Prof. Dr. Bülent Tıraş hamilelik haftası hesaplama hakkında bilgi verdi:

 

1 ) Hamilelik haftası hesaplama yöntemi

Anne ve babalar, bebeklerinin dünyaya geleceği günü büyük bir heyecan ile merak ederler. Bebeğin dünyaya geleceği tarihini hesaplamaya, hamilelik haftası hesaplama ismi verilir. Bu konuda çok sayıda değişik metotlar bulunmaktadır. Genel olarak anne ve babalar hamilelik haftasını hesaplamayı tam olarak beceremez veya yanlış hesaplanır. Bunun sebebi ise, hamilelik haftası döllenme gününün gerçekleştiği güne göre değil, son adet tarihinin gerçekleştiği ilk gün göz önüne alınarak hesaplanır.

Hamileliğin, yani döllenmenin meydana gelmiş olduğu zaman, son regl tarihinden ortalama olarak 15 gün sonradır. Ancak gene de, hamilelik haftası hesaplanacağında, bu tarih değil bundan önce meydana gelen adet tarihi dikkate alınarak hesaplanması gerekir.

Bu konu ile alakalı kadın doğum uzmanları, hamilelik ile alakalı herhangi bir durum ortaya çıkmadığı sürece, hamilelik haftasını çok basit bir formül ile hesaplar. Bknz: http://jinekoloji.com/hamilelik-haftasi-nasil-hesaplanir

 

2 ) Negele yöntemi ile beraber hamilelik haftası hesaplama

Anne adayının bebeğini kucağına alacağı gün, "negele yöntemi" olarak ifade edilen bir sistem ile hesaplanır. Bu yöntemde son adet tarihinin ilk günü dikkate alınır ve bu güne 7 gün eklenerek 3 ay geriye gidilir.

Bunu daha iyi anlamanız için kısa ve basit bir örnek verelim; bir anne adayının son adet tarihinin ilk gününün 21 Kasım 2014 olduğunu kabul edelim. 21 Kasım'a 7 gün eklendiği zaman, 28 Kasım 2014 tarihine varılır. Kasım ayından 3 ay geriye gidildiği zaman ise, Ağustos ayı sonucuna ulaşılır. 2014 yılına bir yıl eklendiği zaman ise, bebeğin yaklaşık olarak dünyaya geleceği tarih karşımıza çıkar, o da 28 Ağustos 2015

21 Kasım + 7 = 28 Kasım

11. ay (Kasım) - 3 = 8. ay (Ağustos)

2014 + 1 yıl=2015

SONUÇ: 28.8.2015

 

Ancak düzenli bir şekilde adet görememe veya anne adayının o ay içerisinde yumurtlama tarihinde bir takım değişiklik olması halinde, hamilelik haftasının bebeğin gerçek doğum tarihi ile uyuşmamasına, yani hamilelik haftasının yanlış hesaplanmasına neden olur. Bu durumda daha çok ilk 3 ay içerisinde yapılacak olan ultrason muayene ölçümleri gözlemlenerek, dikkate alınır. Son adet tarihi ve tahmini doğum tarihi tekrar belirlenerek, takipler bu tarih neticesinde yapılır.