Spor her insanın hayatında olması gereken bir aktivitedir. Vücut geliştirme sporu ise özellikle son zamanlarda rağbet görmeye başlamış olup çocukların genç yaşlarda başlamaları için talepler hızla ilerleme göstermiştir. Vücut geliştirme sporunun hangi yaşlarda başlanılması gerekliliği aslında son derece bağımsız bir durumdur. Ergenlik döneminde vücut geliştirme uygulaması çocuklarda çoğu yönden olumlu katkıları ile geri dönüş yapmaktadır. Bu kas yapısından tutun da sinir sistemine kadar bir etkileşimdir. 12 yaş altı çocuklarda vücut geliştirme sporu uygun görülmektedir. Bu dönemlerde çocuğun fiziksel gelişimine uygun olarak harici ağırlıklara direnç arttırılır. Bu dönemde arttırılan beden koordinasyonu beraberinde zihin gelişimini de hızlandırır. Aslında ergenlik öncesi olsun ya da sonrası olsun önemli olan nokta vücut geliştirme sporunun önceliğinde amacın sağlıklı yaşam tipi olduğudur. Spor bilincinin gelişmesiyle birlikte spor branşlarında seçenekler doğacak ve böylelikle kişisel zevkler doğrultusunda şekillenme başlayacaktır.

Vücut Geliştirme Sporunun Faydaları

Vücut geliştirme sporu öncelikle sağlıklı bir hayat için sonrasında da estetik görünmek için yapılan bir spor dalıdır. Bu sporun temelinde ağırlıklar olup kasları mümkün olduğunca zorlamak vardır. Bu da dayanıklılık ve güç olayının gereksinimi demektir. Eğer hacim kazanarak spor yapmak isteniyorsa; beslenmeye, doğru egzersizleri yapmaya, kaliteli dinlenmeye ve takviye alınacak gıdalara ihtiyaç vardır. Bu tarz sporlar yapılırken aynı zamanda uzman spor hocaları ile çalışılması çok önemli bir detaydır. Beslenmede dengeli ve yeterli beslenme söz konusu değilse hacim kazanmak mümkün değildir. Beslenme tipi olarak genelde önerilen 5 ya da daha üstü öğün oluşturarak bir yeme programına dahil olmaktır. Kas yapmak amaç olduğunda protein alımı, hacim kazanmak amaç olduğunda da karbonhidrat kullanımı önemlidir. Karbonhidrat alımı bu noktada önemlidir ancak beslenme listesi mutlaka bir diyetisyen eşliğinde olmalıdır. Hacim kazanmada bir başka önemli besin kaynağı kreatindir. Bu vücutta kaslarda su birikmesi yaptığından dolgun bir görüntüye sebep olur. Bu sebeple de bu takviyelerin bol su alınması çok daha fayda olarak geri dönüş yapacaktır.

Sporla Birlikte Beslenme Alışkanlığının Önemi

Beslenme bilindiği üzere her insanın günlük alması gereken bir düzen demektir. Bu bir ihtiyaçtır. Beslenme ve vücut geliştirme ikilisi telaffuz edildiğinde ise aradaki bağ son derece yüksektir. Vücut geliştirme söz konusu olduğunda beslenmenin önemi çok büyüktür. Beslenme programı artı yapılan antrenmanlar ile bir çizgi yürütülmelidir. Dolayısı ile önerilen bir profesyonel ile çalışarak ilerlemek olup; ne yemeli ya da ne yememeli, bunların akabinde kasların nasıl çalıştığını, nasıl bir sonuç aldığının bilincinde olma gerekliliği esas noktadır. Beslenme programı işte bu noktada disiplin gerektiren bir olgudur. Ve mutlaka bu işe gönül verenlerin uyması gereken programdır. Konu beslenme programı olduğunda temel ihtiyaçlar gözler önüne serilir. Bunların başında proteinler gelir. Protein kasın kendisi olarak tanımlanabilir. Bir sporcunun her antrenman sonrasında proteinleri deyim yerindeyse yıkılır, kaybolur. Süt ya da tavukla yerine koymak gereklidir. Bir diğer ihtiyaç ise karbonhidrattır. Bunun da etkisi verdiği enerjidir. Kas yakımı ve protein tüketimi sonrasında sporcuda bu sefer enerjiye ihtiyaç duyar. Bu noktada sahneye karbonhidratlar çıkar.

Hacim Kazanma Çalışmalarında Yapılmaması Gerekenler

Hacim kazanma çalışmaları esnasında yapılmaması gerekenler arasında gereksiz kilo alımından kaçınmaktır. Çünkü vücutta oluşacak yağ yakımı bu dönem için zaman kaybı olacaktır. Spor salonlarında yapılan sporla kalori harcamak yanı sıra günlük hayatta da bu durumun devamının gerekliliği olumlu olacaktır.

Hacim kazanma ile ilgili olan kişiler için su içimi son derece önemlidir. En az 2 lt su içilmelidir. Bu aşamadaki sporcuların kesinlikle kaliteli bir uyku düzenine ihtiyaçları vardır. Zayıf olan kişiler ise sağlıklı kilo aldıracak besinlere yönelmelidir.

Bunlara ek olarak kilo aldırıcı besin takviyelerinden de faydalanabilirler. , Türkiye’de üretilmesi, fiyatının uygunluğu ve besin değerlerinin yeterli seviyede olması nedeniyle bu noktada iyi bir seçenek olabilir. Bunun yanında ise birçok farklı gainer mevcuttur, fitness eğitmeninize danışarak kendi vücut yapınız ile alakalı en uygun ek gıda tavsiyesini edinebilirsiniz.

Kaslara Hacim Kazandırmak

Kaslara hacim kazandırmak için bir çalışma sistemi şarttır. Bu da kaldırabilecekleri kadar ağırlık kaldırma anlamı taşır. Kasları devamlı yüksek ayarda çalıştırmak demek geliştirmek anlamını taşır. Bu sistemde bir yüksek bir düşük ayar söz konusudur. Böylelikle hacim kazanma sağlanmış olur. Kaslara hacim kazandırmak için yapılan çalışmalarda devamlı aktif olmak yanlıştır. Arada kas dinlendirilmesi de yapılmalıdır. Çünkü çalışmalarda kas enerji harcar daha sonra bu durumun oturması için de bir dinlenme zamanına ihtiyaç vardır.

Hacim olayı vücudun kas kütlesi anlamını taşır. Kas kütlesi ne kadar artarsa vücuttaki hacimde o kadar artar. Vücuda hacim kazandırmak sadece spor salonlarında delicesine spor yapmak değildir. Yapılan işin bilinci ile her açıdan yapılması gerekenleri bire bir yerine getirmek demektir. Hacim artışları için güce dayanıklı sporlar, fitness hedefleri olması gerekir ki bunların başında kardiyo gelir. Ağırlıkların arttırılması kademe - kademe olmalı böylelikle hedefe doğru adım - adım yaklaşılmalıdır. Ağırlık arttırılması yanı sıra önemli olan diğer nokta arttırılan ağırlıkların tekrar sayısıdır. Kas sporu ve hacim kazanma hedef olunca vücut yağlanmadan bu spor yapılmak istenir. Olmazsa olmaz kural beslenme ve beslenme kurallarıdır Bunlara dikkat ederek siz de vücudunuzda istediğiniz görünüme kısa sürede ulaşabilirsiniz.