Haber alma şekilleri geçtiğimiz yüzyıllardan beridir hep vardır ve daha sonraki yıllarda da mutlaka olacaktır. Uzun zaman önceki insanlara bakacak olursak şöyle geriye taş devrine kadar gidelim o dönemde bile insanlar taşlara yazmaya çalışarak haberleşmeye çalışıyorlarmış. Ancak insanoğlu’nun en güzel yanlarından bir tanesi de bu araştırmayı ve yeni yeni şeyler keşfetmeyi her zaman çok seviyor. Taş devrinden biraz daha yakınlara doğru gelecek olursak o dönemlerde de henüz televizyon icad edilmemiş tek iletişim aracı radyolar. İnsanlar iletişim ve haber alma şeklini radyolara göre düzenliyorlardı. Örneğin bugün Televizyon ekranlarından izlediğimiz diziler bile temsil adı altında seslendiriliyordu.

İyi günlerdi o dönemler ancak şimdiki zamanla kıyaslamak dahi güç yani kesinlikle iki dönem birbirine kıyaslanmaz. Radyolar ise 80’li yıllarla birlikte yerini televizyonlara devretti o zaman yalnızca TRT televizyonu vardı ve biz haberi onlar nasıl vermek isterse aynen o şekilde algılayabiliyorduk dolayısıyla o dönemde insanları yönlendirebilmek ya da idare edebilmek daha basitti. Fakat bu çoklu kanalların artık hayatımıza girmesiyle birlikte değişmeye başladı 2 olan kanal sayısı onlara hatta yüzlere doğru çıkmaya başlarken insanların da haber alma özgürlükleri o kadar çeşitlenmeye ve hızlanmaya başladı. Örneğin kahramanmaraş’ lı bir kişi büyük şehirden kendi memleketi hakkındaki bilgileri anlık ya da daha yakın zamanda alamıyordu. Bu durum aslınca can sıkıcıydı çünkü insanlar koloniler halinde büyük şehirlere ve yurt dışına çıkıyorlardı. Bu durumun vahameti o zaman görünmüyordu ancak internet denen mucize çıkana kadar. İnternet ise ilk önceleri kullanımı daha sınırlı kalıyordu biz dünyadan bir haberdik dünyada bizden ama onu kullanmaya başladıkça internet haberciliği de bir o kadar öne çıkmaya başladı. Artık kahramanmaraş’ lı bir kişi şehrin dışında hatta gurbette olsa dahi Kahramanmaraş haberleri hakkında detaylı bilgiyi hemen alabiliyordu.

Şimdi ise televizyon mu yoksa internet mi derseniz kesinlikle internet haberciğini tek parça geçeriz çünkü Maraş haber gibi bir çok konuları en detaylı bir şekilde anlık olarak alabiliyoruz. Şimdi başlara dönerseniz nereden nereye kadar bir yol almış olduğumuzu da çok iyi anlayabilirsiniz. Bugün internet medyacılığı kendini o kadar geliştirdi ki son dakika haberlerini dahi anlık habere kadar indirdi. Bu durum ulusal internet medyasında olduğu gibi yerel basın medyasında da aynı örneğin www.marasgundem.com sitesine girdiğiniz de bu şekilde çalışmalarını başarılı bir şekilde yürüttüğünü görebileceksiniz.  Çünkü gerek yerelde gerekse ulusal haberler konusunda her türlü bilgiyi takipçilerine anlık olarak ulaştırabiliyor. Evet, burada internetin gücü bir hayli önemli ancak sonuç itibariyle insanın keşfetme istediği de bir o kadar önemli insan artık okuyor okuduğunu iletiyor. Özellikle sosyal medya bu konuda onlara bir hayli yardımcı oluyor.