Genel olarak elektrik motorlarının uzaktan kontrol edilmesinde kullanılan kontaktörler, başka bir devrenin kapanması ile bir elektrik devresini kapatan veya açan elektromekanik aletler olarak adlandırılmaktadır. Bobin elektrik verildiği zaman kapalı kontakları açan, açık kontakları kapatan ve uzaktan kontrol edilebilen elektronik anahtar olarak da bilinmektedir.

Kontaktörler iki farklı şekilde karşımıza çıkmaktadır. Kontaktörlerin normalde kapalı ve normalde açık olarak iki farklı türü vardır. Kontaktörlerde iki devre vardır. Biri kontak devresi diğer de uyartım devresidir. Bunlardan kontak devresi genel olarak 220 V, uyartım devresi de 12, 24 veya 220 V gerilimde olurlar. Normalde kapalı olan versiyonda uyartım akımı bulunmuyorsa kontak devresi kapalıdır. Bunun yanı sıra da uyartım devresinin harekete geçmesi akım olduğunda veya akım kesildiğinde bir selenoid tarafından sürgü ile sağlanır ve kontak pabuçlarıını kontak plakalarına bastırır yada çeker. Bununla birlikte düşük voltajlı veya akımlı bir devre yüksek voltajlı veya akımlı bir devreyi kontrol etmiş olmaktadır.

Kontaktör Yapısı

Kontaktörler, üç farklı yapıdan meydana gelmektedir. Bu yapılar elektromıknatıs, palet ve kontak şeklindedir. Şimdi bu yapılara kısaca göz atacak olursak;

Sistemde yer alan elektromıknatıslar, bir demir nüve ve üzerine sarılmış bobinden meydana gelmektedir. Bobine gerilim gönderildiğinde üzerinden geçen akım manyetik alan meydana getirir ve mıknatıslanma oluşturur.

Sistemin palet kısmı ise, kontaktör nüvesinin hareketli kısmında yer almaktadır. Paletler, demir nüvenin mıknatıslanması ve yayların itmesi ile hareket eder.

Kontak kısmında ise molibden, kadmiyum,demir, gümüş, bakır-nikel, karbon ve tungsten gibi alaşımlar yer almakta ve bu alaşımlardan oluşmaktadır.

Sistem üzerinde birçok kontak bulunur. Sistemde yer alan kontakların bazıları yer değiştirme sırasında yıpranır, bazıları ise kullanılmaz ve yıpranmaz. Bu esnada da bir dengesizlik meydana gelir. Bu dengesizliğin önüne geçebilmek için devre akımı fazla ise boş kontaklar diğer kontaklara paralel olarak bağlanır. Diğer türlü ise boş kontaklar diğer kontaklara seri olarak bağlanır.

Kontaktör Çeşitleri

Kontaktöler iki farklı türde bulunmaktadır. Bunlar akım cinsine göre kontaktörler ve kontaktör imalatı durumuna göre kontaktörler şeklindedir.

Akım cinsine göre kontaktör çeşitleri;

  • Doğru akım kontaktörleri,
  • Alternatif akım kontaktörleri şeklindedir.

İmalat durumuna göre kontaktör çeşitleri ise;

  • Elektromanyetik kontaktörler,
  • Basınçlı havalı kontaktörleri,
  • Elektro-pnomatik kontaktörler

şeklinde karşımıza çıkmaktadır.