Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte tezgâhların görüntüsü kırmızıya dönmeye başladı. Domates zamanına daha var ancak şimdiden pazarlarda domates görmek mümkün. Erken çıkan domatesleri ayrıca değerlendirmek gerekse de genel olarak domatesin bize ne faydalar sağlıyor bunları öğrendiğimizde domates tüketimine daha fazla dikkat edeceğimiz kesin.

Vücudun likopen kaynağı!

Domates ve domates suyu içeriğindeki likopen sayesinde kalp hastalıklarına büyük direnç sağlıyor. Yapılan araştırmalarda takviye likopen verilen denek üzerinde domates ürünlerinin de aynı etkiyi yaptığı gözlemlenmiştir.

Vücuttan toksinlerinde atılmasını sağlayan domates suyu ile yapılan detoksla zayıflamak isteyenler içinde harika bir içecek. Lifli yapısı hem sindirim sistemini düzenleyici etki yaparken hem de kilo kontrolü için fayda sağlamaktadır.

İçeriğinde bol miktarda c vitaminin bulunması vücut direncini artırmakta ve enerji vermektedir. Demir emilimine yardımcı olan domates demir yapıcı besinlerle tüketildiğinde bu özelliği daha fazla yarar sağlayacaktır. Aynı zamanda tansiyonu düşürücü etkisi, yüksek tansiyon hastaları için avantaj olmaktadır.

Domatesin cilde de faydaları var

Vücutta kaşınan bir yere domatesin suyu ile pansuman yapıldığında yatıştırıcı etkisi olmaktadır. Egzama tarzı cilt rahatsızlıklarına da iyi geldiği bilenen domates, içeriğindeki kanı temizleyici etkisiyle cildin arınmasına ve güzelleşmesine yardımcı oluyor.

Her domates aynı domates değil!

Domatesin bozulmamış yapısıyla (GDO’suz), ilaçlardan uzak ve doğal yetişmeyle elde edilecek faydalarını sera domateslerinden elde etmek tam anlamıyla mümkün olmamakta. Hibrit tohumlar ve yapısı değiştirilmiş hormonlu domatesler, vermesi gereken faydanın daha da azını verirken ortaya çıkardığı yan etkileri ya da zararları da ayrı bir sorun olarak karışımıza çıkıyor.

Domates yemeye acele etmeyin!

Domatesin zamanını bekleyerek ancak sağlıklı domates yemek mümkündür. Aksi takdirde vücudun domatesin içeriğine hazırlanmadan tüketilmiş olması, seralarda olası katılabilecek verim artırıcı, sağlamlaştırıcı, koruyucu ilaçlar ve suni gübreler domatesin etkilerini büyük oranda düşürecektir.

Domates seçerken nelere dikkat edilmeli?

Domatesin faydaları tam olarak alınmak isteniyorsa öncelikle domatesin olgunlaşmış, kokulu ve kırmızı olanı seçilmelidir. Kokusu olmayan domatesi almamak gerekir. Koku, bir besinin en doğal belirleyicilerindendir. Kokusuz sebzeler ve meyveler ya tam olgunlaşmamış ya da katkılı olmaktadır.

Domatesi kabuğuyla beraber tüketeceğiniz zaman mutlaka sirkeli suda bekletin. Ve iyice yıkayıp tüketin. Dolapta saklamak yerine taze alınan domatesler daha sağlıklı olacak ve domatesten alacağınız faydaları en üst seviyeye çıkaracaktır.

Domates hakkında daha detaylı bilgiyi buradan da edinebilirsiniz: http://www.kadinlahersey.com/domatesin-faydalari-nelerdir.html