Diyarbakır'dan Türkiye illerine yolcu taşıyan otobüs firmalarının bazı kentlerde ırkçı grupların saldırılarına maruz kalması üzerine Diyarbakır Şehirlerarası Terminal İşletmeleri (DİŞTİ) bir günlük boykot eylemi yaptı. Batı illerine yapılan tüm seferleri bir günlük iptal eden firma yetkilileri ve çalışanları terminale gelen yolcuları da boykot eylemi ile ilgili bilgilendirmeleri de dikkat çekti. Firmaların bu kararı üzerine Diyarbakır Büyükşehir Belediye eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, Genel Sekreter Yardımcısı Rojda Balkaş, DİSKİ Genel Müdürü Zülküf Karatekin, meclis üyeleri ve DBP İl Eş Başkanı Ali Şimşek, terminale giderek firma yetkililerini ziyaret etti. Otobüs firmalarını ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulunan Kışanak ve Anlı, saldırıya maruz kalan otobüs firmaları yetkililerinden bilgi aldı. Saldırıların boyutunun çok ciddi olduğunu belirten firma yetkilileri, saldırıların durdurulmasını istedi.

KIŞANAK: TEDBİR ALINSIN

Ziyarette konuşan Kışanak, sivil savunmasız insanlara ve taşıma araçlarına yapılan saldırıları kınadı. Saldırıların ırkçı davranışlar olduğunu ve ırkçılığın da insanlığın en tehlikeli ruh hali olduğuna dikkat çeken Kışanak, ırkçılığın, insanlık tarihinin görmüş, gelmiş, geçirmiş en büyük tehlikesi olduğunu söyledi. Kışanak, "Derhal herkes bu ırkçı saldırıları durdurmak için üzerine düşen görevi yapmalıdır. Çünkü sivil savunmasız insanların ulaşım hizmetini almasını engelleyen ya da bu hizmeti almasını engelleyen, can güvenliğini ortadan kaldıran, çoluk çocuk demeden, insanların yaşamını riske atan saldırılarla karşı karşıyayız. Hiçbir şekilde kabul edilebilir bir durum değildir. Bu konuda hem vatandaşların hem yerel yöneticilerin hem merkezi hükümetin, acil olarak gerekli bütün tedbirleri alması ve bu saldırıları durduracak bir yaklaşımı ortaya çıkarması lazım" dedi.

'BU TUTUMDAN VAZGEÇİLMESİ GEREKİR'

Seyahat özgürlüğünün ortadan kalktığı, seyahat eden yolcularının can güvenliğinin olmadığı, seyahat hizmeti veren firmalarının güvenliğinin kalmadığı bir ortamda Ankara'da koltuklarda oturmanın hiçbir anlamı kalmayacağını vurgulayan Kışanak, "O nedenle buradan Ankara'ya sesleniyoruz. Bu yol yanlış bir yol, bu bir felaket yolu, bu ülkeyi, bu toplumu ciddi derecede bir iç savaşa sürükleyecek ve artık kolay kolay toparlanması da kolay olmayacak bir yola doğru gidiştir. Olaylar, kendiliğinden gelişmedi. Bu konuda cesaret veren, göz yuman, teşvik eden herkes suçludur. Derhal bu tutumdan vazgeçilmesi gerekir" diye konuştu. Kışanak, seyahat eden yolcuların güvenliğini sağlamak için üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini ifade ederek, yaşananlardan dolayı otobüs firmalarına tekrar geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

ANLI: AYRIŞTIRMA DEVAM EDİYOR

Eş Başkan Fırat Anlı ise, ayrıştırma ve kutuplaştırmanın akıl almaz bir şekilde devam ettiğini vurgulayarak, insanların etnik kimliklerinden, inançlarından, mezheplerinden, tabi oldukları kimliklerinden kaynaklı her geçen gün daha ciddi bir şekilde ağır bir travmayla karşı karşıya kaldığını söyledi. Anlı, şöyle konuştu: "Her şeyden önce şunu ifade etmek gerekiyor. Bu saldırıların sadece Diyarbakır firmalarına değil. Mardin'de, Van'da, Şırnak'ta, Muş'ta, Bingöl'de yani bölgenin 20 ilindeki neredeyse tüm araçlara, tüm otobüslere dönük saldırıların olması, açıkçası bunların örgütlü olduğunu, bunların bir biçimiyle ayarlanıp organize bir şekilde gönderildiğini ortaya koymaktadır."

'SALDIRILARI YAPANLAR HAKKINDA İŞLEM YAPILMIYOR'

Bugüne kadar tek bir insanın, siyasi parti büroları ve otobüslere yönelik saldırılar ile insanların seyahat özgürlüğünü engellemeye dönük suçtan dolayı gözaltına alınmadığını ve hakkında işlem yapılmadığını kaydeden Anlı, şöyle devam etti: "Farz edelim bu tersine olsaydı, bu şehirlerde başka firmaların araçlarına dönük saldırı olsaydı, nasıl bir tepki gösterilecekti. Bizim canımızın kıymeti yok mu? Bu bölgede yaşayan insanların canı değersiz mi? İnsanlar, bir basın açıklamasına katıldı diye ağırlaştırılmış müebbet ile yargılanıyor, ama seyahat özgürlüğünü engelleyen, onlarca insanın ölümünü tasarlayarak ve yaşamına kast ederek saldırı gerçekleştirmek isteyen insanlar ise, eli kolu açık bir şekilde geziyor. Bu kadar açıktır."

'DAHA FAZLA İNSANLARIN SABIRLARIYLA UĞRAŞMASINLAR'

Seyahat özgürlüğünün olmadığı bir ülkede hiçbir güvenlikten bahsedilemeyeceğine dikkat çeken Anlı, "Onun için buradan sesleniyoruz; bunun birkaç çapulcunun ya da birkaç kendini bilmezin organizasyonu olmadığını biz geçmiş tecrübelerden biliyoruz. Derhal önlem alınmazsa bu toplumdaki kutuplaşmayı derinleştirecek ve insanlar arasındaki iletişimi, ortak paylaşım noktasını ortadan kaldıracaktır. Bu ülkeyi yönetenler daha fazla insanların sabırlarıyla, daha fazla insanların talepleriyle uğraşmasınlar. Buradan bir kez daha ifade ediyoruz. Bizler sağduyunun, kardeşliğin, bir arada yaşamanın, diyalog ve müzakerenin olmazsa olmaz olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.

MUŞ'UN OTOBÜS FİRMA SAHİPLERİ, SALDIRILARA SAĞDUYU ÇAĞRISIYLA CEVAP VERDİ

Muş’un şehirlerarası otobüs firma sahipleri Kayseri, Nevşehir ve Kırşehir karayolunda otobüslere yönelik yapılan taşlı saldırılara sağduyu çağrısında bulundular.

Dün akşam saatlerinde Kayseri’de kimliği belirsiz kişi veya kişilerce taşlı saldırıya uğrayan otobüsler Muş şehirlerarası terminaline geldi. Saldırıda camları kırılan ve maddi hasarın meydana geldiği otobüslerde ki yolcuların ise yaralanmadığı belirtildi. Taşlı saldırılarda 15 aracın hasar gördüğü ve 6 şoförün ise yaralandığını ifade eden firma sahiplerinden Mazhar Özkan, bu tür saldırılara tepki göstererek firmaların sefer hizmetlerini sürdüreceklerini söyledi. Araçlarının taşlandığını, şoför ve yolcuların can güvenliğinin olmadığını ifade eden Özkan, “Bizlerin can güvenliği yok. Van, Muş fark etmez. Araçlarımız gidemiyor. Yollara çıkamıyoruz. Arabaları hep taşlamışlar, yolcuların can güvenliği yok bunlara önlem alamıyorlar. Batıya gidemiyoruz. Batı kimsenin babasının yeri değil, hepimizin yeridir” dedi.

“HEPİMİZ HUZUR İSTİYORUZ”

Araç camlarını kırmanın bir marifet olmadığını, bu ülkeye huzur istediklerini kaydeden Özkan, şunları söyledi: “Bu ülke hepimizin yeridir. Hep beraber savaştık, hep beraber bu ülkeyi kurtardık. Bu insanlar nedir. Biz burada hiç kimseye zulüm etmiyoruz. Batıda ki insanlar kardeşlerimizdir, bizlerde onların kardeşiyiz. Irkçılık yapmak güzel bir şey değil. O zaman Kürtlerde mi ırkçılık yapsın, olmaz. Türkü, Kürt kardeştir. Böyle insanlara ırkçılık yapmak hoş bir şey değil. Kimsenin babasının yeri değil. İstanbul’da bizimdir, Muş’ta onlarındır hepimiz biriz ırkçılık hoş bir şey değil. İki tane çapulcu çıkmış yollara araçların camlarını kırıyor. Araçların camlarını kırmak bir marifet midir yani. İnsanları öldürmek güzel bir şey değil. Bu ülkeye huzur lazım. Huzur istiyoruz biz. Bu siyasetçiler her biri bir tarafa çekiyor bunu, eziyetini de biz çekiyoruz. Şuanda araçlarımız yola çıkamıyor. Kaptanlarımızın, yolcularımızın can güvenliği yok.”

Korkmadan araçlarının hizmet vermeye devam edeceğinin altını çizen Özkan, “Şuanda Van araçları da dahil 15 araç zarar görmüş. Bir kaptanımız Kayseri’de, İstanbul’da, Ankara’da, İzmir’de, yoğun bakımda. Çanakkale’de bizler beraber savaştık bu ülkeyi beraber kurtardık. Kürt, Türk hepsi kardeştir. Ben şimdi batıya gidemem. Ben araçlarımı yine göndereceğim. Ben bu ırkçılardan korkmuyorum camımı mı kırdı, arabamı mı parçaladı kimseden korkum yok yine gideceğiz” ifadelerini kullandı.

“SAATLERDİR BEKLİYORUZ, MAĞDURUZ”

Firma yetkililerinden Cevdet Çarboğa ise “Yerli firma olarak şuanda elimiz kolumuz bağlı batı illerine gidip gelemiyoruz. Araç camları kırık, yolcular var ama gidiş geliş yapamıyoruz. Mağduruz, araçlarımızın çıkış yapması lazım ama bekliyoruz çıkış yapamıyoruz. Batıdan gelen aracımız yok, vatandaşların hepsi perişan ne olacağını bizde bilemiyoruz, bekleyeceğiz. Bu araçlarda insanlar var, çocuk var, araçları taşlıyorlar, sopalıyorlar 2-3 şoförümüz yaralı durumda. Şuanda bir şoförümüz hastanede. Bu durumu kabullenemiyoruz olacak şey değil kimse de kabul edemez” şeklinde konuştu.

BİNGÖL OTOBÜS FİRMALARI SEFERLERİNİ İPTAL ETTİ

Bingöl'deki otobüs firmaları, can ve mal güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle batı illerine seferlerini iptal etti.

Ülkede yaşanan hareketli saatlerin faturası Doğu Anadolu Bölgesindeki  otobüs firmalarına ve yolcularına yansıdı.

Batı illerine seferlerini durduran Bingöl'deki seyahat firmaları halkların birbirine kırdırılmaya çalışıldığına dikkat çekerek, seyahat güvenliğinin sağlanması çağrısında bulundu.

Dağlıca ve Iğdır'da yaşanan olaylardan sonra, ülkede hareketli saatler yaşanmaya başlarken, bölgedeki gergin hava ülke geneline yayıldı.

Saldırıları bahane eden ve sosyal medya üzerinden örgütlenen ırkçı gruplar, Doğu Anadolu Bölgesi'nden ülkenin çeşitli illerine seyahat eden otobüslere, içindeki kadın, yaşlı, çocuk ve yolculara aldırmaksızın başlattıkları taşlı saldırıları arttırdı. Baştan sona provokasyon kokan saldırılarda en büyük mağduriyeti yaşayan kesim, sıla ile gurbeti birbirine bağlayan otobüs acenteleri ile bölge halkı oldu.

‘2 OTOBÜSÜMÜZ SALDIRIYA UĞRADI'

Saldırılardan Has Bingöl Seyahat Firması'da nasibini aldı. Dün yaklaşık 30 şehirlerarası seferini iptal ettiklerini belirten Has Bingöl Seyahat Firması Müdürü Hasan Bürkük, “Son 3 gündür sadece bize değil, Doğu bölgesinden hareket eden bütün otobüslere, kim olduğu bilinmeyen kişiler tarafından taşlı saldırılar oluyor. Bölgedeki otobüs firmalarıyla sürekli iletişim halindeyiz. Otobüs firmalarının çoğuna taşı saldırılar gerçekleşmiş. Bizim de 2 otobüsümüze akşam saatlerinde taşlı saldırı gerçekleşti. Allah'a şükür yolcularımıza ve çalışanlarımıza bir zarar gelmedi, kısmi bir maddi hasar meydana geldi. Son 3 gündür otobüs şoförlerimizle sürekli iletişim halindeyiz. Tehlikeli olan bölgelerde yolcularımızın can güvenliğini gözeterek yol güzergâhlarını değiştiriyoruz. Diğer otobüs firmalarıyla iletişimde olduğumuz için, tehlikeli olan bölgelere girilmeden önce otobüslerin beklemelerini söylüyoruz. Saldırılar artınca otobüs firmaları olarak dünkü seferlerimizi iptal ettik. “dedi.

‘AKŞAM SAATLERİNDE SALDIRILAR GERÇEKLEŞİYOR'

Özellikle akşam saatlerinde saldırıların gerçekleştiğini belirten Bürkük, “Doğu arabaları akşam saatlerinde sefer yaptığından,  saldırılar genelde akşam saatlerinde gerçekleşiyor. Fakat saldırıları yapanların kim olduklarını bilmiyoruz. Akşam saatlerinde şehir içinde veya şehir dışından geçerken, bir anda otobüslerimize mermi gibi taşlı saldırılar gerçekleşiyor.” diye konuştu.

Otobüslerde seyahat eden hasta vatandaşlar ve üniversite kaydına giden öğrencilerin olduğunu belirten Bürkük, “İl dışındaki şehirlerde tedavi olmaya giden hasta, yaşlı vatandaşlarımız var. Böyle taşlı saldırılar gerçekleşirken, en çok zararı onlar görüyorlar. Çünkü böyle bir durumda yolcuların psikolojisi bozuluyor. Hem otobüslerde bebekler, çocuklar da bulunuyor. Çocuklar da bu durumdan fazlasıyla etkileniyor. Okulların açılmasına günler kaldı. İl dışında Üniversite kazanan öğrencilerimiz var. Üniversiteye kayda giderken bu tür durumların yaşanması onları da etkiliyor.'' ifadelerini kullandı.

‘İPTAL EDİLEN SEFERLER TEKRARDAN BAŞLAYACAK'

Dün iptal edilen seferlerin tekrardan başlayacağını belirten Bürkük, “Şu an yollarda tehlike bulunmuyor. seferleri yeniden başlayacak. Ama tehlike arz edecek bir durum olursa, seferlerimizi tekrar durduracağız.” şeklinde konuştu.

‘YETKİLİLER, ACİLEN TEDBİR ALMALI'

İsimlerini vermek istemeyen bazı firma çalışanları ise tehlikeli bir oyun ile karşı karşıya kaldıklarını belirterek, “Halkları karşı karşıya getiriyorlar. Bunu yapmasınlar yazıktır. Toplu taşımacılık can taşıyor. Her bir vasıtada 46 can vardır. Sürücünün gözüne bir kıvılcım gelirse aracı daha tehlikeli bir yere sürer. Yazık günah değil mi? Bu tehlikeli oyunları halk arasına koymasınlar. Biz burada mağduruz. İnsanların zarar görmemesi için bu tepkimizi ortaya koyuyoruz. Biz ülkenin sevk ve idaresinden sorumlu olanlara sesleniyoruz. İçişleri Bakanı ve Ulaştırma Bakanı bu olaya acilen el atmalıdır. Bu olaylar bir gün son bulacak ama, arzumuz odur ki, halk bir birine düşman edilmemeli.” şeklinde yaşadıkları mağduriyeti dile getirdi.

BATMAN'DA DA KONTAK KAPATTILAR

Batıdaki saldırılar nedeniyle Batmanlı otobüs firmaları da bugün kontak kapatarak, sefere çıkmadı. Özelikle Mersin'in Anamur ve Erdemli ilçelerinde bazı grupların kimlik kontrolü yaptığını belirten firma sahibi Şirin Yılmaz şunları söyledi: "Son günlerde batı illerine giden tüm otobüslerimize taşlı ve sopalı saldırı var. Özelikle Mersin'in Erdemli ve Anamur ilçelerinde bazı gruplar, yol keserek kimlik kontrolü yapmaktadır. Doğu plakalı araçlara saldırmaktadır. Ayrıca kimlik kontrolünde doğulu olan vatandaşları darp etmektedir. Bu saldırılara polis geç müdahale etmekte ve önlem yok. Bunun için tüm bölgedeki otogarlarda bir günlük kontak kapatarak, bugün araç kaldırmayacağız. Çünkü can güvenliğimiz yok. Yolcuların canını da tehlikeye atmak istemiyoruz. Bu saldırılar bir an önce durdurulmalıdır."

'CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK'

İstanbul'dan Batman'a gelen Siirt firmasına ait otobüs, Kayseri'de taşlı sopalı saldırıya maruz kaldı. Canlarını zor kurtardıklarını belirten araç sahibi Muammer Ekinci, "Can güvenliğimiz olmadığından otobüs kaldırmayacağız. Sorumlular bu soruna çözüm getirmelidir. Bizim yolcuların yüzde 50'si batılı, Güneydoğulu değil" diye konuştu. Otobüs şoförü Nihat Apaydın ise, "Yıllardır otobüste kaptanlık yapıyorum. İlk kez böyle organizeli saldırılarla karşı karşıya kalıyoruz. Bu saldırılar çok tehlikeli. Can güvenliğimiz yok" dedi. Firmaların kontak kapatması nedeniyle çok sayıda yolcu otogarlarda kaldı. Tüm otobüs firmaları bilgileri için: