Doç. Dr. Cem İyibozkurt idrar kaçırma nedenleri hakkında bilgi verdi.

Kişi günlük hayatında, kontrolsüz olarak idrarını kaçırabilmektedir. Bu idrar kaçırma, idrarın idrar yolundan istemsiz olarak çıkmasıdır. İdrar kaçırma sorunlarında, hastaların büyük bir kısmı utandığı için doktora gitmeyi reddeder. Kadınlardan bazılarında bu sorun günlük yaşantıyı sekteye uğratabilecek kadar yoğun yaşanmaktadır. Ancak tedavi edilebilir bir sorundur ve geç kalınmadan tedavi edilmesi gerekir.  

İdrar kaçırma sorunu kişi gülerken, öksürürken ya da hapşırma gibi refleksler sebebiyle yaşanabilir. Kişi oturur vaziyetten ayağa kalktığında ya da karın basıncını arttırabilecek durumlarda idrar kaçırma sorunu yaşayabilir. Bu sebeple de hastalar devamlı olarak tuvalete gitmek zorunda kalmaktadır. Kişi idrar ihtiyacı duyduğunda tuvalete yetişemez. Genellikle idrarın tam olarak boşaltılamadığını hisseder. Bu gibi sorunlar söz konusu ise zaman kaybetmeden bir hekime başvurmak gerekir.

İdrar Kaçırma Sebepleri Nelerdir?

·         Yaşın ilerlemesi

·         Fazla kilolu olmak, obezite

·         Kalıtımsal faktörler

·         Kabızlık

·         İdrar enfeksiyonları

·         Sistit

·         Mesane sorunları

·         Vajinal enfeksiyonlar

·         İdrar taşları ve tümörleri

·         Zor olarak yapılan doğumlar

·         Menopoz sebepli yaşanan hormonal değişimler

·         Şua tedavisi

·         Sinirsel hastalıklar ve erkeklerde meydana gelenprostat büyümesi

·         Vajina arasında gelişebilecek birleşmeler

·         Kontrol altına alınamayan şeker hastalığı

·         Alkol kullanımı

·         Prostat kanseri için yapılan cerrahi müdahaleler

·         Sakinleştirici ilaçlar

·         Tansiyon düşürücü ilaçlar

·         İdrar söktürücü ilaçlar

·         Alzheimer ve damarsal hastalıklar idrar kaçırmaya sebep olabilir.

İdrar kaçırma nasıl teşhis edilir?

İdrar kaçırmanın teşhisi için muayene yapılır. Bunun yanında, günlük idrar takip çizelgesi, hastanın kaçırdığı idrar miktarı araştırılır. Bu aşamadan sonra ped testi ve ihtiyaç duyulursa ürodinami adı verilen mesanenin nasıl çalıştığını ortaya koyan yöntemlerle teşhis koyulabilir. İdrar kaçırmanın türü belirlendikten sonra uygun tedavi yöntemine karar verilir ve tedavi başlar.

İdrar Kaçırma Tedavisi Nasıl Yapılır?

·         Cerrahi olmayan tedavi:

Cerrahi olmayan tedavide esas amaç, idrar kaçırmaya sebep olan sorunların tamiridir. Bu yöntem ile idrar kaçırmayı tetikleyen problemler tespit edilir ve iyileştirilir. Kabızlık, obezite, sigara içmek gibi yaşam alışkanlıklarının değiştirilmesi amaçlanır.

·         Kegel egzersiz:

Kegel egzersizleri, idrar yapmayı sağlayan kasların eğitilmesi amaçlar.  Bu kasların kontrol edilmesi ve geliştirilmesi, idrar kaçırma sorunun çözümü için başvurulan bir yöntemdir. Pelvis kasları, kegel egzersizi ile sıkıp bırakılır. Gün içinde sık sık yapılabilecek bu egzersiz için doğru kasların çalıştırılması oldukça önemlidir. Bu kasların yerini tespit edebilmek için idrarınızı yaparken bir süre tutun ve idrar yapmaya devam edin. Sıkılan bu kaslar, pelvis kaslarıdır. Bu kas grupları tespit edildiği zaman günlük olarak 200 defa kasılıp bırakılması gerekir.

·         İlaç tedavisi:

Kullanılan ilaçlar, idrar kaçırmanın tipine göre verilmektedir. İlaç tedavisi,idrar kaçırma sorunu üzerinde başarılı olunmasını sağlar.

·         Cerrahi tedaviler:

İdrar kaçırma sorunu ilaç ya dadiğer tedavi yöntemleri ile giderilemiyor ise cerrahi yönteme başvurulmaktadır.

Kaynak: https://www.cemiyibozkurt.com/idrar-kacirma-ve-idrar-kacirma-nedenleri/