Günümüz ticari alanında tescilinin son derece büyük bir önemi bulunuyor. Özellikle de bir ürünün bütünü ya da bir bölümünün biçim, çizgi, şekil, renk, doku ve malzemenin yapısal durumu gibi dışarıdan bakıldığı durumlarda diğer ürünlere göre dış görünümünde ayırt edici özelliklerin bulunması tescilin en önemli kriteridir. Bu gibi ayırt edici özelliklere sahip olan özgün ürünlerin tasarım tescil ile yasal koruma altına alınması gerekiyor.

Özellikle de tasarım tescil ile ürünlerinin tasarımsal yönden haklarının tümüyle sahip olunabilmesine yardımcı oluyor. Böylelikle de haksız ve izinsiz kullanımı gibi benzeri ya da aynısı tasarıma sahip olacak şekilde ürünün kullanımları gibi durumlarda yasal olarak yaptırımlarda bulunarak, oluşabilecek zararların önüne geçilebilmesine yardımcı oluyor. Bu neden ile de günümüz ticari sektörlerinde yasal olarak hak sahibi olunan ürünlerle hizmet verebilmek için tasarım tescil hizmetlerinden yararlanılması gerekiyor.

Günümüzde tasarımların tescil edilebilmesi için tescilli tasarımlardan ayırt edici niteliğe sahip olan farklılıklarının bulunuyor olması gerekiyor. Böylelikle tasarım tescil alma hakkına sahip olunabiliyor. Yenilik, bir tasarımın aynısı başvuru ya da rüçhan tarihi öncesinde dünyanın herhangi bir noktasında piyasaya sunulmamış durumda ise tasarım yenilik özelliğini sağlamaktadır. Rekabet açısından ticari hukukun oluşturulabilmesi ve daha iyi niyetli hizmetlerin sunulabilmesi için tasarım tescil işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekiyor, marka tescil sorgulama aracı için http://sistempatent.com.tr/marka-tescil-sorgulama.aspx

Son yıllarda artık tasarım tescil başvuruları öncesinde kesinlikle tasarıma söz konusu ürünün tüm özellikleri ile tescillilik durumlarının detaylı bir şekilde araştırılması ve analiz edilmesi son derece büyük bir önem arz ediyor. Böylelikle çok daha profesyonel ve kaliteli bir şekilde tasarımın her yönü ile tescilli tasarımlara benzerlik içerip içermediği tespit edilebiliyor. Bu sayede tasarım tescil başvurularında ortaya çıkabilecek benzerliklerden kaynaklı olarak red yanıtının verilmesi durumunda oluşabilecek zarar ve kayıplardan kaçınılabilmesi için tasarım tescil sorgulamalarının yapılması büyük bir önem arz ediyor.

Böylelikle de ticari alanda sunulan ürünün tamamen özgün bir şekilde herhangi bir haksız kazanca mahal vermeyecek şekilde kullanılabilmesi sağlanabiliyor. Bu neden ile de günümüzde işletmelerin sunacakları hizmetler ve ürünler için kesinlikle tasarım tescillerini almaları büyük bir önem arz ediyor ve gereklilik olarak öne çıkıyor.