Habercilik; halkın ülkesinde veya dünyada olan olaylar hakkında en hızlı, tarafsız ve güvenilir şekilde bilgilendirilmesini sağlayan bir meslek grubudur. Demokrasiyle yönetilen toplumlarda haberciliğin asıl tanımı; var olan siyasi iktidarın hareketlerini, tutumunu, uyguladığı politik düşünce yapısını incelemek ve herhangi bir olağan dışı durumda bu bilgileri saklamamak, örtbas etmemek, halkı olağan gerçeklikle aydınlatmaktır. Habercilik insanlarımızın son dakika olan olayları anında bilme istekleri üzerine son yıllarda ciddi bir dönüşüm içine girmiş, internet haberciliği başlığı altında sosyal yayın döneminin en yeni meslek gurubunu oluşturmuştur.

Habercilik ilk bakıldığında “ne var canım onda, bende yaparım” diyebileceğimiz bir meslek grubu olarak görülse de her meslek grubunda olduğu gibi kendine özgü ince detayları içinde barındırmaktadır. Haberlerin yeterince dikkat çekebilmesi yeni tarihli olmalarına, halka kolay işleyebilmelerine, gündemde önemli bir noktaya değinmelerine, fazla uzun olmayıp konunun içeriğini en net şekilde anlatılmasına bağlıdır.

Herhangi bir olayı belirli bir sistem içerisinde ifade eden bir haberde en önemli unsur, toplumun hemen her kesiminin anlayabileceği, yalın bir dil kullanmaktır. Bu yüzdendir ki habercilik mesleğini yapan kişilerin dilimize çok iyi hâkim olması gerekmektedir. gündem haberleri dâhil olmakla beraber yaşanan tüm olaylar en ince ayrıntısına kadar zamanı zamanına takip edilmeli, haberlerin en doğru ve emin kaynaktan alınması sağlanmalıdır.

Habercilikle ilgili diğer bir önemli detayda haberciliğin temel kuralı olan “5N 1K”dır. “5N 1K” haberin içinde mutlaka cevaplandırılması gereken “ne, nerede, neden, ne zaman, nasıl ve kim” soru kalıplarıdır. http://www.birhaber.com adresinde daha fazlasını bulabileceksiniz.

Bu güne baktığımız zaman ülkemizde ve dünyada yayın yapan binlerce sosyal yayın gazetesi vardır. Bu gazeteler, haberleri yapış şekilleri bakımından “birhaber.com” sosyal paylaşım sitesinden kendi internet gazeteciliğini kurmaya çalışan kişi ya da kişilere güzel birer örnek teşkil etmektedir.

Türkiye ve Dünya’daki Güncel Gelişmeleri, Son Dakika Haberlerini, Bağımsız, Özgür, Alternatif Medyadan Takip Edin: Demokrat Haber