DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, 1977 yılı 1 Mayıs'ında Taksim'de katledilen 35 kişiyi, katledildikleri Kazancı Yokuşu'nda andı. The Marmara Oteli önünde bir araya gelip "1 Mayıs" pankartı açan emek ve meslek örgütlerinden temsilciler, "Yaşasın 1 Mayıs", "Bijî Yek Gûlan" ve "Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği" sloganlarıyla Kazancı Yokuşu'na yürüdü.

Anmada 1977'de katledilen 35 emekçinin isimleri okundu.

Ardından konfederasyon başkanları söz aldı.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, "Taksim'de katledilen arkadaşlarımızı unutmadık unutmayacağız" dedi. İstanbul'da 1 Mayıs kutlamalarının adresine dair tartışmalara da değinen Beko, 10 Ekim Barış ve Demokrasi mitinginde yapılan bombalı saldırıyı hatırlattı ve "Barış güvercinlerimizin nasıl katledildiğine hepiniz tanıklık ettiniz. Türkiye'de bir korku duvarı yaratılmak isteniliyor. Bu korku duvarını yıkmak için bir mitinge ihtiyacımız vardı. Yoldaşlarımızla yol arkadaşlarımızla birlikte aldığımız karar doğrultusunda bu yıla mahsus Bakırköy'de kutlama kararı aldık" dedi.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın laiklikle ilgili yaptığı açıklamaya da tepki gösteren Beko, "Bu açıklamayı kınıyorum. DİSK olarak bu ülkenin bağımsız, laiklik demokratik bir ülke olmasını istiyoruz" diye konuştu. Beko, AKP'li milletvekillerinin Meclis'te HDP'li milletvekillerine dönük saldırısı için ise "AKP tarafından muhalefet milletvekillerine siyasi linç, siyasi soykırım yapılmaktadır" ifadelerini kullandı.

'KİMSE İŞÇİ SINIFININ HAFIZASINI YOK EDEMEYECEK'

KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Öner ise "Yasaklarla, meydan tartışmalarıyla kimse işçi sınıfının sınıfsal hafızasını yok edemeyecek. Alan yasaklamanın amacı da işçi sınıfının sınıfsal hafızasından korkudandır. Yaşasın 1 Mayıs, Bijî Yek Gûlan" diye konuştu.

1 Mayıs'ın AKP karanlığına karşı itirazı yükseltmek amacıyla önemli olduğunu vurgulayan TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı da "AKP karanlığı 14 yılda ülkeyi ne hale getirdi. Ya bir yol bulacağız ya da yok olacağız. Direnenlerin sesini büyüterek 'Yaşasın 1 Mayıs' diyeceğiz. Haziran'ın sıcaklığını bu ülkeye getirmeye niyetliyiz" dedi.

TTB ikinci Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel ise "1 Mayıs'ta mücadeleyi daha çok yükseltmeye" diyerek herkesi Bakırköy'de düzenlenecek 1 Mayıs kutlamasına katılmaya davet etti.

Konuşmaların ardından sendikacılar ve eyleme destek verenler Kazancı Yokuşu'na karanfiller bıraktı.

(Kaynak: Evrensel)