Şehir içi taşımacılığı, nakliyenin yalnızca o şehrin içinden içine olması yani o şehrin ilçeleri veya semtleri arasında olan şeklidir. Genellikle evden eve veya bir ofisten diğerine olan nakliyatlar bu şekilde yapılır.

Şehir içi taşımalarda genellikle eşyanın veya yükün alınacağı ve teslim edileceği adresler arası mesafe önemsenmez. Çünkü zaten belli bir şehrin sınırları içerisinde olacağından yakıt sarfiyatının belli bir maliyeti vardır. Bundan dolayı şehir dışı taşımacılıktan çok daha ekonomiktir, diyebiliriz.

Şehir içi taşımacılık çoğunlukta karayolu ile gerçekleşir. Şehir liman şehri bile olsa pratikte karayolu ulaşımı hızı da dolayısıyla tercih edilir.

Şehir içi nakliye ücretleri genellikle bunlar gibi işçilik masrafları işin içine katılarak hesaplanır:

Ambalaj malzemeleri - koliler, eşyaların koyulacağı paketler, korunması gereken eşyalar için köpükler, bantlar vb eşyalar

Personelin yeme-içme masrafları – taşıma işlemi için en az 5-6 kişilik personel ekipleri gerekir. Ayrıca her taşıma en az 5-6 saat süren çalışmalar sonucunda gerçekleşir.

Yakıt ve yol masrafları

Yüksek katlı ev olup olmadığı – yüksek katlarda özellikle ağır ve büyük yükler için fazladan personel ve işgücü gerekli olacağından.

Şehir içi nakliyatta, zamanında teslim oldukça önemlidir. Mesafe uzun olmadığından nakliyatın daha hızlı olması gerekir.

Şehir içi taşımacılıkta nakliyatın hızını etkileyen faktörler de vardır. Bunlar:

Yükün taşınma şekli – Yani yükün komple yük mü yoksa parsiyel yük mü olduğudur.

Mesafeler arası uzaklık – Şehir içi taşımacılıkta az önemsenmiş olsa da hızı etkileyen faktörler arasında bulunur.

Şehir ve trafik faktörü – Özellikle İstanbul gibi bir şehrin içinde bir taşıma olacaksa trafik faktörü ve köprüler, viyadükler geçişi gibi faktörler etkili olur. Buralardan geçişlerde ödenen ücretler de maliyeti etkileyebilir.

Firma faktörü – Hızı en çok etkileyen etkenlerden biri de firma faktörüdür. Firmanın gerek kalitesi gerekse güvenilirliği –eşya taşıma sırasında personelin hassaslığı, eşyanın söylenilen zamanda teslim edilmesi- bu anlamda çok önemlidir. Firma personelinin taşınacak eşyanın özelliklerini bilmesi ve buna uygun olarak davranması gerekir.

Şehir içi taşımacılıkta firmaya ulaşma şekli önemlidir. Müşterinin firmaya daha rahat ulaşabilmesi için firmanın internet ve telefondan ulaşılabilir olması gereklidir.