İsviçre’de gayrimenkul ve finans yatırımı yapmak uzmanlık gerektiren bir iş. Eğer profesyonel bir danışmanlık almazsanız paranızda ciddi kayıplar yaşayabilirsiniz.

Örneğin 2015 yılının başında İsviçre Merkez Bankası (SNB) İsviçre Frankının euro karşısındaki müdahale kurunu kaldırınca frank, euro karşısında yüzde 30 değer kazandı. Bunun neticesinde birileri büyük oranda kaybedip, hatta iflas ederken birileri de kazançlı çıktı.

BİR BİLENE SORUN

İsviçre’nin önde gelen finans danışmanlık ve yatırım şirketlerinden birisi Akman Finance.

22 yıldır İsviçre’nin Bern, Zürich, Basel ve Olten şehirlerinde Yatırım ve Gayrimenkul Danışmanlık Şirketi olarak hizmet verdiklerini söyleyen Ayhan Akman paralarını İsviçre’de değerlendirmek isteyenlerin kendilerinden ücretsiz danışmanlık hizmeti alabileceklerini ifade ediyor.

Akman Finance Yatırım ve Gayrimenkul Danışmanlık Uzmanı Ayhan Akman, İsviçre’nin yeni para politikaları konusunda yol gösterici olduklarını belirtiyor ve kendilerine danışılmadan yatırım yapılmamasını öneriyor.

Özellikle birikimlerini İsviçre’de değerlendirmek isteyen Türkiye vatandaşlarına hizmet verdiklerini belirten Ayhan Akman, İsviçre Merkez Bankası (SNB)’nin kurlara yönelik müdahalesi dışında 2015 itibari ile İsviçre vatandaşı olmayanların İsviçre bankalarında bulunan hesaplarına yönelik de yeni düzenleme ve kurallar getirildiğini söylüyor. Bu nedenle birikimlerini İsviçre’de değerlendiren ya da değerlendirmek isteyenlerin kendilerinden danışmanlık almasının önemini vurguluyor.

Ayhan Akman, Akman Finance olarak Arjantin, Almanya, Belçika, İspanya, İtalya, Uruguay ve Kolombiya gibi ülkelerde de yatırım danışmanlığı hizmeti verdiklerini belirtiyor.

İsviçre’de bankalarla resmi anlaşması olan tek Türk Finans şirketi olduklarını ifade eden Ayhan Akman İsviçre’de finans ve gayrimenkul yatırımı yapacakların şu soruların doğru yanıtını bilmesi gerektiğini söylüyor:

*İsviçre'de yatırımlarımızı gayrimenkule yapmak avantajlı mıdır?

* Yatırımınızı hangi para birimiyle yapmanız daha avantajlıdır?

* İsviçre’de yatırım yaparken hangi yasal gereklilikleri yerine getirmek gerekir?

* En güvenli, en avantajlı birikim değerlendirme yöntemleri nelerdir?

İLETİŞİM

Birikimlerinizi İsviçre’de değerlendirmek için Akman Finance Yatırım ve Gayrımenkul Danışmanlık’tan ücretsiz danışmanlık hizmeti almak için iletişim bilgileri şöyle:

0041 43 497 24 77

[email protected]

www.isvicrefinans.net

İSVİÇRE’NİN YENİ PARA POLİTİKALARININ ETKİLERİ

İsviçre Merkez Bankası (SNB) yaptığı bir sürprizle piyasaları alt üst etti. İsviçre Frankının euro karşısındaki müdahale kurunu kaldıran banka, mevduat faizini de yüzde eksi 0.75'e düşürdü.

Euro başına 1.20 frank olarak tuttuğu minimum kur uygulamasına son veren SNB'nin bu kararından dakikalar sonra İsviçre para birimi frank, euro karşısında yüzde 30 değer kazandı. Dolar karşısında ise yüzde 25 değer kazandı ve dolar/frank kuru 0.8900 seviyesini gördü.

Sürpriz kararın kahramanı İsviçre Merkez Bankası Başkanı Thomas Jordan ise Euro/İsviçre Frankı için uygulanan minimum kur politikasının sona erdirilmesine piyasaların aşırı reaksiyon verdiğini ve İsviçre Frankı'nın euro ile dolar karşısında aşırı değerli olduğunu söyledi.

İsviçre Merkez Bankası SNB'nin hamlesi ile Euro ve İsviçre frankı arasında üç yıldan fazla süren istikrar aniden sona erdi.

KAYBEDENLER

Banka daha önce frankın euro karşısında 1,20 tavanını aşmasına izin vermemişti. Kur tavanının kaldırıldığı açıklandıktan sonra kısa sürede büyük değişim yaşandı.

Euro karşısında sabit olan İsviçre Frankı'nın istikrarına sırtını dayamış brokerlar ve firmalar SNB'nin "artık ihtiyaç olmadığı" gerekçesiyle kuru dalgalanmaya bırakmasıyla şok oldu ve dünya genelinde milyonlarca dolar kayıp yaşandı.

İngiltere merkezli foreks işlemcisi Alpari iflasını açıklamasının ardından İsviçre Merkez Bankası'nın kararının ikinci kurbanı 830 milyon dolarlık Hedge fon oldu.

Hedge fon yöneticisi Marko Dimitrijevic, İsviçre Merkez Bankası'nın (SNB) 2011'den bu yana uyguladığı temel kur tavanını kaldırmasının ardından hemen hemen tüm varlığını kaybeden en büyük hedge fonu Everest Capital Küresel Fonu'nu kapatacağını açıkladı.

Bloomberg'in firmaya yakın bir kaynaktan aldığı bilgiye göre fon stratejisi İsviçre Frankı'nın düşeceği yönündeydi. Fonun 2014 yılı sonunda varlıklarının tutarının 830 milyon dolar olduğu kaydedildi.

KAZANANLAR

Frankın aşırı değerlenmesinin İsviçre halkına doğrudan yansımaları da olacak. İthal malların fiyatlarının frank bazında ucuzlayacak olması halkı olumlu etkileyecek. Ayrıca İsviçreliler yurtdışı seyahatlerinde, frank bazında yüzde 10-15 daha ucuz fiyatlarla harcama yapabilecekler.

Kuru serbest bırakan SNB, faiz oranlarını eksi yüzde 0.75'e kadar indirdi. Yani, İsviçre Merkez Bankası'na 1 milyon frank yatıran bir banka, 1 yıl sonra parasını 7.500 frank eksik geri alacak. SNB bu yolla İsviçre frankına olan talebi azaltmaya, İsviçre'nin dış ticaretinin daha fazla olumsuz etkilenmesinin önüne geçmeye çalışıyor.