Anti bakteriyel özelliği, potasyum, fosfor, bakır, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller bakımından zenginliği, A, B1, B2, B6, C, E vitaminleri, pektin ve bioflavonoid içeriği ile adeta bir şifa kaynağı olan elma sirkesi, mutfakların olmazsa olmazıdır. Turşu yapımından ev temizliğine, yemek ve salatalara lezzet vermesinden cilt bakımına kadar kullanım alanı son derece geniştir. Günde yenen bir elmanın bir insanın doktordan uzak tutacağı herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Elma sirkesi de elma kadar faydalı bir besin olup her gün tüketilmelidir. Kendinizi sağlıklı hissetmek istiyorsanız muhakkak uygulayınız.

1- Kan şekerini dengeler: Beyaz sirkelerin kralı olan elma sirkesi tarih boyunca tedavi edici özelliği ile bilinen ve kullanılan bir besindir. Anti-glisemik etkisi ile bilinen elma sirkesi, ani kan şekeri yükselmelerinde frenleyici etkisi ile mükemmeldir. Salatalara elma sirkesinin eklenmesi insüline direnç gösteren insanlar için oldukça faydalı olup, su ile sulandırılarak ta tüketilebilir. Üç öğün elma sirkeli su tüketenlerin sindirim oranlarının sabit kaldığı ve yeni tüketilen şekerlerini sindirimi esnasında kandaki şekerin sabit tutulduğu gözlemlenmiştir.

2- Kolesterolü düşürür: Kötü kolesterolü ( LDL ) düşürücü ve iyi kolesterolü ( HDL ) yükseltici etkisi ile son derece kıymetli olan elma sirkesi, kandaki lipid profilinin düzenlenmesinde etkin rol oynar. Oldukça ucuz olan elma sirkesi her yerde bulunan ve her evde bulundurulması gereken bir besindir. Özellikle menopoz döneminde yaşanan kolesterol dengesizliği birçok sıkıntıyı da beraberinde getirmektedir. Bu dönemde bozulan kolesterol dengesizliği elma sirkesi ile giderilmekte, kalp ve damar sağlığı her bakımdan korunmaktadır. Stres azaltıcı etkisi, kolesterolün göze, karaciğere, böbreklere, beyin, sinir ve damarlara verdiği zararları minimize edici özelliği ile elma sirkesi tam bir şifa deposudur.

Ek olarak aynı zamanda kadınlar ve ciltleri için birebir kullanımı söz konusudur. Kadınlara özel bir çok faydası bulunmaktadır.

kadın

Kadınların cilt tiplerine göre bir çok yapıda iyi gelmektedir.

3- Soğuk algınlığına, gribe ve öksürüğe iyi gelir: Soğu algınlığı ve grip gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarının yoğun yaşandığı soğuk kış günlerinde, boğaz ağrılarına, migrene, yorgunluk ve uykusuzluğa iyi gelen elma sirkesi, boğaz ağrılarında sirkeli su ile gargara yapıldığında çok iyi gelmektedir. Migrende kaynayan sirkeli suyun buharına kişi yüzünü 3 dakika tuttuğunda baş ağrısı geçmekte, gece yatmadan önce 1 litre suya karıştırılan 3 yemek kaşığı elma sirkesi ve bal karışımından 2 yemek kaşığı içilerek yatıldığında yorgunluk ve uykusuzluk kaybolmaktadır. Sirke ve bal nezle ve gripte vücudun direncini arttıracak, öksürükte 4 yemek kaşığı bal 3 yemek kaşığı sirke ile karıştırılarak her seferinde yarım tatlı kaşığı yutulduğunda öksürüğü geçirecektir.

4- Kabızlığa iyi gelir: Pektin içeren elma sirkesi bağırsak hareketlerini kolaylaştırdığından kabızlığa iyi gelmekte, doğal bir çözüm olarak 2 çorba kaşığı elma sirkesi bir bardak su ile karıştırılarak günde üç kez tüketildiğinde boşaltım sistemini rahatlatmaktadır. Tadını daha güzel yapmak için elma suyu, üzüm suyu gibi içeceklerle de karıştırılarak tüketilebilir.

5- Kilo vermeye yardım eder: Asetik asit kaynağı olan elma sirkesi, obezite ile mücadelede oldukça faydalıdır. 12 hafta boyunca düzenli olarak elma sirkesi tüketenlerin karın ve bel yağlarından kurtuldukları ve karaciğer yağlanmalarında da gerileme olduğu gözlemlenmiştir. 2 çay kaşığı elma sirkesi günlük olarak direkt alındığında yağları eritici özelliğinden dolayı forma girilmekte, daha sıkı bir vücuda sahip olunmaktadır.

Kaynak: https://www.kadiin.com/elma-sirkesinin-cilde-ve-sagliga-faydalari/