Endüstriyel sektörlerde sıklıkla kullanılan ve önemli parçalarından biri olan , son yıllarda ülkemizde önemli bir konuma gelmeyi başardı. Elbette sektörel kullanımı üst düzeyde. Ancak önemde kastımız yurtdışına yapılan ihracat düzeyi. Önemli ölçüde ihracata sahip olan bu tartım sistemleri her geçen yıl önemi artırıyor.

Hemen hemen her sektörde karşılaşabileceğimiz ve kullanılabilecek bir tartım cihazı. Çok yüksek hassasiyet gereken sektörlerde yani laboratuvarlarda, kozmetik sektöründe, tıp sektörü gibi sektörlerde yapılacak araştırmalar ve karışımlarda hassasiyetin önemi çok ama çok önemlidir.

Hassas Terazi Nedir?

Endüstriyel sektörlerin tamamına yakını diyebileceğimiz ve başta laboratuvarlar olmak üzere bu alanlarda kullanılma yüksek hassasiyet derecesi ve küçük ölçüm birimlerinde tartım gerçekleştiren cihazlara hassas terazi adı verilmektedir.

Hassas Terazi Özellikleri

Hassas tartı, 1 miligram ile 120 kilogram arasında  tartım gerçekleştirebilir. Bunun yanı sırada 0.01 grama kadar hassasiyet dereceleri bulunmaktadır. Ayrıca bu cihazların birçoğunda LCD gösterge ekranı bulunmaktadır. Otomatik dahili kalibrasyon sistemi bulunan bu cihazlarda bağlantı portları da yer almaktadır. 2 adet RS 232 bağlantı noktası, USB-A bağlantı noktası, USB-B bağlantı noktası, Wireless bağlantısı, Ethernet ile internete bağlanabilme gibi özellikleri de bulunmaktadır. Yine Proximity sensörü de bulunmaktadır.

Hassas Terazi Kullanım Alanları

Hassas terazi, genel anlamda endüstriyel sektörlerde kullanılmaktadır. Bu konuyu daha da açacak olursak hassas tartımların gerektiği karışımların hazırlandığı laboratuvar ortamlarında kullanılmaktadır. Genel kullanım ise sektör olarak;

  • Tıp Sektörü Laboratuvarları,
  • Eczacılık ve İlaç Sektörü Laboratuvarları,
  • Kozmetik Sanayi,
  • Kalite Kontrol ve Araştırma Laboratuvarları,
  • Kimya Sanayi

listelenebilir. Ayrıca bu sektörlerde elbette sadece hassas terazi kullanılmamaktadır. Mikro terazi, analitik terazi gibi cihazlarda kullanılmaktadır.

Ülkemizde tartım sistemleri konusunda bir dünya markası olma yolunda ilerleyen , dünyanın 90’dan fazla ülkesine ihracat yapmaktadır. Hassas terazi konusunda da Baykon emin adımlar ile çalışmalarını sürdürmektedir.