Satış ve pazarlama, birbirlerinin tamamlayıcısı olsalar da aslında tamamen farklı kavramlardır. Öncelikle satışı ele alacak olursak; Belirli ihtiyaçların karşılanması amacıyla, mal veya hizmetlerin belirli bir bedel üzerinden müşteriye sunumu olarak tanımlayabiliriz. Pazarlama konusuna bakıldığında; Ürünün ya da hizmetin ortaya çıkışından, müşteriye ulaşana kadar geçen sürede, geliştirilen ve uygulanan tüm faaliyetlerin bütünü olarak tanımlanabilir.

Bu faaliyetler arasında pazar araştırma ve hedef kitleyi belirleme, reklam çalışmaları, fiyatlandırma, organizasyon, tutundurma çalışmaları, satış sonrası hizmetler sayılabilir. Bu dalda farklı mesleklerle karşılaşabiliriz. Bunlar; satış uzmanlığı, sosyal medya uzmanlığı, kurumsal iletişim uzmanlığı. Firmalar satış uzmanlarını hangi sektörde faaliyet gösteriyorlarsa o dalda ki mühendisleri tercih ederler. Mühendislik okurken tabi ki bu dala ait hiçbir bilgi verilmemektedir. Kişiler işe girdikten sonra deneyim kazanıp zamanla piyasayı öğrenirler.

Aslına bakarsanız bu sektörde faal olabilmeniz için bir hayli sosyal biri olmanız gerekir. Eğer içinize kapanıksanız ya da gerçekten mühendislik yapmak amacında iseniz ne satış mühendisliğini ne de satın alma departmanlarını tercih etmemeniz önerilir. Aslına bakarsanız eğer mühendisseniz bu mesleği tercih etmemeniz gerekir.