Gebe kalmış bir kadın için gebe kaldığını öğrendikten sonraki aşama hekimin gebeliğin hafta hesabını yapmasıdır. Kadın doğum uzmanı hekim, anne adayını son adet kanamasının ilk gününden itibaren 14 gün sayar, böylelikle yaklaşık döllenme gününü hesaplar ve gebeliği buradan başlatır.  Bunun için anne adayının son adet kanamasının ilk gününü biliyor olması gerekli ve yeterlidir. Ancak eğer bir tüp bebekte gebelik haftası hesaplama işleminden bahsediliyorsa, bu  durum biraz farklı olacaktır.

Pek çok internet sitesinde yer alan ve anne adaylarının son adet kanamalarının ilk gününü girerek muhtemel doğum tarihlerini yaklaşık olarak belirleyebildikleri otomatik gebelik hesaplama sayaçları vardır. Tüp bebekte gebelik haftası hesaplanırken de anne adayı bu sayacı kullanabilir. Ancak eğer anne adayı IVF, ICSI ya da mikroenjeksiyon yöntemlerinden biri ile gebe kalmışsa muhakkak bu otomatik hesaplayıcılarda bulunan listeden embriyo transferinin ya da blastokist transferinin yapıldığı tarihi gün, ay ve yıl olarak işaretlemelidir.

Tüp bebek bekliyorum.  Bebeğim kaç haftalık?

Anne adayı klasik IVF tüp bebek yöntemiyle veya mikroenjeksiyon (ICSI) yöntemiyle gebe kalmış ise tüp bebekte gebelik haftası hesaplama tüp bebek uygulamalarında genel prensibi aynı olacaktır. Her iki yöntemle de gebe kalmış olan anne adayının gebelik haftası hesaplanırken,  embriyo transfer tarihi eşik olarak alınır ve embriyo transferinin yapıldığı tarihte anne adayının, tüp bebek gebeliğinin  ikinci haftasında olduğu kabul edilerek bu noktadan sonra güne gelene kadar geçen haftalar sayılır ve tüp bebekte gebelik haftası hesaplama işlemi yapılmış olur.

Eğer anne adayı blastokist transferi yöntemi ile gebe kalmış ise yine benzer şekilde transfer tarihini esas alan bir tüp bebek gebelik hastası hesaplaması yapılır. Ancak blastokist transferi 5. günde yapıldığından dolayı, embriyo transferi haftasına göre blastokist transferinde gebelik haftası iki ya da gün daha büyük olur.

Embriyo transfer tarihine göre gebelik haftası nasıl hesaplanır?

Zaman zaman hastalar transfer yapılan gün itibariyle gebeliğin neden iki haftalık kabul edildiğini anlamayabilir ve  haklı olabilirler çünkü transfer tarihinden iki hafta öncesinde henüz yumurta toplama işlemi dahi gerçekleşmemiştir. Bu durum şöyle açıklanabilir: Tüm gebeliklerde gebelik haftası "son adet tarihine göre hesaplandığı için" tüp bebekte gebelik haftası hesaplama prensibinde de transfer tarihinden iki hafta önce anne adayının son adet kanaması başlamış gibi varsayılarak hesaplama ona göre yapılır. Böylelikle bütün gebelik süreci  de tıpkı normal gebelikler gibi 40 haftaya denk gelecek şekilde takip edilebilir. Eğer anne adayının son adet kanamasının ilk günü embriyo transfer tarihinden iki hafta önce değilse, bu noktada transfer tarihi esas alınmalıdır, çünkü ortada net olarak büyüklüğü bilinen bir embriyo vardır, bu da yanıltıcı bir durum oluşmasını engeller. Oysa ki kadını son adet tarihi zaman zaman yanıltıcı olabilmektedir.

Ultrason ile hesaplanan gebelik haftasında farklılık:  

Genellikle gebeliğin ilk aylarında transfer tarihi yani  normal gebeliklerde son adet tarihinin ilk günü ile hesaplanan gebelik haftası ve ultrason ile hesaplanan gebelik haftası arasında farklılıklar oluşur ve bu hesaplamalar birebir aynı olmaz. Bazen arada  bir kaç gün veya kimi zaman bir hafta civarında fark/oynama olması hekim aksini ifade etmedikçe problemi kaynağı değildir. Hekim, her iki hesaplamayı da göz önüne alarak kaç haftalık olduğunu belirler. Bu iki hesaplama yani normal hesaplamalar ile ultrasonla yapılan hesaplamalar arasında fark oluşmuşsa ve bebek ultrasonda daha büyük veya küçük görünüyorsa bu farkın önem arz edecek bir nokta olup olmadığı kararını en iyi verecek olan elbette bizzat hekimin kendisidir.

Kaynak: https://www.gebelikhaftam.com