Son yıllarda değişen devlet politikalarıyla birlikte alınan karar sonrasında birçok alanda taksit imkanı sona erdi. Özellikle telefon ve kuyumcuların taksit yapma imkanı ellerinden alındı. Bu alanlarda en fazla rağbet gören telefon sektöründe inanılmaz sıkıntılar yaşandı.

Özellikle gelişen teknolojiyle birlikte çıkan yeni akıllı telefonların piyasadaki mevcut fiyatlarının peşin alımlar için uygun olmamasından dolayı vatandaşlar farklı sistemler kullanarak bu telefonlara sahip olmaya çalışıyor. Bu sistemlerin en kolay olanı ise "tarifeye ek telefonlar" diye tabir edebileceğimiz bir seçecek. Bu seçeneğin diğer sistemlerden daha fazla tercih edilmesinin en büyük nedeni, telefon ücretinin makul bir taksite bölünerek aylık olarak ödenecek olan telefon faturanıza yansıtılarak tahsil edilmesidir. Bu şekilde taksitlendirilen telefonun ödemesi fatura ödenir gibi ödendiği için hem fatura ödemelerinde kolaylık sağlanmış oluyor hemde telefonun kendi ücretinin ödenmesinde kolaylık sağlanmış oluyor.

Ülkemizde bulunan Avea, Turkcell ve Vodafone gibi 3 büyük GSM Operatör şirketinin de kendi bünyelerinde yapmış olduğu kampanyalar sonucunda faturaya ek telefonlar alınabiliyor. Bu GSM Operatör şirketlerinin yanı sıra yine aynı 3 operatörün alt yapısını kullanarak kendi mobil şirketini oluşturmuş olan farklı firmalarda bulunmaktadır. Genel olarak bakıldığında tüm operatörler iki farklı şekilde sistem oluşturmuş durumdalar.  Bu sistemleri;

1 - Faturalı Hat

2 -
Faturasız Hat

olarak isimlendirebiliriz. GSM Operatörlerinin faturaya ek olarak telefon kampanyası sunduğu hizmeti sadece Faturalı Hat kullanıcılarının yararlanabileceği bir sistemdir. GSM Operatörlerinin her biri kendisine özgü olmak üzere belirli şartlar karşılığında bu hizmeti sunuyor. Genel olarak bakacak olursak şirketlerin talep ettikleri en büyük özellik en az 6 ay süresince Faturalı Hat kullanmış olmanızın gerekli olması ve bu süre içerisinde ödemelerinizi düzenli olarak yapmış olmanızdır. Ayrıca yapılacak olan sözleşme karşılığında ortalama olarak 1-2 sene taahhüt gerekmektedir.

Bu sözleşmenin imzalanması sonunda kabul edilecek şartlar altında anlaşma sağlanmış olur. Bundan sonra GMS Operatörünüz üzerinden verilen telefon kullanım paketlerinden birisini seçip bunun yanında belirlemiş olduğunuz telefona kolaylıkla sahip olabilirsiniz. Her ay düzenli olarak faturanızı ve faturanıza yansıtılmış olan telefon bedelini ödemeniz durumunda herhangi bir sıkıntı yaşamadan telefona sahip olmuş olacaksınız.