Petrol fiyatlarındaki düşüşün uçak biletlerine yansımaması tartışmaları sürerken Touristica Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Temel soruna farklı bir bakış açısı getirdi. Fiyatlar düşmese de promosyonlu biletlerin sayısında artış olduğunu vurgulayan Temel, bunun da bir indirim şekli olduğunu ifade etti. 2014'ü değerlendiren Temel ile 2015'i, sektörü ve hedeflerini konuştuk. 

2014 yılı turizm sektörü açısından nasıl geçti?
Bir önceki yıla göre daha iyiydi. Rakamlar da bunu ortaya koyuyor. Tatile çıkan ve Türkiye'ye gelen turist sayısında artış var. Artık tatili ihtiyaç olarak gören bir yerli turist profili oluştu. Türkiye'de insanlar artık yılda iki tatil yapıyor. 

Yılda birden fazla tatil yapanların oranı nasıl? 
Geneli bilmiyorum fakat tatilini bizden satın alanlar içinde yaptığımız ankete göre insanların yüzde 50'si yılda iki ve üzeri tatil yapıyor. Artık her tatili değerlendirmek isteyen bir yerli turist profili söz konusu. Yaz-kış tatilini bırakın 19 Mayıs, 23 Nisan'ı tatil olarak değerlendiren bir kitle var. 

Bu artış nasıl sağlandı?
Bundaki en büyük etken uçaklar. Fiyatlar çok uygun, neredeyse otobüs fiyatına alıyoruz. Ucuz bileti bulan hafta sonunu bile tatil fırsatına çeviriyor. 


Petrol fiyatları düştü ama hâlâ uçak fiyatlarına yansımadı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? 
Uçakların promosyonlu biletlerinde artış var. Örneğin eskiden 10 koltuk satıyorlarsa şimdi bu rakam 30'a çıktı. Bu da farklı bir indirim biçimi. Ama tabiki fiyatlarda da doğrudan bir düşüş olması gerekli. Bence bu da yakında olur. İşte o zaman sektör şahlanır. 

KALİTE GİDEREK ÖN PLANA ÇIKIYOR

Turizmciler artan otel sayısıyla birlikte fiyatların düşmesinden rahatsız. Siz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ben öyle düşünmüyorum. Çünkü yatak kapasitesi artsa bile kaliteden taviz vermeyen oteller fiyatlarını hiç aşağıya çekmedi. Yerli turist de artık "Ucuz olsun da gerisi önemli değil" diye bakmıyor. Kalite arıyor ve iyi hizmetin bedeli neyse ödüyor. Eskiden kötü hizmeti de satarlardı, şimdi o bitti. Bence hâlâ otel ihtiyacı var. Özellikle de İstanbul'da bütçeye uygun marka oteller gerekli. Lüks segment otelleri yerine orta gelirli grup için marka oteller yapılmalı.

2014'TE YÜZDE 20 BÜYÜDÜK

2014'ü nasıl geçirdiniz? 2015 hedefleriniz neler? 
2014'te kişi sayısında yüzde 20, ciroda yüzde 30 büyüdük. 100 binden fazla kişiye hizmet verdik. Kıbrıs'ta kişi bazında yüzde 36, kültür turlarında 45, yurtdışı ve cruise'da ise yüzde 30 büyüdük. Ciromuzun yüzde 30'unu erken rezervasyonla sağladık. 2015'te de yüzde 20 büyüme hedefimiz var. Şu anda beklentilerimizin üzerinde büyüyoruz.

RUSYA'DAKİ RESİM 3-4 AYA NETLEŞİR

2015 yılı için karamsar bir tablo çiziliyor. Sizin beklentiniz ne yönde?
Bunun nedeni Rusya. Ancak ben bu kaygıyı taşımanın erken olduğunu düşünüyorum. Elbette bir miktar düşüş olacaktır ama korkulduğu gibi yüzde 30-40'ları bulacağını düşünmüyorum. Rus turist zaten Türkiye'ye nisan-mayıs gibi gelmeye başlıyor. Bu 3-4 ayda çok şey değişebilir. Bence resim bu süre zarfında netleşir. Olası kriz yaşanırsa bu Avrupalı ve yerli turistle ikame edilir. Bunun örneğini Körfez krizinde gördük. O dönem yabancı turist oranı düşmüş ama yerli turist üç kat artmıştı. 


İç pazarda nasıl bir tablo bekliyorsunuz?
Güneydoğu'da zaman zaman sıkıntılar yaşanıyor. GAP turları bundan nasıl etkileniyor?
Biz GAP turlarını sadece 5-6 Ekim'de iptal ettik. Onun dışında da hiçbir sıkıntı yaşamadık. Şu anda GAP turu satışlarımız çok iyi gidiyor. Hatta geçen yıla oranla yüzde 30 artış var. Bence insanlar çözüm sürecine inanıyor, yaşananların bölgesel olduğunu düşünüyor. Bu nedenle de GAP turlarından vazgeçmiyor.

MEMNUNİYET ÖDÜLÜ ALDIK

Touristica'yı diğer tur operatörlerinden ayıran ne?
Müşteri memnuniyetine çok önem veriyoruz. Bu prensibimiz Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından "Tüketici Memnuniyetini İlke Edinen Firma Ödülü" ile taçlandırıldı. Yaptığımız anketlerde memnuniyet oranı yüzde 99'un üzerinde çıktı. Bunu sağlamak amacıyla ciddi bir çaba sarf ediyoruz. Çünkü seyahate gelen misafirlerimizin tavsiye üzerine bizi tercih etmesini istiyoruz. Bu nedenle markamıza ciddi yatırım yapıyoruz.