İnternet kullanımı günümüzün en yaygın aktivite alanlarının zirvesinde yer alıyor. Siteler ise bu büyük platformunun giriş kapıları olarak görülebilir. Ülkeler için internet sitesi açma kuralları net bir şekilde belirtilmese de, illegal olarak görülen ve tespit edilen sitelere ulaşım engelliyor. Örneğin yurtdışı kaynaklı bir siteyi Türkiye'nin kapatma yetkisi yoktur. Ama siteye Türkiye'den ulaşımı engelleyebilir. Servis sağlayıcılar ve kullandığımız modemlerden bilgisayarlar DNS bilgilerini otomatik olarak alırlar. O an en müsait ve trafiği düşük alan hangi IP ise oraya bağlanırlar. Bunlar TİB tarafından belirlenir. Otomatik alınan DNS adreslerini Güncel DNS ayarları - 2015 Mart ile değiştirebilirsiniz. Bu işlemi yaptığınızda yasaklı sitelere giriş sağlayabilirsiniz. En çok tercih edilen DNS ayarları internet sektöründe dev olan Google'ın sunmuş olduğu ayarlardır. Bilgisayardan otomatik kısmını kaldırıp el ile bu DNS ayarlarını girerseniz yasaklar sizin için kalkmış olacaktır.

Güncel DNS ayarları - 2015 Mart ayı için;

Google DNS ayarları

8.8.8.8

8.8.4.4

Yukarıda verilen rakamları DNS bölümüne girip güncellediğinizde işlem tamamlanmış olacaktır. En güncel ayarlar bu olsa da bazı durumlarda TİB bu DNS ayarlarını da engelleyebilir. Google çeşitli varyasyonlar ile bu sorunu çözmektedir. Uydunet tercih eden kullanıcılar için ise belirlenmiş olan DNS ayarları;

62.248.80.161

62.248.80.162

Mart 2015 test edilmiş ve çalışan DNS ayarları için bu şekilde devam etmektedir. Daha fazla aktif DNS ayarı bilgisi almak istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.  Dünyanın en büyük arama motoru olan Google, aynı zamanda da en büyük servis sağlayıcısıdır. Google DNS ayarlarının tercih edilmesi önerilir. Yasaklı siteler konusunda ülkelerin yaklaşımları oldukça farklı olabilir. Bünyesinde milyonlarca video bulunduran bir site, ahlaka aykırı tek bir video için engellenebilir. Ayrıca sosyal medya engellemesi de Türkiye'nin yaptığı bir işlemdir. TİB'in belirlediği kurallara aykırı hareket eden sitelerin kapanması mümkündür. TİB uzmanları şikayet gelen siteleri detaylı bir şekilde incelerler. Önce uyarı yaparlar. Kurala aykırı hizmet ve içerikler siteden kaldırılmazsa bir müddet sonra site engellenir. Sunucu Türkiye içiyse site anında kapanacaktır. Yurtdışı kaynaklı siteleri kapatma hakkına sahip değildir. Google DNS ayarları ile özgür internet keyfine devam edebilirsiniz.