Karayolları trafik yasası, trafiğe çıkan her araç için trafik sigortası yaptırılmasını zorunlu tutmaktadır. Süresi bir yıl olan ve her yenilenmesi gereken bu sigorta, devletin sosyal devlet olma ilkelerinin bir sonucudur. Devlet bir kaza durumunda, kusuru bulunmayan vatandaşlarını korumuş olmaktadır.

Yasa uyarınca, bir kişiye ölüm, sakat kalma veya yaralanma gibi bedensel bir zarar verilmişse, ya da karşı tarafa maddi bir zarar verilmişse bu noktada kazaya neden olan kişinin yasal sorumluluğu vardır. Zorunlu trafik sigortası da bu yasal sorumluluğa karşı güvence veren bir sigorta çeşididir.

Dolayısıyla zorunlu trafik sigortası yaptırılmadan trafiğe çıkmak mümkün değildir. Yapılan kontroller sırasında zorunlu trafik sigortası poliçesi gösterilemezse, araç trafik polisleri ya da jandarma bölgesinde bulunuluyorsa, jandarma tarafından güvenli bir park alanına çekilecektir. Bu durumda ya yaptırılmış olan ancak o anda araçta bulunmayan sigorta poliçesi getirilecektir ya da zaten poliçe yoksa, bir sigorta şirketinden poliçe alınarak ibraz edilecektir.

Hazine Müsteşarlığı her yıl, zorunlu trafik sigortası güvencelerini ve tazminat miktarlarını açıklar. Ancak sigorta şirketlerinin talep edecekleri primler, bu yıl başından itibaren serbest bırakılmıştır. Bu serbest fiyat uygulaması rekabet ortamı yaratması açısından sigorta şirketlerinin lehine olmuştur. Sigorta şirketleri zorunlu trafik sigortası poliçesi talep edecekleri primleri kendi aktüerya çalışmaları ile belirleyecek ve kendi internet sitelerinde duyuracaklar.

Ancak herşeye rağmen sigorta şirketlerinin haksız rekabet etmemeleri için Hazine Müsteşarlığı’nın gözetim ve denetimi devam etmektedir. Gerektiğinde de sigorta şirketlerine müdahale edebilir. Bunun yanında sigorta şirketlerinin mali yapılarının bozulduğunu tesbit ederse, yine sigorta şirketlerine müdahale edebilir.

Talep edilecek primlerin serbest kalması ile araç sahipleri en uygun trafik sigortasını nasıl alacaklarının arayışına girdiler. Çünkü rekabet ortamının olması, en ucuz zorunlu trafik sigortasının da olabileceği anlamına geliyor.

Sigorta şirketleri primleri belirlerken, Türkiye Sigorta ve Reasürans Birliği tarafından açıklanan rehber tarifeyi esas alıyorlar. Ancak rekabet kuralları içinde kalarak bu tarifedeki rakamların üzerine çıkmaları veya altında kalmaları da mümkün.

Bu noktada sigorta.com.tr web sitesi, en uygun zorunlu trafik sigortası arayışında olan kişilere büyük bir hizmet sunmaktadır. İnternet üzerinden, online ekranlar aracılığı ile müşterilerinden aldığı gerekli bilgiler ışığında, sigorta şirketleri arasında en uygun sigorta poliçesi arayışını gerçekleştiriyor ve müşterilerine teklif sunuyorlar. Eğer teklif edilen poliçeler müşteri tarafından onaylanırsa zorunlu trafik sigortasını yapıyorlar.

Müşterilerin kendi başlarına, sigorta şirketleri arasında arayışa girmeleri, hem zaman bakımından hem de emek bakımından oldukça külfetlidir. Üstelik sigortacılık gibi fazlasıyla teknik bilgi gerektiren bir konuda bu arayışı yapmak yanıltıcı sonuçlara neden olabilir.

Tahsil edilecek primin hesaplanmasında, aracın kayıtlı olduğu il, aracın markası, modeli önemlidir ama bu bilgilerin yanında sigorta şirketinin stratejileri, pazar yapıcı etkisi ve benzeri faktörler de prim hesaplamalarında etkilidir. Ayrıca her sigorta şirketinin kendine göre istatistik kabulleri, prim politikaları ve matematiksel hesaplama yöntemleri var. Bütün bu faktörler sonucunda sigorta şirketleri arasında, farklı primler ortaya çıkar. Bu noktada sigorta.com.tr web sitesi çalışanları en doğru bilgilendirmeyi yapmaktadır.

Sigorta.com.tr web sitesi yöneticileri, her zaman müşterilerden yana olmayı ancak bunu yaparken sigorta şirketlerinin çıkarlarını da göz önünde tutmayı bilmiştir. Bu dengeyi kurmak ve yürütmek uzmanlık gerektirir.

Sigorta.com.tr web sitesi çalışanları ayrıca işin poliçe üretmekle bitmeyeceğinin de farkındadır. Gerek sonraki çeşitli bilgilendirmeler ile, gerekse hasar durumlarında hasar dosyasının takibi ve ödemenin yapılması konusundaki hizmetleri ile her zaman müşterinin yanında olmayı bilmiştir.

Web sitesine buradan ulaşabilirsiniz: http:///www.sigorta.com.tr