Personel yaka kartları hemen her işletmenin, şirketin, mağazanın ya da kurumun kullanmakta giderek yaygınlaştırdığı bir uygulamadır. Personele dair temel bilgilerin bulunduğu boyna asılarak kullanılan bir araçtır. Kendisi küçük olmasına rağmen iletişim açısından kıymeti bilindiğinde önemi büyük olan yaka kartı işletmeler tarafından olmazsa olmaz haline gelmiştir.

İletişimin önemini kavrayan işletmeler, insana yatırım yapacaklarını ve bu sayede güzel dönüşler yakalayacaklarını bilmekteler. İnsanların bilgiye çok rahat ulaşmaları özellikle tüketici olarak bilinçlenmelerine olanak sağlamıştır. Bilinçli tüketicinin bir başka arzusu alış verişinde ya da alacağı hizmette güvenilir insanlarla çalışmaya gayret etmesidir. Tüketicinin bilinçlenmesi şikayet mekanizmasını çalıştırıyor daha iyi olana ulaşmayı kolaylaştırıyor. Personel ile müşteri arasında ya da hizmet veren ve hizmeti alan arasındaki en küçük bir kargaşada şikayet mekanizması devreye girebilir ya da iyi iletişimin gerçekleşmesi için de şirketlerin kendilerini müşteriye net ve doğru bir şekilde anlatmaları gerekir. Bunların oluşabilmesi için pek çok uygulama mevcuttur. Ama personel ile direkt iletişim halinde olan müşteri için personel yaka kartının olması işletmenin güvenilirliği açısından önemli bir yere sahiptir. Bu durum işletmeleri şeffaflaşmaya ve sorunlarla objektif olarak mücadele etmeye itmiştir. İşte personel yaka kartları bu şeffaflığa giden yolda küçük ama etkili bir öğe, samimi bir uygulamadır.

Personel yaka kartlarında esas olan personelin muhatabına tanıtımıdır. Personelin temel olarak bilgilerine ulaşılmasına olanak veren yaka kartlarında personelin ismi, soy ismi, çalıştığı birim ve fotoğrafı vardır. Bunu yanı sıra hangi kurum, işletme ya da mağaza ise oraya dair bilgiler mevcuttur. Şirketin adı, logosu ya da şirketin kendisine belirlediği slogan da olabilir. Ama bu durum hem çeşitlendirilebilinir hem de daha fazla bilgi içerecek şekilde düzenlenebilir. Bunlara birlikte eklenebilecek bilgilerden bazıları kan grubu, kimlik numarası, sosyal güvenlik numarası gibi bilgiler olabilir. İhtiyaç duyulduğu takdirde farklı ebatlarda personel yaka kartı yapılabilir. Zaten yaka kartlarının net bir standardı yoktur, devamı için www.atckart.org sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Personel yaka kartlarının beraberinde kullanıldığı aksesuarları mevcuttur. Kart yoyosu, kartı muhafaza için bir koruma kılıfı, klips ya da boyna takarken kullanılan bir ip askı. İp askı üzerinde de şirket logosuna ya da şirket ismine yer verilebilir. Boyun ip askısının muhtelif uzunluklarda olanları vardır.

Yaka kartlarını temin etmek de kullanmak kadar kolaydır. Yaka kartlarını yapan bu işte uzmanlaşmış pek çok firma mevcuttur. Bu firmalara internet üzerinden ulaşabilirsiniz. Dilediğiniz ölçü ve özelliklere uygun bir tasarım bulup siparişinizi verebilirsiniz.  Sizlere beğenecekleriniz arasından numuneler göndereceklerdir. Şayet kendinize uygun başka bir tasarım yaptırmak isterseniz de bu da mümkün. Çok sayıda personel giriş çıkışı olan ya da dönemsel personel çalıştıran bazı şirketler için de yaka kartı basılmasında kullanılan makine de satışa sunulmaktadır. Bu makine yardımıyla yaka kartı harcamalarında tasarruf etmiş olursunuz.