Doğanın harika yapıları insan elinin daha çok müdahalesi ile azalmış olsa da, hala dünya üzerinde gözlerimizi kamaştıran doğa harikaları bulunuyor. Aslında bunların en güzel örnekleri ülkemizde bulunmaktadır. Peri Bacaları, Ağrı Dağı, Pamukkale Travertenleri gibi daha pek çok doğal oluşum ile bu bölgelere her yıl hem yerli hem yabancı pek çok turist gelmektedir. Ulaşım imkânlarının kolaylığı sayesinde dünyanın öbür ucuna sadece bir uçak bileti alarak ulaşabiliyoruz. Dünya çapında baktığımızda da, harika doğa oluşumları dikkat çekiyor ve havayolu ulaşımı ile bu oluşumları görmek bize çok uzak değil. Her biri apayrı bir şaheser niteliğindeki bu oluşumlardan en dikkat çekici ve kolay ulaşılabilir olanları listeledik.

1. Yunanistan – Melissani Mağarası

“Perilerin Mağarası” ya da “Perilerin Gölü” diye anılan Melissani Mağarası, Yunanistan’da Kefalonya Adası’nın doğu kısmında yer almaktadır. Sami Kasabası’nın yaklaşık olarak 2 km uzağında yer alan Melissani Mağarasında bulunan gölün suyu, acı su olarak nitelenmektedir. Acı su, tatlı ve tuzlu su karışımıdır. Melissani Mağarası’nın deniz seviyesine göre yüksekliği, yaklaşık olarak 500 metre kadardır. Melissani Mağarası’nı ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, ziyaret zamanına dikkat ederseniz daha güzel manzaralar ile karşılaşırsınız. Güneşli bir günün ortasında Mağaraya giderseniz, gün ışığı ile aydınlanan mağara büyüleyici bir manzara verecektir size. Göl üzerinde, botlar ile düzenlenen mağara turlarına kesinlikle katılmalısınız.

Melissani Mağarası’na ulaşmak için, öncelikle Kefalonya adasına varmalısınız. Bunun için aktarmalı olarak ulaşabileceğiniz Kefalonya Havalimanı’nı tercih edebilirsiniz. Atina üzerinden havayolu ile yaklaşık 45 dakika sürmektedir Kefalonya adasına ulaşım. Havalimanına vardıktan sonra ise, otobüsler aracılığı ile adanın çeşitli bölgelerine gidilebilmektedir. Ucuz uçak bileti fırsatlarını da yakalayarak, harika bir gezi yapabilirsiniz. Büyüleyici bir doğa turu için daha fazla beklemenize gerek yok. Kefalonya adasına bir diğer ulaşım imkânı da, Yunanistan kıyısından adaya feribot ile ulaşmaktır. Bunun için de öncelikle havayolu ile Yunanistan’a uçmanız önerilir.

2. Malezya – Cameron Highlands

Cameron Dağlık bölgesi, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’a çok yakın bir konumda bulunan, inanılmaz bir huzur alanıdır. Çarşaf gibi uzanan yeşil alanların büyüleyici manzarası, sayısız turisti ve yerel halkı buraya çekmektedir. Cameron Dağlık Bölgesi, Kuala Lumpur’un 200 km kuzeyinde yer almaktadır ve şehir merkezinden yaklaşık olarak 4 saatlik bir yolculuk ile ulaşılmaktadır.

Cameron Dağlık Bölgesi, tabanı yosun kaplı yağmur ormanları, adeta bir çarşaf gibi uzanan uçsuz bucaksız çay bahçeleri ile ülkenin dinlenme noktasıdır. Tropikal iklimin hâkim olduğu ülke için, burası serin bir kaçamak yeri niteliğindedir. Bölgenin yüksekliği 1300 metreden başlayarak 1829 metreye kadar ulaşmaktadır. Perak eyaleti sınırları içerisinde yer alan Cameron Dağlık Bölgesi, yabancılar için de en popüler ziyaret noktasıdır.

Bölgenin adını alması ve tanınması ise 1885 yılına dayanmaktadır. 1885 yılında bu bölgenin haritasını çıkaran kadastro uzmanının ismi bu bölgeye verilmiştir. 1925 yılına kadar bölgede hiçbir hareketlilik görülmemiş, 1925 yılında Sir George Maxwell, burayı ziyareti sırasında çok beğenerek geliştirilmesine karar vermiştir. 1931 yılında, bölgeye ulaşımı sağlayan yol açıldıktan sonra, ziyaretler artmış ve buranın değeri anlaşılmıştır. Bugün oldukça fazla ziyaretçi alan Malezya’nın Cameron Dağlık Bölgesi, bu şekilde günümüzdeki önemine kavuşmuştur. Tarihteki İngiliz etkisi bölgedeki yapılanmada da dikkatleri çekmektedir. Bölgenin dağlık karakteri ile büyük bir uyum içerisinde olan İngiliz evleri artık yitirilmeye başlanmış, yeni yapılanmalar ile üstü örtülüyor olsa da, halen güzelliği bozulmamış bir doğal alandır.

Bu yıl farklı tatil planlayarak siz de Cameron Dağlık bölgesini ziyaret edebilir, yemyeşil bir huzurun tadını çıkarabilirsiniz. Bölgeye ulaşım için öncelikle Malezya’nın başkentine uçmak gerekiyor.

3. Laponya – Sonsuz Beyazlık ve Kuzey Işıkları

Laponya yeryüzünün en kuzeyine verilen isimdir. İskandinav yarımadası, Kola yarımadası, Karelya ve Finlandiya’nın bulunduğu geniş bir alana verilmiş olan genel isimdir. Bölgenin bugünkü sakinleri, Sami uluslarından biri olan Laponlar’dır.

Laponya’da hem sonsuz beyazlığın içinde kaybolacak, hem de kuzey ışıklarının büyüsüne kapılacaksınız. Burası yeryüzünün en ilgi çekici noktasıdır. Özellikle kış aylarında yoğun talep olmaktadır bölgeye. Karlarla kaplı dağlar, uçsuz bucaksız ormanlar, kızak çeken ren geyikleri ile burada bir masalın içinde gibi hissedeceksiniz kendinizi. Burada bulunan pek çok kaliteli tesis, gezinizin sorunsuz geçmesini amaçlıyor. Burada tam anlamıyla İskandinav kültürünü yaşayabilirsiniz. Ren geyikleri ile gezilere çıkıp, kuzey ışıklarını seyredebilirsiniz. Kuzey ışıkları maalesef her zaman görülemiyor ancak, bu muhteşem manzaraya denk geldiyseniz çok şanslısınız demektir. Sonsuz beyazlığın içinde huzuru, sessizliği dinleyebilirsiniz. Bir süre hayata uzaktan bakmak, soluklanmak için Laponya bölgesinde konaklamalısınız.

Laponya’ya ülkemiz üzerinden ulaşım doğrudan sağlanamıyor. Helsinki üzerinden aktarma yaparak bu bölgeye ulaşabiliyoruz. Uçak bileti seçeneklerini inceleyip, seyahatinizin planını yapmak için www.ucakbileti.com.tr ‘yi ziyaret edebilirsiniz. -50 ‘lere varan bir sıcaklık görülse de bölgenin kış aylarındaki atmosferi büyüleyicidir. Özellikle Noel zamanlarında ziyaret edilmesi önerilmektedir.

Konaklama alanlarında, kayak merkezleri çevresinde gece hayatı da oldukça hareketlidir bu bölgede. Özellikle turistler çok ilgi göstermektedir. Alışveriş seçeneklerini değerlendirerek bölgeyi hatırlatacak, hediyelik eşyalar ve benzeri satın alabilirsiniz. Özellikle ren geyiği derisinden ve ahşaptan yapılan ürünler, fiyatları biraz yüksektir fakat çok ilgi çekicidir. Laponya güvenli bir bölgedir fakat çığ tehlikesi ve sonsuz beyazlıkta kaybolma riski vardır. Bu sebeple grup gezilerinde dahi bir görevli sürekli kaybolmamanız için sizi uzaktan takip etmektedir. Ayrıca inanılmaz bir soğuk var burada. Ne kadar kalın ve kayak tipi kıyafetler giyseniz de yetersiz kalacaktır. Bu yüzden otellerde bulunan termal kıyafet kiralama imkânları değerlendirilmelidir. Unutulmaz bir deneyim için Laponya gezinizi planlamaya başlamalısınız.

4. Vietnam – Ha Long Körfezi

Ha Long Körfezi, Vietnam’ın Quang Ninh eyaletinde yer almaktadır. Ha Long Körfezi, UNESCO’nun dünya mirası listesinde de yer almaktadır. Körfez sebebiyle ketin temel geliri turizme dayanmaktadır. Körfez ile aynı isme sahip olan kent, tam bir turizm cenneti olarak nitelenmektedir. Ha Long, Vietnam dilinden türemiş bir isimdir ve “Azalan Ejderhalar” anlamına gelmektedir. Bölge, torpikal iklimin etkisi altındadır. Bu sebeple yazlar oldukça sıcak ve nemli geçmektedir.

Ha Long körfesi, özellikle fotoğraf meraklılarının hayran kalacağı bir alan. Burada harika kareler yakalayabileceğiniz coğrafi şekiller ve doğa güzellikleri bulunuyor. Ayrıca yerel kültür de çok ilgi çekicidir. Körfezde bulunan adalarda ve çevresinde yüzme, balık tutma, Şnorkelle dalma ve kano gezisi gibi yapılacak pek çok etkinlik vardır. Yürüyüş yapmak da burada yapılacak en iyi etkinliklerden biridir. Bisiklet kiralayarak, oldukça geniş bir alanı, rahatlıkla gezebilirsiniz. Böylece hem harika kareler yakalayabilir, hem de bizzat bölgedeki yerel yaşamın içine karışabilirsiniz. Kireç ve mağara adalarının her biri hem yakından, hem de uzaktan harika manzaralar yaratmaktadır. Kıyıdan da bu doğa harikasının tadını çıkarabilirsiniz.

Vietnam’ın bu cennet köşesine ulaşım için ilk olarak Hanoi uçak bileti alarak buraya uçmak gerekiyor. Ardından otobüs ile yaklaşık 2,5 - 3 saatlik bir yolculuğun ardından bu bölgeye ulaşılıyor. Hanoi ile Ha Long arası 170 km’lik bir mesafedir.