Çağlayan Adliyesi'ne sevk edilen 80 kişinin sorguları sürerken, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB üyeleri, gözaltına alınanların serbest bırakılması talebiyle adliye önünde açıklama yaptı.

Sendikalar adına ortak açıklamayı yapan DİSK Bölge Temsilcisi Önder Atalay, iktidarın 2013'ün 1 Mayıs'ı ve Gezi direnişinde de olduğu gibi bu yıl ki 1 Mayıs'ı da şiddetle bastırmaya çalıştığını belirtti. Gözaltına alınanlar için verilen ek süre kararının hukuksuzca alındığına dikkat çeken Atalay, "Taksim'e çıkan yollar kilitlenirse tüm İstanbul trafiği felç olur dedik. Hükümet, halkın seyahat hakkını engelledi. Adeta bir sıkıyönetim ilan ederek, akıl dışı davrandı. Biz, barış, özgürlük, adalet dedik. Onlar ise, işçiye, emekçiye ve halka savaş açıp adaletsizliği hukuksuzluğu ve esareti dayattılar" diye konuştu.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı İrfan Aydın'ın evrak çokluğu ve şüpheli sayısının çokluğunu gerekçe göstererek aldığı ek gözaltı sürelerini eleştiren Atalay, "Düzenleme saatleri arasındaki 3 saatlik zaman diliminde hiçbir hukuki gerekçe olmaksızın arkadaşlarımız alıkonulmuştur. Hiç kimse hukuksal dayanak olmaksızın bir saniye dahi içerde tutulamaz. Bütün bu zorbaca oyalama taktikleri ve uygulanan açık hukuksuzluk topluma gözdağı verme ve sindirme çabasının bir başka biçimidir" dedi. 1 Mayıs'ta uygulanan zorbaca uygulamaları kınadığını belirten Atalay, gözaltındakilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Atalay'ın ardından İstanbul Barosu Yönetim Kurulu üyesi Avukat Hasan Kılıç konuştu. Adliyede görev yapan hakim ve savcılara çağrıda bulunan Kılıç, hukukun ve adaletin sağlanmasını istedi. Türkiye'nin totaliter bir rejim ile yönetildiğini ve hukukun ayaklar altına alındığını dile getiren Kılıç, gözaltındakilere ilişkin ciddi hak gaspı ve işkence iddiaları olduğunu, gözaltına alınanlara ters kelepçe takıldığı iddiaları olduğunu söyledi.

1 Mayıs'ta polis müdahalesi ile birlikte başlayan olaylarda, zorla puşi takılarak fotoğrafı çekilmeye çalışılan genci hatırlatan Kılıç, "Gözaltına alınanlara zorla puşi takıldığı bir devlet zihniyeti var bu ülkede. Güçlünün yanında olup güçsüzsün hukukunu savunacak, adalet için mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, sabah saatlerinde Gayrettepe Karakolu'ndan adliyeye sevk edilen 80 kişinin sorguları devam ederken, İstanbul Emniyet Müdürlüğü TEM Şube'de tutulan 11 kişi daha savcılığa sevk edildi. 11 kişinin savcılıktaki işlemi tamamlanırken haklarında verilecek karar bekleniyor. Kalan 80 kişinin de önümüzdeki saatlerde adliyeye sevki bekleniyor.