Oyun oynamak her ne kadar küçük yaş gurubuna has bir aktivite olarak düşünülse de, gelişen teknoloji ile bilgisayar üzerinde oynayana kişilerde yaş sınırı bulunmuyor. Özellikle internetin her eve girmiş olması, aradığımız hemen her tarzda oyunu bulmanın kapılarını aralıyor. Genel olarak baktığımızda oyuncular aksiyon ve macera temalı oyunlara ilgisi bir hayli fazla.

Ancak son birkaç yılda yapılan araştırmalar, oyun dünyasında henüz yeni olmasına karşın Zeka Oyunları na bir hayli geniş ilgi gösterildiğini ortaya koydu. Bu tarz yapımları aksiyon ve macera dışında çok daha farklı bir eğlence ortaya koyuyorlar. Oyun yapımcıları genel olarak Zeka Oyunlarını yaparken, çeşitli deney ve projelerden yola çıkarak bu tarz oyunları yapmaktadırlar. Bazen oynadığınız bir zeka oyunu, aslında yıllar önce kullanılan bir deneyden parça olma ihtimali bir hayli yüksek. Öte yandan dünyanın en büyük oyun sitelerinden Gamer’de çıkan bir yazı dikkat çekmeyi başarmış durumda. Yapılan araştırmalar sonucunda, bilgisayar oyunlarının sanıldığının aksine kişilere zihinsel zararlar vermediğini ortaya koydu. Söz gelimi bilgisayarda oyun oynayan biri oynamayan birine göre anlık durumlarda çok daha çabuk doğru kararı verdiği gözlemlendi.

Oyunlar genel olarak anlık kararlarımız doğrultusun da devam edebilen yapımlardır. Örneğin Neşeli Dondurmalar oyununda karakterimizi doğru zamanda doğru yöne çevirmemiz gerekebiliyor.  Oyun içinde sık sık yaptığımızdan dolayı farkında olmadan pratik yapmış oluyoruz. Öte yandan Zeka Oyunları denilince akıllara gelen en keyifli yapımlardan biri Neşeli Dondurmalar oyunudur. Grafiksel olarak özenle basitleştirilmiş yapım, doğru zamanda doğru kararı vermemiz üzerine kuruludur. Kuş bakışına yakın bir açıdan görsellik sunan yapımda karakterimizi düşmanlara yakalatmadan ve kısa süre içerisinde görevleri tamamlamak gerekiyor.

Her ne kadar kulağa kolay gibi görünse de oyunda 30 dan fazla görev bulunduğunu ve git gide zorlaştığını belirtmekte yarar var. Son yılların en sevilen yapımlarından olan Neşeli Dondurmalar oyunu 2 ve 3 ile seri oyun niteliği kazanmış durumda. Öte yandan oyun flash tabanlı olduğundan hemen her bilgisayarda rahatlıkla çalışabilecek yapıda tasarlandı. Dolayısı ile düşük özelliklere sahip bir bilgisayarda bile kolaylıkla çalışabilmektedir. Zeka Oyunlarından hoşlanan oyuncuların keyifle oynayacakları yapım, zamanın nasıl geçtiğini unutturabiliyor.

Yapılan çeşitli araştırmalar bilgisayarda oynanan oyunlardan ziyade, oynarken geçen süreye dikkat çekiyor. Çoğu kişi birkaç saat keyifli vakit geçirme adına oyun başına otururken, kimi oyuncular saatlerce başından kalkamaya biliyor. Bağımlılık haline geldiğinde ise, hem gözlerde hem de sürekli oturmaktan dolayı bedende ağrılar gündeme gelebiliyor. Dolayısı ile bilgisayarda oyun oynarken zamana dikkat etmek son derece önemli bir durum. Oyun tercihlerini Zeka Oyunlarından yana kullanan oyuncular ise, aksiyon ve benzeri oyun türlerini tercih edenlere oranla bir adım önde olduklarını söyleye biliriz.