Altın Çarşı Kurucu Ortağı Tireli, "Türkiye’de 20 milyon 200 bin hane olduğu göz önüne alınırsa hane başına 105 adet çeyrek altına denk geliyor” dedi.

Dünyada altının en popüler yatırım araçlarından biri olduğu ülkeler arasında yer alan Türkiye’de vatandaşlar, hem geleneksel olarak hem de olası bir krize karşı “B planı olarak” altını tercih ediyor.

Dünya Altın Konseyi Raporu’na göre Türkiye’de yastık altında en az 3 bin 500 ton altın bulunuyor. Kuyumcuları doğrudan üreticilerle buluşturan güvenli ticaret merkezi Altın Çarşı Kurucu Ortağı ve CEO’su Dr. Ali İlhan Tireli, Avrupa ülkelerinden farklı olarak “Türk insanının geleneksel yatırım araçlarından biri altın. Vatandaşlar yüzyıllardır ticari açıdan en güvendiği emtia olan altından vazgeçmiyor. Dünya Altın Konseyi rakamlarından yola çıkarak yaptığımız çalışmaya göre 3 bin 500 ton yastık altı altın birikimi -Türkiye’de 20 milyon 200 bin hane olduğu göz önüne alınırsa- hane başına 105 adet çeyrek altına denk geliyor” dedi.

ŞEHİR EFSANESİ Mİ?

Son dönemde petrol fiyatlarındaki sert düşüş, Rusya-Ukrayna gerilimi ve Ortadoğu'daki gelişmelerin etkisiyle dünya ekonomisinde sıkıntılı bir süreç yaşanmaya başladı. Uzun zamandır düşüş trendinde olan altın fiyatları yeniden yükselirken vatandaşlar da kuyumculara akın ediyor. Peki, Türkiye’de yastık altında olduğu iddia edilen altınlar bir şehir efsanesi mi, yoksa gerçekten Türk halkı birikim için altına mı yatırım yapıyor?

YASTIK ALTINDAKİ ALTIN 130 ÜLKEDEN BÜYÜK

Dünya Altın Konseyi verilerine göre Türkiye’de yastık altında 3 bin 500 ton altın bulunuyor. Başka bir ifade ile yastık altında şu anda kayıt altına alınamayan 350 milyar TL uyuyor. Bu rakam aynı zamanda aralarında Yeni Zelanda, Kazakistan, Ukrayna, Kuveyt, Azerbaycan ve Hırvatistan’ın da bulunduğu tam 130 ülkenin her birinin Gayri Safi Yurtiçi Hasılasından daha büyük.

HER EVDE ORTALAMA 105 ÇEYREK VAR

Peki, vatandaş bu kadar altını neden yastık altında tutuyor? Kuyumcuları doğrudan üreticilerle buluşturan güvenli ticaret merkezi Altın Çarşı Kurucu Ortağı ve Ceo’su Dr. Ali İlhan Tireli, “Türk insanının geleneksel yatırım araçlarından biri altın.” diyor. Tireli, altının Türkiye için önemini şu sözlerle açıklıyor:

“Altın tarih boyunca en güvenilir yatırım araçlarından biri oldu. Sadece finansal krizlerde değil, global siyasal hareketlerde ve savaşlarda da altın, sığınılacak bir liman, değeri uluslararası borsalarda belirlenen bir metal. Tarihten gelen bu bilinç, ülkemizde halkımızın altınla olan ilişkisini her zaman diri tutuyor ve altına ilgi hiç azalmıyor. Eskiden “Kara gün akçesi” olarak adlandırılan yastık altı birikimleri sayesinde Türkiye’de birçok kişi ekonomik krizlere hazırlıksız yakalanmıyor. Özellikle düğün, nişan, sünnet gibi kutlamalarda altın hediye etme alışkanlığı nedeniyle, birçok kişi evinin bir köşesinde, işyerinde, kasasında altın bulunduruyor. Merkez Bankası Ekonomi Notları’nda sadece 1984-2012 arasındaki 29 yıllık periyotta biriken altın stoğu 2.189 ton olarak hesaplanmıştı. Dünya Altın Konseyi’nin Merkez Bankası, TÜİK gibi güvenilir kaynaklardan derlediği rakamlara göre Türkiye’de yastık altı olarak tanımlanan kayıt dışı altının miktarı 3.500 tonu, yani TL bazında yaklaşık 350 milyar TL’yi buluyor. Bir başka ifade ile Türkiye’de 20 milyon 200 bin hane olduğu göz önüne alınırsa hane başına 105 adet çeyrek altına denk geliyor.

SADECE YÜZDE 10'UNU BOZDURUYORUZ!

Son günlerde altın fiyatlarındaki artış nedeniyle yastık altındaki altınlarını bozduranların sayısında ciddi bir artış görünüyor. Ancak Türkiye’de vatandaşlar çok mecbur kalmadıkça ellerindeki altının tamamını bozdurmuyor. Altın Çarşı Kurucu Ortağı ve Ceo’su Dr. Ali İlhan Tireli, “Altın fiyatlarındaki ani yükselişle beraber, birçok kişi altın bozdursa da vatandaşlarımız elindeki altının en fazla %10’nu elden çıkarıyor, tamamını satmıyor. Genelde ellerindeki altının sadece acil ihtiyaçlarını karşılayacak kadarını bozduruyorlar ve geri kalanını birikim amacıyla yastık altında tutmaya devam ediyorlar” diye konuşuyor.

Tüm fiyatlar için ->> Altın Fiyatları

ABD ekonomisinde büyümenin sürdüğünü gösteren verinin açıklanmasının ardından küresel piyasalarda tırmanışa geçen dolar 2.47 lirayı aşarak yeni rekor düzeye çıktı. ABD'de bugün açıklanan verilere göre, tarım dışı istihdam Ocak'ta 257 bin ile beklentilerin üzerinde arttı ve ayrıca çalışan ücretleri belirgin derecede yükseldi.

Bu verinin, ABD'de faiz artışını yakın zamana çekeceğine ilişkin beklentiye bağlı olarak dolar 2.4715 liraya kadar çıktı. Böylece doların, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası'nın bağımsızlığını hedef alan konuşmasının ardından çıktığı 2.4680 liralık rekoru da kırılmış oldu.

Küresel piyasalarda "güçlü dolar" döneminden geçilirken, 5 Şubat'ta 2,4683 ile tüm zamanların zirvesini gören dolar/TL, bugün bankalararası piyasada güne 2,4388'den başladı. Gün içinde 2,4295'e kadar gerileyen dolar/TL, ABD tarım dışı istihdam verilerinin piyasa beklentilerinin üzerinde gelmesinin ardından 2,4669'a kadar yükseldi.

Dolar/TL şu dakikalarda 2,4650 seviyelerinden işlem görürken, avro/TL paritesi de verilerin ardından 1,1456'dan 1,1352'ye kadar geriledi. Güne 2,7979'dan başlayan avro/TL ise pariteye bağlı olarak düşüşe geçti ve şu dakikalarda 2,7940'dan alıcı buluyor.

ABD tarım dışı istihdam verilerinin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikası açısından önemli olduğuna dikkati çeken analistler, açıklanan verilerin ABD ekonomisinin hem toparlanma hem de istihdam yaratabilme konusunda iyi seviyede olduğuna işaret ettiğini vurguladı.

Analistler, ABD'den gelecek her olumlu verinin dolar/TL'de yukarı yönlü hareketleri tetikleyeceğini, hem gelişen hem de gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı doların güçlü seyrini sürdüreceğini tahmin ediyor.

Dolar/TL'de 2,4680 seviyesinin direnç olarak takip edileceğini ve bu seviyenin aşılması durumunda 2,50'ye kadar yükselişlerin olabileceğini öngören analistler, olası aşağı yönlü hareketlerde ise 2,4310'un destek konumunda olabileceğini kaydediyor.

ABD'de tarım dışı istihdam verileri

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından bugün açıklanan verilere göre de, tarım dışı sektörler 257 bin kişiye daha iş imkanı sağladı. Bu sonuçla birlikte son 17 yılın en iyi üç aylık performansını gösteren veriye ilişkin beklenti 230 bin düzeyindeydi. Beklentilerin üstünde açıklanan tarım dışı istihdam artışında sanayi, perakende, inşaat ve hizmet sektörlerindeki işe alımlar etkili oldu.

Veriler, ayrıca işsizlik oranının ocakta daha fazla Amerikalı'nın iş aramaya başlamasıyla yüzde 5,7'ye yükseldiğini ortaya koydu. Beklenti, işsizlik oranının yüzde 5,6 ile önceki ayki seviyesini koruyacağı yönündeydi.

İş gücüne katılım oranı ocakta aylık yüzde 0,2 artışla yüzde 62,9'a ulaşırken, ortalama saatlik ücretler yüzde 0,5 ile beklentinin üstünde yükselerek, Kasım 2008'den bu yana en yüksek artışı kaydetti.

Bu arada, Aralık 2014 verisi 252 bin kişiden 329 bine, Kasım 2014 verisi ise 353 binden 453 bine revize edildi. Tarım dışı istihdam yapılan revizyonlar ve ocak ayı verisiyle birlikte aylık ortalama 336 bin artarak, Kasım 1997'den bu yana en yüksek üç aylık artışı yakalamış oldu.

Ekonomistlere göre ocak ayı istihdam verileri, iş gücü piyasasındaki güçlenmenin devam ettiğine işaret ederken, bu durumun ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımına başlamasına yönelik baskıyı artırabileceği belirtiliyor.

Altın fiyatları geriledi

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı da ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerden iyi gelmesinin ardından 3 haftanın en düşük seviyesi olan 1.239,16 dolara geriledi.

Bir süredir küresel ekonomideki zayıf seyir ve merkez bankalarının uyguladığı politikaların yanı sıra Yunanistan ile Avrupa birliğinin henüz bir anlaşmaya varamamış olmasından kaynaklanan endişeler, altın fiyatının yükselmesini sağlamıştı.

Ancak bu gelişmeler beklentileri dolar üzerinden fiyatlanan altın için kalıcı olmadı. Doların diğer para birimleri karşında değer kazanması altın fiyatlarında da satışların görülmesine neden oldu.

Bugün güne 1.264,75 dolar seviyesinden başlayan altının ons fiyatı, ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi ayrıca kasım ve aralık ayı verilerinin olumlu yönde revize edilmesiyle sert bir şekilde düşüşe geçti.

Altının ons fiyatı verilerin ardından 1.239,16 dolara gerileyerek 15 Ocak'tan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Altının ons fiyatı 15 Ocak'ta 1.225,90 doları görmüştü.

Analistler, teknik olarak altının ons fiyatında 1.250 doların altında kapanış yapılması durumunda 1.210 doların gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.

"Altındaki düşüşlere temkinli yaklaşmaktayız"

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut konuya ilişkin değerlendirmesinde, tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde artmasının altın sert satış baskısına neden olduğunu söyledi.

Altının ons fiyatında 1.255 doların önemli trend desteği olduğunu kaydeden Karabulut, bu seviyenin aşağı yönlü kırıldığının ifade etti.

Karabulut, altının onsun 1.255 doların altında kalması halinde satış baskısının devamının beklenebileceğini belirterek, "Fakat altının tekrar 1.255 seviyesinin üzerine yükselmesi halinde yeni bir yükseliş dalgası beklenebilir. Her ne kadar altında yükselişe ara verilse de fiziki tarafta alımların hala geldiği gözükmektedir. Bu açıdan altındaki düşüşlere temkinli yaklaşmaktayız" değerlendirmesinde bulundu.

Gram altın tarafına bakıldığında 97,70 TL desteğine doğru geri çekilme görülmesine rağmen tarım dışı istihdam verisi sonrasında dolar/TL'deki yukarı hareket nedeniyle yukarı yönlü deneme yapabileceğini dile getiren Karabulut, altının gram fiyatının 98,80 TL üzerinde tutunması durumunda 101 TL'de yapmış olduğu zirveyi yeniden test edilebileceğini aktardı.

Karabulut, "Altının ons fiyatının 1.255 doların üzerinde kalması gram/TL tarafında katalizör olabilecek bir faktör olarak görünmektedir. Anlamlı geri çekilmeler için altının gram fiyatında 97,70 TL desteği kırmalı ve aşağısında kalıcı olmalıdır" dedi.
 

ALTIN FİYATLARI CANLI

Son güncellenme: 09 Şubat 2015 19:30:02
Alış fiyatı

TL
Satış fiyatı

TL
Fark
Gram Altın (has altın) 97.0140 100.5956 -0.68 %
Çeyrek Altın (küçük altın fiyatı) 159.6179 166.4738 -0.68 %
Yarım Altın 319.2358 332.9476 -0.68 %
Tam Altın (büyük altın) 645.8238 649.8238 -0.68 %
Gremse Altın (iki buçukluk altın) 1644.7381 1654.7381 -0.68 %
Reşat ve Hamit Altın (Osmanlı altını) 647.4273 649.4273 -0.68 %
Cumhuriyet Altını (ata altın fiyatı) 665.8967 667.8967 -0.68 %
24 Ayar Altın (g) 97.0140 100.5956 -0.68 %
22 Ayar Altın Fiyatı (g) 88.2827 91.5420 -0.68 %
18 Ayar Altın (g) 72.7605 75.4467 -0.68 %
14 Ayar Altın (g) 56.5592 58.6472 -0.68 %